Przepis na comber jagnięcy duszony krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, rozmaryn, mięta świeża
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.

W misce umieść comber, wlej wino, dodaj cebulę, dopraw solą, pieprzem, rozmarynem i posiekaną miętą. Odstaw go na 2-3 godziny.

Obierz marchew i pokrój w kostkę.

Cukinię pokrój w plastry.

W garnku rozgrzej masło.

Obsmaż mięso.

Wlej marynatę i dodaj warzywa.

Duś pod przykryciem przez 60 minut na wolnym ogniu.

Comber podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego.

Comber jagnięcy duszony podany z dodatkiem warzyw na białym talerzu.
Comber jagnięcy duszony
Koszt przygotowania dania
148.88 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
924 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
27

Comber jagnięcy duszony - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o combrze jagnięcym duszonym

Comber jagnięcy duszony to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Comber można przygotować na wiele różnych sposobów, doskonale nadaje się do grillowania oraz smażenia. Przepis na comber jagnięcy duszony jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: comber jagnięcy, cebula, białe wino, rozmaryn, cukinia, marchew, mięta, sól, pieprz, masło.

Jak zrobić comber jagnięcy duszony? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. W misce umieść comber, wlej wino, dodaj cebulę, dopraw solą, pieprzem, rozmarynem i posiekaną miętą. Odstaw go na 2-3 godziny. Obierz marchew i pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w plastry. W garnku rozgrzej masło. Obsmaż mięso. Wlej marynatę i dodaj warzywa. Duś pod przykryciem przez 60 minut na wolnym ogniu. Comber podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego.

Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Są też przeciwwskazania do spożywania cukinii. Osoby, które mają problemy z nerkami, układem pokarmowym (wrzody żołądka, przewlekłe biegunki) nie powinny spożywać cukinii. Cukinia jest warzywem sezonowym, posiada różne kolory i kształty.

Podsumowując pyszny comber duszony w maśle to doskonała potrawa na obiad. Comber jagnięcy jest bardzo delikatnym mięsem i można go podawać także dzieciom. Marynata do mięsa na bazie wina zmiękcza i nadaje kruchości mięsu. Pyszny comber można podać także na kolację rocznicową lub walentynkową. Potrawa jest lekka i nie będziesz się czuł po niej zbyt najedzony. Sprawdzony przepis pozwala przygotować udany posiłek. Comber jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 dni.

Wartości odżywcze combra jagnięcego duszonego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
205.42 kcal
924.40 kcal
Białko
7.85 g
35.33 g

Węglowodany w combrze jagnięcym duszonym

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
2.89 g
13.03 g
Węglowodany przyswajalne
2.29 g
10.29 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.61 g
2.74 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
17.46 g
78.59 g
Tłuszcze nasycone
11.81 g
53.14 g
Tłuszcze nienasycone
5.65 g
25.45 g
Tłuszcze jednonasycone
4.98 g
22.42 g
Tłuszcze wielonasycone
0.67 g
3.03 g
Tłuszcze trans
0.53 g
2.40 g
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol
49.78 mg
224.00 mg

Witaminy w przepisie na comber jagnięcy duszony

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A
143.02 µg (mcg)
643.60 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.53 mg
Witamina B12
0.44 µg (mcg)
1.97 µg (mcg)
Witamina C
3.90 mg
17.54 mg
Witamina D
0.04 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Witamina E
0.48 mg
2.16 mg
Retinol
66.31 µg (mcg)
298.40 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.32 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.34 mg
Niacyna
2.26 mg
10.16 mg
Beta karoten
766.62 µg (mcg)
3449.80 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na comber jagnięcy duszony

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
37.27 mg
167.70 mg
Potas
221.62 mg
997.30 mg
Wapń
13.93 mg
62.70 mg
Fosfor
85.51 mg
384.80 mg
Magnez
14.53 mg
65.40 mg
Żelazo
0.71 mg
3.19 mg
Cynk
1.01 mg
4.57 mg
Miedź
0.06 mg
0.26 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny combra jagnięcego duszonego 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w combrze jagnięcym duszonym

Lista alergenów dla combra jagnięcego duszonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania combra jagnięcego duszonego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Comber jagnięcy
1000 g
100.00
Za 750.0 g
Liczba opakowań 2
133.33
Za 1000 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukinia
300 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Marchewka
200 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Wino białe wytrawne
250 ml
1 szklanka
20.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
7.14
Za 250 ml
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
232.50
Jak oceniasz przepis na comber jagnięcy duszony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96.0% osób