Zapiekane kotleciki z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora

Opublikowano: 15.04.2021 r., 12:06 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekane kotleciki z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora
Zapiekane kotleciki z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora
Klasyczne kotleciki już się znudziły? Spróbuj takich zapiekanych kotlecików w lekko zmodyfikowanej panierce. Całe danie wygląda zjawiskowo i jeszcze lepiej smakuje.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
1359 kcal
Kcal w porcji
618 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Comber jagnięcy (800 g)
  • Masło (100 g)
  • Orzechy arachidowe (ziemne) (100 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Ziemniaki późne (700 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Por (400 g)
  • Śmietana 12% (100 g)
  • Majonez light (100 g)
  • Ser parmezan (60 g)
  • Czosnek (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, przyprawa do ziemniaków
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm

Przepis na zapiekane kotleciki z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora krok po kroku

Zacznij od przygotowania panierki. Masło roztop na patelni. Dodaj masło do miski razem z bułką tartą, parmezanem, solą, pieprzem oraz po 1,5 łyżeczki rozmarynu i tymianku. Posiekaj bardzo drobno orzechy, ale tak, by kawałki orzeszków były wyczuwalne. Dodaj do panierki. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Comber umyj i pokrój wzdłóż kości tworząc kotleciki. Jeden kotlecik powinien mieć jedną kość. Jeżeli chcesz usuń nadmiar tłuszczu.

Każdy kotlecik smaż na średnim ogniu na patelni po maśle po 2 minuty z obu stron.

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój jak na frytki. Wymieszaj je z olejem oraz przyprawą do ziemniaków i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wyłóż na jedną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika z termoobiegiem góra-dół.

Drugą blaszkę do pieczenia również wyłóż papierem i następnie układaj obsmażone kotleciki obok siebie. Na każdy kotlecik wyłóż przygotowaną wcześniej panierkę. Włóż do piekarnika do już zapiekanych frytek.

Piecz mięso oraz ziemniaki w 180 stopniach Celsjusza z termoobiegiem góra-dół przez około 30 minut. Panierka ma być zarumieniona oraz chrupiąca a frytki miękki i jednocześnie chrupiące z wierzchu.

W tym czasie można przygotować sałatkę. Pora przekrój wzdłóż, umyj dokładnie. Posiekaj pora i wymieszaj ze śmietaną, majonezem i solą.

Podawaj frytki z kotlecikami i sałatką.

Jak oceniasz przepis na zapiekane kotleciki z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,7% osób

Więcej informacji na temat zapiekanych kotlecików z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora

Klasyczne kotleciki już się znudziły? Spróbuj takich zapiekanych kotlecików w lekko zmodyfikowanej panierce. Całe danie wygląda zjawiskowo i jeszcze lepiej smakuje. Panierka wzbogacona o pyszne orzechy daje świetny smak całemu daniu. Gdyby pyszności było mało w panierce znajduje się również starty parmezan. Jest to kwintesencja smaku.

Podawaj z pieczonymi frytkami oraz sałatką z pora. Zamiast ziemniaków można podać ulubioną kaszę bądź ryż. Przyprawy wykorzystaj swoje ulubione. Do ziemniaków przepyszną przyprawą jest mieszanka do ziemniaków. Z przypraw do mięsa warto dodać tymianek i rozmaryn.

Alergeny w zapiekanych kotlecikach z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora

Lista alergenów dla zapiekanych kotlecików z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
    • Ser parmezan
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy arachidowe (ziemne)
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Wartości odżywcze zapiekanych kotlecików z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(618g)
Energia (kcal)
219.94
1359.24
Białko (g)
8.67
53.55
Fenyloalanina (mg)
0.31
1.92
Brak danych dla: orzechy arachidowe (ziemne), por, śmietana 12%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(618g)
Węglowodany (g)
11.96
73.88
Węglowodany przyswajalne (g)
10.69
66.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.26
7.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(618g)
Tłuszcz (g)
15.65
96.71
Tłuszcze nasycone (g)
8.75
54.05
Tłuszcze nienasycone (g)
6.90
42.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.12
31.66
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.78
11.00
Cholesterol (mg)
34.42
212.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(618g)
Witamina A (µg (mcg))
54.44
336.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
1.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
2.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.67
47.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.32
Witamina E (mg)
0.80
4.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
40.26
248.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.68
16.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
170.60
1054.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(618g)
Sód (mg)
137.02
846.76
Potas (mg)
286.87
1772.84
Wapń (mg)
60.37
373.07
Fosfor (mg)
113.84
703.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
27.66
170.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.28
7.91
Cynk (mg)
1.02
6.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.58
Brak danych dla: orzechy arachidowe (ziemne), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanych kotlecików z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora 66
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanych kotlecików z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora

Koszt składników
253.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Comber jagnięcy
800 g
100.00
Za 750,0 g
Liczba opakowań 2
106.67
Za 800 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Orzechy arachidowe (ziemne)
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Ziemniaki późne
700 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.80
Za 700 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Por
400 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
5.33
Za 400 g
Śmietana 12%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Majonez light
100 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.85
Za 100 g
Ser parmezan
60 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 60 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
253.00