Przepis na comber jagnięcy duszony krok po kroku
- Comber jagnięcy 1000 g
- Cebula 300 g 2 średnie sztuki
- Cukinia 300 g 1 mała sztuka
- Marchewka 200 g 1 duża sztuka
- Wino białe wytrawne 250 ml 1 szklanka
- Masło 200 g 1 kostka
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
W misce umieść comber, wlej wino, dodaj cebulę, dopraw solą, pieprzem, rozmarynem i posiekaną miętą. Odstaw go na 2-3 godziny.
Obierz marchew i pokrój w kostkę.
Cukinię pokrój w plastry.
W garnku rozgrzej masło.
Obsmaż mięso.
Wlej marynatę i dodaj warzywa.
Duś pod przykryciem przez 60 minut na wolnym ogniu.
Comber podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego.
-
Ragout z jagnięciny
-
Comber jagnięcy bez kości
-
Comber cielęcy
-
Comber jagnięcy z grilla
-
Comber jagnięcy pieczony
-
Kotlety jagnięce z combra
-
Zapiekane kotleciki z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora
-
Pieczony comber jagnięcy w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną
-
Kotleciki mielone z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej
-
Comber jagnięcy

(liczba kalorii)
Comber jagnięcy duszony - cechy przepisu
Więcej o combrze jagnięcym duszonym
Comber jagnięcy duszony to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Comber można przygotować na wiele różnych sposobów, doskonale nadaje się do grillowania oraz smażenia. Przepis na comber jagnięcy duszony jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: comber jagnięcy, cebula, białe wino, rozmaryn, cukinia, marchew, mięta, sól, pieprz, masło.
Jak zrobić comber jagnięcy duszony? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. W misce umieść comber, wlej wino, dodaj cebulę, dopraw solą, pieprzem, rozmarynem i posiekaną miętą. Odstaw go na 2-3 godziny. Obierz marchew i pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w plastry. W garnku rozgrzej masło. Obsmaż mięso. Wlej marynatę i dodaj warzywa. Duś pod przykryciem przez 60 minut na wolnym ogniu. Comber podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego.
Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Są też przeciwwskazania do spożywania cukinii. Osoby, które mają problemy z nerkami, układem pokarmowym (wrzody żołądka, przewlekłe biegunki) nie powinny spożywać cukinii. Cukinia jest warzywem sezonowym, posiada różne kolory i kształty.
Podsumowując pyszny comber duszony w maśle to doskonała potrawa na obiad. Comber jagnięcy jest bardzo delikatnym mięsem i można go podawać także dzieciom. Marynata do mięsa na bazie wina zmiękcza i nadaje kruchości mięsu. Pyszny comber można podać także na kolację rocznicową lub walentynkową. Potrawa jest lekka i nie będziesz się czuł po niej zbyt najedzony. Sprawdzony przepis pozwala przygotować udany posiłek. Comber jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 dni.
Wartości odżywcze combra jagnięcego duszonego
Energia i białka
(450g)
Węglowodany w combrze jagnięcym duszonym
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy w przepisie na comber jagnięcy duszony
(450g)
Składniki mineralne w przepisie na comber jagnięcy duszony
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w combrze jagnięcym duszonym
Lista alergenów dla combra jagnięcego duszonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło