Kotlety jagnięce z combra

Opublikowano: 03.03.2022 r., 17:33 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety jagnięce z combra podane na talerzu.
Kotlety jagnięce z combra
Kotlety jagnięce z combra to dobra opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Całość jest prosta, a przy okazji naprawdę ciekawa. Sprawdzi się dla każdego miłośnika mięs.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 30 min
447 kcal
Kcal w porcji
128 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Oliwa z oliwek (75 ml)
  • Sok cytrynowy (20 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Comber jagnięcy (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia, estragon świeży
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kotlety jagnięce z combra krok po kroku

Oliwę z oliwek zmieszaj z sokiem z cytryny i dodaj zioła.

Mięso natrzyj solą i pieprzem, a następnie zanurz w mieszance z olejem. Odstaw na 2 godziny.

Rozgrzej olej na patelni. Smaż jagnięcinę w 2 partiach przez 3-4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości, aż do pełnego zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na kotlety jagnięce z combra
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kotletów jagnięce z combra

Kotlety jagnięce z combra to dobra opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Całość jest prosta, a przy okazji naprawdę ciekawa. Sprawdzi się dla każdego miłośnika mięs. Choć jagnięcina nie gości w tradycyjnym menu zbyt często, warto to zmienić. Jest delikatna, smaczna, a przy okazji soczysta. Jednak do jej przygotowania należy podejść od odpowiedniej strony, a ten przepis znacznie to ułatwia.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kotlety jagnięce z combra, by były naprawdę smaczne, a przy okazji ciekawe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Cały proces przygotowania najlepiej podzielić na dwie części. Pierwszą, a przy tym tą, która trwa najdłużej, jest marynowanie. Choć wydaje się ono zbędne, nie warto z niego rezygnować, to właśnie ono wpływa na odpowiedni smak mięsa. Do przygotowania odpowiedniej marynaty potrzeba tylko kilku składników, w tym wypadku jednak najważniejsze są proporcje. Bez nich marynata nie będzie odpowiednio oddziaływać na mięso. Dlatego dobrze jest wykorzystać tą z przepisu, gdyż jest prosta, a przy okazji naprawdę efektowna. Druga część to odpowiednia obróbka termiczna. Kotlety można zarówno grillować, jak i smażyć. Wersja na grillu, zwłaszcza elektrycznym, jest nieco bardziej zdrowa, gdyż nie dostarcza tak dużo nasyconych kwasów tłuszczowych. Dla miłośników tradycyjnych przepisów na pewno dużo ciekawsza i smaczniejsza będzie jednak wersja klasyczna, smażone kotlety. Choć czasami do smażenia używa się masła, lepiej tego nie robić. Po jego obróbce w zbyt wysokiej temperaturze zaczynają tworzyć się niebezpieczne substancje, które działają niekorzystnie na układ krwionośny. Lepiej więc skorzystać z oleju rzepakowego lub oliwy, które są znacznie zdrowsze. Mięso podsmażone będzie równie delikatne.

Przepis na kotlety jagnięce z combra to odpowiednia opcja da każdego, kto kocha naprawdę ciekawe dania. Do jego przygotowania wystarczy tylko dobra patelnia i odrobina cierpliwości. Nie należy również zapominać o czasie marynowania, gdyż jest on kluczowy. To doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się na obiad, zwłaszcza podane z ziemniakami. Jagnięce kotleciki z kostką to danie dobre dla każdego fana mięs. Z tego przepisu dowiesz się jak przyrządzić je w wersji najprostszej.

Alergeny w kotletach jagnięce z combra

Lista alergenów dla kotletów jagnięce z combra przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na kotlety jagnięce z combra nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • estragon świeży
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kotletów jagnięce z combra

na 100g gotowej potrawy

To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(128g)
Energia (kcal)
349.36
447.18
Białko (g)
13.22
16.92
Fenyloalanina (mg)
0.53
0.68
Brak danych dla: sok cytrynowy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(128g)
Węglowodany (g)
1.40
1.79
Węglowodany przyswajalne (g)
1.33
1.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.07
0.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(128g)
Tłuszcz (g)
32.69
41.84
Tłuszcze nasycone (g)
14.61
18.71
Tłuszcze nienasycone (g)
18.08
23.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
15.85
20.29
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.23
2.85
Tłuszcze trans (g)
0.94
1.20
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
54.12
69.27

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(128g)
Witamina A (µg (mcg))
11.76
15.06
Witamina B6 (mg)
0.15
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
0.75
0.95
Witamina C (mg)
2.44
3.12
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.10
Witamina E (mg)
2.47
3.16
Retinol (µg (mcg))
11.76
15.06
Tiamina (mg)
0.09
0.12
Ryboflawina (mg)
0.09
0.12
Niacyna (mg)
3.69
4.73
Beta karoten (µg (mcg))
0.19
0.24

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(128g)
Sód (mg)
50.25
64.31
Potas (mg)
243.43
311.59
Wapń (mg)
10.41
13.33
Fosfor (mg)
127.17
162.77
Magnez (mg)
15.87
20.32
Żelazo (mg)
1.15
1.47
Cynk (mg)
1.64
2.09
Miedź (mg)
0.08
0.10
Mangan (mg)
0.06
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów jagnięce z combra 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów jagnięce z combra

Koszt składników
124.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
75 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 75 ml
Sok cytrynowy
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Comber jagnięcy
400 g
100.00
Za 750,0 g
Liczba opakowań 1
53.33
Za 400 g
Koszt składników
124.00