Przepis na zielone jabłuszko krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, mikser, duża miska, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska

Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywną pianę.

Do ubitych białek stopniowo dodawaj ksylitol i po jednym żółtku, cały czas miksując.

Wymieszaj oba rodzaje mąk i stopniowo dodawaj do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką.

Formę do pieczenia wyłóż papierem, wylej ciasto i piecz ok. 30 min w piekarniku nagrzanych do 180 stopni.

Zagotuj litr wody i rozpuść w nim 3 galaretki jabłkowe lub agrestowe. Ostudź i wstaw do lodówki aż zacznie tężeć.

Jabłka umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do galaretki i ponownie wstaw do lodówki na ok. 20 minut aż zacznie ponownie tężeć.

Galaretkę wylej na biszkopt i ponownie wstaw do lodówki.

Mascarpone ubijaj mikserem z dodatkiem śmietanki. Tak powstałą masą posmaruj i udekoruj wierzch ciasta.

świeże, zielone jabłko
zielone jabłuszko
Koszt przygotowania dania
28.16 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
545 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Zielone jabłuszko - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zielonym jabłuszku

Zielone jabłuszko to pyszne ciasto biszkoptowe z jabłkami, owocową galaretką i serkiem mascarpone. Wszystkie składniki i warstwy ciasta wzajemnie uzupełniają swój smak. Delikatny smak biszkoptu w połączeniu z kwaskowatym jabłkiem i kremową masą smakuje wybornie i wspólnie tworzą wyjątkowy, bardzo ciekawy w smaku placek. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić orzeźwiające ciasto zielone jabłuszko jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz przepis krok po kroku przeprowadzi Cię przez wszystkie etapy jego przygotowania i będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką do przygotowania tego ciasta. Przepis na ciasto zielone jabłuszko nie nalezy do najszybszych, ze względu na wiele warstw, z których każda składa się z innych składników i wymaga osobnego przygotowania. Jednak efekt końcowy z pewnością Ci to wynagrodzi, a ciasto będzie przepyszne, lekkie, delikatne i wręcz rozpływające się w ustach. Dzięki temu, że jednym z głównych składników jest zielona galaretka (jabłkowa lub agrestowa) oraz świeże, tarte jabłka ciasto nie jest mdłe, ani za słodkie, można w nim wyczuć delikatną kwaskowatość i orzeźwiającą nutę świeżych owoców. Dlatego świetnie sprawdza się jako coś słodkiego w upalne dni, czy jako ciasto na wspólne grillowanie ze znajomymi lub rodziną. Co więcej, zielone jabłuszko sprawdzi się również jako tort na przykład urodzinowy, czy ciasto przygotowywane na specjalne, rodzinne uroczystości na przykład komunię, czy wesele. Jeśli masz trochę więcej czasu, a najdzie Cię ochota na coś słodkiego będzie to świetny pomysł na deser dla całej rodziny i coś pysznego i lekkiego do popołudniowej kawy, czy herbaty. Ciasto zielone jabłuszko najlepiej smakuje po jego wystudzeniu w lodówce, dlatego właśnie najpopularniejsze jest wiosną lub latem, kiedy za oknem panują upały i największą ochotę mamy na coś orzeźwiającego, z wyczuwalną delikatną słodyczą i kwaskowatością. Koniecznie poznaj nasz przepis na najlepsze ciasto zielone jabłuszko, z pewnością zostanie z Tobą na długo.

Wartości odżywcze zielonego jabłuszka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kalorie)
202.08 kcal
545.60 kcal
Białko
3.92 g
10.58 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Węglowodany w zielonym jabłuszku

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany
24.71 g
66.72 g
Węglowodany przyswajalne
23.39 g
63.15 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz
10.36 g
27.97 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), galaretka.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
7.93 g
21.41 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zielone jabłuszko

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód
23.22 mg
62.69 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zielonego jabłuszka 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zielonym jabłuszku

Lista alergenów dla zielonego jabłuszka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%

Cena przygotowania zielonego jabłuszka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
80 g
8 łyżek
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
80 g
8 łyżek
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
10 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Galaretka
210 g
3 saszetki
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 3
5.04
Za 210 g
Jabłko
1000 g
4-5 sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 36%
300 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
58.90
Jak oceniasz przepis na zielone jabłuszko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób