Zupa pomidorowa z przecieru
- Przecier pomidorowy bez soli (100 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Bulion drobiowy - 8 szklanek (2000 g)
- Ryż biały (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% (150 g)
- Orzechy włoskie (100 g)
- Masło (120 g)
Przepis na zupa pomidorowa z przecieru krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Przeciśnij czosnek przez praskę.
W garnku rozpuść masło i zeszklij cebulę oraz czosnek.
Do garnka wlej bulion drobiowy, dodaj przecier pomidorowy i zagotuj.
Dodaj ryż i gotuj przez 15 minut.
Dopraw zupę solą i pieprzem.
Wlej śmietanę kremówkę, dodaj bazylię i wymieszaj.
Wlej zupę do głębokich talerzy.
Podpraż orzechy włoskie na patelni bez dodatku tłuszczu.
Dodaj orzechy do zupy.
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Pomidorowa
-
Zupa krem z pomidorów
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Krem pomidorowy
-
Zupa pomidorowa z makaronem
-
Zupa krem pomidorowa
-
Pomidorowa z rosołu
-
Zupa pomidorowa z passaty
-
Zupa pomidorowa na rosole
-
Zupa pomidorowa z koncentratu
-
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
-
Zupa pomidorowa kremowa
-
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
-
Karmuszka
-
Krem z pieczonych pomidorów
-
Zupa pomidorowa bez mięsa
-
Zupa klopsikowa
-
Zupa pomidorowa
Więcej informacji na temat zupy pomidorowej z przecieru
Zupa pomidorowa z przecieru to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa pomidorowa z przecieru to błyskawiczny obiad, który możesz przygotować po pracy. Przepis na zupę pomidorową z przecieru jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion drobiowy, cebula, czosnek, przecier pomidorowy, śmietana kremówka, orzechy włoskie, sól, pieprz, bazylia, masło, ryż.
Jak zrobić zupę pomidorową z przecieru? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Przeciśnij czosnek przez praskę. W garnku rozpuść masło i zeszklij cebulę oraz czosnek. Do garnka wlej bulion drobiowy, dodaj przecier pomidorowy i zagotuj. Dodaj ryż i gotuj przez 15 minut. Dopraw zupę solą i pieprzem. Wlej śmietanę kremówkę, dodaj bazylię i wymieszaj. Wlej zupę do głębokich talerzy. Podpraż orzechy włoskie na patelni bez dodatku tłuszczu. Dodaj orzechy do zupy.
Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.
Podsumowując pyszna zupa sprawdzi się na obiad dla Twojej rodziny. Łatwa zupa świetnie sprawdzi się jako danie po pracy. Prosty przepis można dowolnie modyfikować. Szybka zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zupę można podać także z dodatkiem makaronu.
Alergeny w zupie pomidorowej z przecieru
Lista alergenów dla zupy pomidorowej z przecieru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze zupy pomidorowej z przecieru
Zupa pomidorowa z przecieru to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa zawiera węglowodany proste, których nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Podnoszą one gwałtownie poziom glukozy we krwi.
Energia i białka
(600g)
Węglowodany
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy
(600g)
Składniki mineralne
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.