Przepis na comber jagnięcy z grilla krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, kumin, czosnek, mięta świeża
To będzie niezbędne
grill elektryczny

Do miski wlej oliwę z oliwek, dodaj posiekane liście mięty, przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dopraw solą, pieprzem, kuminem, dodaj miód i wymieszaj.

Na koniec dodaj sok z pomarańczy i w marynacie umieść kotleciki.

Marynuj przez 20 minut.

Rozgrzej grill.

Umieść kotleciki na grillu i piecz przez 5 minut.

Kotleciki podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego.

Comber jagnięcy z grilla podany na czarnym talerzu z dodatkiem pomidora i frytek.
Comber jagnięcy z grilla
Koszt przygotowania dania
165.36 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
858 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
56

Comber jagnięcy z grilla - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o combrze jagnięcym z grilla

Comber jagnięcy z grilla to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso jagnięce jest aromatyczne i dość specyficzne w smaku. Nie należy go smażyć lub piec zbyt długo, gdyż będzie suche. Mięso jagnięce jest często spożywane na Podhalu ze względu na jego dużą dostępność. Przepis na comber jagnięcy z grilla jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: comber jagnięcy, oliwa z oliwek, mięta, sok z pomarańczy, czosnek, kumin, papryczka chilli, sól, pieprz, miód.

Jak zrobić comber jagnięcy z grilla? Do miski wlej oliwę z oliwek, dodaj posiekane liście mięty, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem, kuminem, dodaj miód i wymieszaj. Na koniec dodaj sok z pomarańczy i w marynacie umieść kotleciki. Marynuj przez 20 minut. Rozgrzej grill. Umieść kotleciki na grillu i piecz przez 5 minut. Kotleciki podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego.

Mięta jest ziołem znanym od dawna dzięki swojemu działaniu leczniczemu. Mięta ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce. Mięta jest cennym źródłem olejku eterycznego o nazwie mentol. Listki mięty są także źródłem flawonoidów, garbników, a także żelaza i magnezu. Mięta ma działanie pobudzające łaknienie, wspomaga trawienie tłustych potraw, dlatego dodaje się ją do mięs lub do herbat wspomagających trawienie. Pomaga także w udrożnieniu dróg oddechowych w trakcie przeziębienia. Działa moczopędnie i bakteriobójczo. Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom.

Podsumowując comber z rusztu to bardzo dobry pomysł na obiad. Smaczna marynata dodatkowo podkreśla smak mięsa. Jagnięcina to bardzo delikatne mięso. Potrawa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się jej przechowywać w lodówce, lecz spożyć od razu.

Wartości odżywcze combra jagnięcego z grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kalorie)
296.16 kcal
858.87 kcal
Białko
13.85 g
40.16 g
Fenyloalanina
0.54 mg
1.57 mg
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej

Węglowodany w combrze jagnięcym z grilla

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany
2.26 g
6.55 g
Węglowodany przyswajalne
2.23 g
6.47 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.03 g
0.08 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz
25.95 g
75.26 g
Tłuszcze nasycone
14.04 g
40.71 g
Tłuszcze nienasycone
11.91 g
34.55 g
Tłuszcze jednonasycone
10.47 g
30.36 g
Tłuszcze wielonasycone
1.44 g
4.19 g
Tłuszcze trans
1.00 g
2.89 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
57.30 mg
166.17 mg

Witaminy w przepisie na comber jagnięcy z grilla

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina A
13.24 µg (mcg)
38.38 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.35 mg
Witamina B12
0.79 µg (mcg)
2.29 µg (mcg)
Witamina C
2.61 mg
7.57 mg
Witamina D
0.08 µg (mcg)
0.24 µg (mcg)
Witamina E
1.38 mg
4.00 mg
Retinol
12.46 µg (mcg)
36.12 µg (mcg)
Tiamina
0.09 mg
0.27 mg
Ryboflawina
0.09 mg
0.27 mg
Niacyna
3.91 mg
11.33 mg
Beta karoten
2.51 µg (mcg)
7.28 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na comber jagnięcy z grilla

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód
52.86 mg
153.29 mg
Potas
257.54 mg
746.86 mg
Wapń
6.00 mg
17.40 mg
Fosfor
131.08 mg
380.12 mg
Magnez
16.67 mg
48.35 mg
Żelazo
1.12 mg
3.26 mg
Cynk
1.70 mg
4.93 mg
Miedź
0.08 mg
0.22 mg
Mangan
0.01 mg
0.03 mg
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny combra jagnięcego z grilla 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w combrze jagnięcym z grilla

Lista alergenów dla combra jagnięcego z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na comber jagnięcy z grilla

Cena przygotowania combra jagnięcego z grilla

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Comber jagnięcy
1200 g
100.00
Za 750.0 g
Liczba opakowań 2
160.00
Za 1200 g
Oliwa z oliwek
100 ml
niepełne pół szklanki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Miód
20 g
15.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Sok pomarańczowy
125 ml
pół szklanki
4.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 125 ml
Koszt składników
239.00
Jak oceniasz przepis na comber jagnięcy z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86.7% osób