Zapiekanka z parówek

Opublikowano: 07.11.2023 r., 18:20 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
zapiekanka z parówek
Zapiekanka z parówek
Parówki nie należą do zdrowych produktów, jednak spożywane raz na jakiś czas w odpowiedniej formie nie stanowią zagrożenia. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na zapiekankę z parówkami.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
154 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron penne (250 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Pieczarki 1 opakowanie (500 g)
  • Cukinia 1 sztuka (600 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Ser Mozzarella 1 kula (120 g)
  • Przecier pomidorowy z solą 1 opakowanie (400 g)
  • Parówki (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na zapiekankę z parówek krok po kroku

Makaron ugotuj w wodzie.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj pieczarki przekrój na pół, a cukinie pokrój w półksiężyce.

Olej rozgrzej na patelni.

Parówki przekrój na mniejsze części i dodaj na rozgrzany olej smaż przez 3 minuty, po czym dodaj posiekane warzywa.

Ugotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj warzywa i parówki, wlej passatę pomidorową.

Na wierzchu ułóż pokrojoną w plastry mozzarellę.

Zapiecz całość w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę z parówek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 65,6% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki z parówek

Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z pieczarkami, szynką i serem. Całość zazwyczaj polana jest sosem.

Dzisiejsza wersja zapiekanki zdecydowanie odbiega od tej popularnej wersji typu fast food. Będziemy przygotowywać ją w naczyniu żaroodpornym, a następnie zapiekać w piekarniku.

Zapiekanka z parówek połączeniu z pieczarkami, makaronem i aromatycznymi przyprawami to dobra propozycja na obiad lub kolację w gronie znajomych.

Przepis na zapiekankę z parówek jest bardzo prosty i ekspresowy. Zapewne wszystkie składniki lub ich większość masz w domu.

Jak zrobić zapiekankę z parówkami? Poznaj mój prosty przepis.

Wystarczy, że ugotujesz makaron w lekko osolonej wodzie al dente. Ważne aby nie był on rozgotowany. Drobno pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmaż na niewielkiej ilości oleju rzepakowego rozgrzanego na patelni. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Ugotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj podsmażone warzywa i pokrojone parówki. Jogurt naturalny wymieszaj z jajkiem i zalej całą zapiekankę. Posyp danie startym lub drobno pokrojonym serem mozzarella i zapiecz zapiekankę w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach. Przepis jest bardzo prosty, ponieważ przygotujesz go nie dłużej niż w 30 minut. Daje także wiele możliwości do modyfikacji. Możesz dowolnie zamieniać składniki. Zapiekanka to takie danie, w którym może znaleźć się wszystko, co tylko lubisz, a i tak będzie smaczna. Jeśli w Twojej kuchni jest dużo napoczętych składników, z którymi nie wiesz, co zrobić. Zrób dobrą zapiekankę, wystarczy, że połączysz składniki i zapieczesz w piecu. To idealny pomysł na przyjęcie gości do swojego domu.

Ten prosty przepis zadowoli każdego smakosza. Zapiekanka z parówkami jest szybka i łatwa w przygotowaniu, dlatego koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis.

Alergeny w zapiekance z parówek

Lista alergenów dla zapiekanki z parówek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze zapiekanki z parówek

na 100g gotowej potrawy

Do zapiekanki możesz dodać dowolne warzywa oraz użyć dowolnego rodzaju sera.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
103.24
154.86
Białko (g)
5.27
7.91
Fenyloalanina (mg)
0.19
0.29
Brak danych dla: cebula, pieczarki.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
12.90
19.34
Węglowodany przyswajalne (g)
11.57
17.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.33
1.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
3.69
5.53
Tłuszcze nasycone (g)
1.55
2.33
Tłuszcze nienasycone (g)
2.13
3.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.42
2.13
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.71
1.07
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: ser mozzarella.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
11.11
16.66

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
17.62
26.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.95
11.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.09
Witamina E (mg)
0.44
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.71
14.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.78
2.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.57
24.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
93.67
140.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
140.93
211.39
Potas (mg)
281.39
422.08
Wapń (mg)
45.98
68.97
Fosfor (mg)
93.14
139.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.65
30.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.83
1.24
Cynk (mg)
0.69
1.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z parówek 90
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki z parówek

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
250 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Pieczarki
500 g
1 opakowanie
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cukinia
600 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Ser Mozzarella
120 g
1 kula
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 120 g
Przecier pomidorowy z solą
400 g
1 opakowanie
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Parówki
150 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Koszt składników
40.00