Zapiekane kotleciki z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora
- Comber jagnięcy (800 g)
- Masło (100 g)
- Orzechy arachidowe (ziemne) (100 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Ziemniaki późne (700 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Por (400 g)
- Śmietana 12% (100 g)
- Majonez light (100 g)
- Ser parmezan (60 g)
- Czosnek (15 g)
Przepis na zapiekane kotleciki z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora krok po kroku
Zacznij od przygotowania panierki. Masło roztop na patelni. Dodaj masło do miski razem z bułką tartą, parmezanem, solą, pieprzem oraz po 1,5 łyżeczki rozmarynu i tymianku. Posiekaj bardzo drobno orzechy, ale tak, by kawałki orzeszków były wyczuwalne. Dodaj do panierki. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Comber umyj i pokrój wzdłóż kości tworząc kotleciki. Jeden kotlecik powinien mieć jedną kość. Jeżeli chcesz usuń nadmiar tłuszczu.
Każdy kotlecik smaż na średnim ogniu na patelni po maśle po 2 minuty z obu stron.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój jak na frytki. Wymieszaj je z olejem oraz przyprawą do ziemniaków i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wyłóż na jedną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika z termoobiegiem góra-dół.
Drugą blaszkę do pieczenia również wyłóż papierem i następnie układaj obsmażone kotleciki obok siebie. Na każdy kotlecik wyłóż przygotowaną wcześniej panierkę. Włóż do piekarnika do już zapiekanych frytek.
Piecz mięso oraz ziemniaki w 180 stopniach Celsjusza z termoobiegiem góra-dół przez około 30 minut. Panierka ma być zarumieniona oraz chrupiąca a frytki miękki i jednocześnie chrupiące z wierzchu.
W tym czasie można przygotować sałatkę. Pora przekrój wzdłóż, umyj dokładnie. Posiekaj pora i wymieszaj ze śmietaną, majonezem i solą.
Podawaj frytki z kotlecikami i sałatką.
-
Ragout z jagnięciny
-
Comber jagnięcy bez kości
-
Comber cielęcy
-
Comber jagnięcy z grilla
-
Comber jagnięcy duszony
-
Comber jagnięcy pieczony
-
Kotlety jagnięce z combra
-
Pieczony comber jagnięcy w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną
-
Kotleciki mielone z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej
-
Kibbeh nayi
-
Manti
-
Comber jagnięcy
Więcej informacji na temat zapiekanych kotlecików z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora
Klasyczne kotleciki już się znudziły? Spróbuj takich zapiekanych kotlecików w lekko zmodyfikowanej panierce. Całe danie wygląda zjawiskowo i jeszcze lepiej smakuje. Panierka wzbogacona o pyszne orzechy daje świetny smak całemu daniu. Gdyby pyszności było mało w panierce znajduje się również starty parmezan. Jest to kwintesencja smaku.
Podawaj z pieczonymi frytkami oraz sałatką z pora. Zamiast ziemniaków można podać ulubioną kaszę bądź ryż. Przyprawy wykorzystaj swoje ulubione. Do ziemniaków przepyszną przyprawą jest mieszanka do ziemniaków. Z przypraw do mięsa warto dodać tymianek i rozmaryn.
Alergeny w zapiekanych kotlecikach z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora
Lista alergenów dla zapiekanych kotlecików z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
- Ser parmezan
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy arachidowe (ziemne)
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
Wartości odżywcze zapiekanych kotlecików z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora
Energia i białka
(618g)
Węglowodany
(618g)
Tłuszcze
(618g)
Witaminy
(618g)
Składniki mineralne
(618g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.