Przepis na comber jagnięcy bez kości krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, estragon świeży
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska

Oliwę z oliwek zmieszaj z octem i dodaj zioła.

Mięso natrzyj solą i pieprzem, a następnie zanurz w mieszance z olejem. Odstaw na 2 godziny.

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego z posiekaną w plasterki cebulą i piecz 30 minut pod folią spożywczą, a następnie 40 minut bez niej w 180 st. C.

Comber jagnięcy bez kości pieczony w piekarniku.
comber jagnięcy bez kości
Koszt przygotowania dania
71.23 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
353 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
0

Comber jagnięcy bez kości - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o combrze jagnięcym bez kości

Comber jagnięcy bez kości to doskonała opcja na naprawdę wykwintny obiad dla całej rodziny. To przepis łatwy, a pozwala na stworzenie fantastycznego dania. Jagnięcina to mięso, które nie gości na polskich talerzach zbyt często. Zwykle ze względu na cenę, ale również strach przed obróbką termiczną. To prawda, mięso jagnięce potrzebuje specjalnego traktowania i sprawdza się dobrze tylko z niektórymi przyprawami, jednak w tym przepisie cała obróbka została przedstawiona w kilku krokach, dlatego spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkująca osoba.

Przepis na comber jagnięcy bez kości jest idealnym pomysłem na naprawdę pyszne mięso. Spokojnie, nie musisz posiadać długiego kulinarnego doświadczenia, by sobie z nim poradzić. Przyda się za to odrobina cierpliwości. Mięso trzeba bowiem odpowiednio zamarynować. Przyda się do tego odpowiednia marynata, która nie tylko wpłynie pozytywnie na smak mięsa, ale również odpowiednio je rozmiękczy i sprawi, że skruszeje. To doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. To jest po prostu najlepsze. Świetnie sprawdzi się z dodatkiem ziemniaków, czy kaszy, zwłaszcza gryczanej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić comber jagnięcy bez kości, który będzie naprawdę smaczny, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Jego głównym składnikiem jest oczywiście mięso. Comber nazywany jest najszlachetniejszą częścią spośród całej jagnięciny. To dlatego, że mięso jest w nim delikatne i naprawdę smaczne. Pochodzi ono z odcina lędźwiowo - krzyżowego. Jest uznawany za ten o największych walorach kulinarnych. Wybieraj odpowiedni kawałek, warto kierować się zawartością tłuszczu. Im mniej go w mięsie, tym zdrowsze dla układu krwionośnego będzie danie. Jednak mięso to powinno zawierać, choć minimalną jego ilość, w innym wypadku będzie suche i nie tak smaczne.

Kotlet jagnięcy bez kości to propozycja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę ciekawą kuchnię. Jagnięcina zwykle gości w kuchni bliskowschodniej, jednak warto zaczerpnąć z niej nieco inspiracji. Sprawdzi się doskonale na obiad. Ten kotlet jest pyszny, a ze względu na prosty przepis również dobry dla początkujących. To doskonały pomysł na ciekawe danie.

Wartości odżywcze combra jagnięcego bez kości

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(136g)
Energia (kalorie)
259.68 kcal
353.17 kcal
Białko
10.45 g
14.22 g
Fenyloalanina
0.40 mg
0.54 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w combrze jagnięcym bez kości

Na 100g
Na porcję
(136g)
Węglowodany
2.46 g
3.35 g
Węglowodany przyswajalne
2.04 g
2.78 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.42 g
0.57 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(136g)
Tłuszcz
23.28 g
31.66 g
Tłuszcze nasycone
11.06 g
15.04 g
Tłuszcze nienasycone
12.22 g
16.62 g
Tłuszcze jednonasycone
10.72 g
14.58 g
Tłuszcze wielonasycone
1.50 g
2.04 g
Tłuszcze trans
0.74 g
1.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
42.33 mg
57.57 mg

Witaminy w przepisie na comber jagnięcy bez kości

Na 100g
Na porcję
(136g)
Witamina A
9.20 µg (mcg)
12.52 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.16 mg
Witamina B12
0.58 µg (mcg)
0.79 µg (mcg)
Witamina C
1.82 mg
2.47 mg
Witamina D
0.06 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Witamina E
1.60 mg
2.18 mg
Retinol
9.20 µg (mcg)
12.52 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.10 mg
Niacyna
2.90 mg
3.94 mg
Beta karoten
0.25 µg (mcg)
0.33 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na comber jagnięcy bez kości

Na 100g
Na porcję
(136g)
Sód
40.06 mg
54.48 mg
Potas
217.42 mg
295.69 mg
Wapń
9.76 mg
13.27 mg
Fosfor
103.21 mg
140.37 mg
Magnez
14.36 mg
19.52 mg
Żelazo
0.90 mg
1.23 mg
Cynk
1.30 mg
1.76 mg
Miedź
0.07 mg
0.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny combra jagnięcego bez kości 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w combrze jagnięcym bez kości

Lista alergenów dla combra jagnięcego bez kości przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

W przepisie na comber jagnięcy bez kości nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • estragon świeży
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania combra jagnięcego bez kości

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Comber jagnięcy
500 g
100.00
Za 750.0 g
Liczba opakowań 1
66.67
Za 500 g
Oliwa z oliwek
75 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 75 ml
Ocet winny
40 ml
6.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 40 ml
Cebula
200 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koszt składników
129.00
Jak oceniasz przepis na comber jagnięcy bez kości
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób