Zapiekanka z porami
- Por (250 g)
- Makaron bezjajeczny (200 g)
- Boczek wieprzowy bez kości (80 g)
- Marchewka (90 g)
- Kukurydza konserwowa (70 g)
- Oliwa z oliwek (15 ml)
- Śmietanka kremowa 36% (200 ml)
- Ser parmezan (60 g)
- Ser Mozzarella (80 g)
Przepis na zapiekankę z porami krok po kroku
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Por i marchew obierz i pokrój w talarki.
Boczek pokrój w kostkę.
Kukurydzę odcedź z zalewy.
Makaron, boczek i warzywa wyłóż w naczyniu żaroodpornym.
Śmietanę wymieszaj z tartym parmezanem i przyprawami: szczyptą soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki gałki i 1 łyżeczką czosnku.
Sosem polej zapiekankę, a wierzch udekoruj pokrojoną mozzarelli.
Zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 30 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki z porami
Zapiekanka z porami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych domowych obiadów. To danie niezwykle sycące, szybkie i bardzo, bardzo odżywcze.
Przepis na zapiekankę z porami to smaczna opcja na obiad. Możesz ją zrobić zarówno w wersji z makaronem, jak i ziemniakami. Obie zapiekanki - makaronowa i ziemniaczana, cieszą się naprawdę dużą popularnością. A por to warzywo niezwykle uniwersalne, więc możesz nieco zaszaleć z nim w kuchni! Por dobrze jest włączyć do swojej diety na co dzień nie tylko ze względu na jego ciekawy smak, ale również dobroczynny wpływ na zdrowie. Por właściwości lecznicze zawdzięcza głównie licznym związkom o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym. Por dzięki zawartości siarki jest warzywem działającym ochronnie na układ krążenia. Por obfituje w polifenole, które istotne są w zwalczaniu wolnych rodników. Pory są bogate w witaminę K, która jest ważna dla krzepnięcia krwi i zdrowia kości. Zawierają także witaminy A i C, które są ważne dla zdrowego układu immunologicznego. Ma również mało kalorii i niski indeks glikemiczny.
Zastanawiasz się jak przygotować zapiekankę z porami? Jeśli chcesz, by była pyszna, a przy tym dobra również dla początkujących kucharzy, to ten prosty przepis może być dla Ciebie idealną opcją. Całość zrobisz w piekarniku w kilka chwil. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz w każdym większym sklepie. Danie wychodzi bardzo pyszne, a przy jego przygotowaniu nie trzeba bardzo się napracować. To dobra opcja na awaryjny posiłek. Do wykonania całości wystarczy tylko kilka minut, a danie jest odżywcze i bardzo sycące. Warzywo to nie gości zbyt często w diecie, a warto to zmienić, gdyż jest skarbnicą wielu cennych składników. W takiej wersji smakuje tak dobrze, że zasmakuje także niejadkom. Ta smaczna tarta równie pięknie się prezentuje i wspaniale odżywia. Ten prosty przepis, świetnie się sprawdzi w codziennej kuchni. Powstaje z niego zapiekanka, którą można przyrządzić na obiad, czy kolację. To dobry pomysł na posiłek jednocześnie smaczny i dobry dla zdrowia.
Alergeny w zapiekance z porami
Lista alergenów dla zapiekanki z porami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron bezjajeczny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
- Ser parmezan
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze zapiekanki z porami
To opcja, która ze względu na dużą ilość warzyw może gościć w menu często.
Energia i białka
(261g)
Węglowodany
(261g)
Tłuszcze
(261g)
Witaminy
(261g)
Składniki mineralne
(261g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.