Zupa kukurydziana
- Cebula - 1 średnia cebula (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Imbir korzeń (10 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Kukurydza konserwowa - 2 puszki (800 g)
- Mleczko kokosowe (500 ml)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Koperek (20 g)
Przepis na zupę kukurydzianą krok po kroku
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz i również pokrój w kostkę. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, czosnek oraz imbir (składniki mieszaj od czasu do czasu). Składniki smaż przez około 5 minut.
Po tym czasie do garnka dodaj kukurydzę z zalewą, mleczko kokosowe, bulion warzywny, łyżkę stołową soku z cytryny, płaską łyżeczkę papryki wędzonej, pół łyżeczki kuminu oraz sól i pieprz do smaku.
Składniki w garnku wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika przez około 10 minut.
Następnie zawartość garnka zblenduj na jednolity krem.
Koperek umyj, osusz i posiekaj.
Zupę kukurydzianą podawaj na ciepło.
Przed podaniem zupę posyp posiekanym koperkiem.
Więcej informacji na temat zupy kukurydzianej
Zupa kukurydziana z kukurydzy konserwowej to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Szybka w przygotowaniu zupa doskonale smakuje z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego. Przepis na zupę kukurydzianą jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cebula, czosnek, korzeń imbiru, olej rzepakowy, kukurydza z puszki, mleko kokosowe, bulion warzywny, koper, sól, pieprz, sok z cytryny, papryka wędzona oraz kumin.
A jak zrobić zupę z kukurydzy? Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz i również pokrój w kostkę. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, czosnek oraz imbir. Składniki smaż przez około 5 minut. Po tym czasie do garnka dodaj kukurydzę z zalewą, mleczko kokosowe, bulion warzywny, 1 łyżkę stołową soku z cytryny, 1 płaską łyżeczkę papryki wędzonej, pół łyżeczki kuminu oraz sól i pieprz do smaku. Składniki w garnku wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Następnie zawartość garnka zblenduj na jednolity krem. Koperek umyj, osusz i posiekaj. Zupę kukurydzianą podawaj na ciepło. Przed podaniem zupę posyp posiekanym koperkiem.
Mleko kokosowe to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Stanowi dobre źródło wapnia, które wspomaga walkę z osteoporozą. Znajdziemy w nim również potas, fosfor, magnez, żelazo oraz witaminę C. Mleczko kokosowe jest produktem całkowicie wegańskim, może być spożywany przez osoby z nietolerancją mleka krowiego. Mleko kokosowe zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, jednak nie zawiera cholesterolu.
Podsumowując pyszna zupa kukurydziana to doskonała pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepsza zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Smaczna zupa z kukurydzy z puszki doskonale komponuje się z grzankami, groszkiem ptysiowym lub uprażonymi nasionami słonecznika. Produkty niezbędne do wykonania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w zupie kukurydzianej
Lista alergenów dla zupy kukurydzianej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zupy kukurydzianej
Zupa kukurydziana to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Kukurydza stanowi doskonałe źródło niektórych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ja do diety.
Energia i białka
(390g)
Węglowodany
(390g)
Tłuszcze
(390g)
Witaminy
(390g)
Składniki mineralne
(390g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.