Manti
- Mąka pszenna typ 500 (480 g)
- Jajko (2 szt.)
- Comber jagnięcy (120 g)
- Cebula (100 g)
- Śmietana 12% (70 g)
- Majonez light (70 g)
Przepis na manti krok po kroku
Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj łyżkę soli.
Ręką zrób wgłębienie, w nie wbij jajka.
Stopniowo dolewaj 250 ml ciepłej wody, wyrabiając ciasto.
Przenieś ciasto na stolnicę i wyrabiaj minimum 5 minut. Przykryj ściereczką.
Posiekaj natkę oraz cebulę bardzo drobno. Dodaj do mięsa, wraz z solą, słodką papryką i pieprzem.
Podziel ciasto na 4 części. Pierwszą część rozwałkuj cienko. Zrób równe kwadraty (długość boku około 2,5-3 cm).
Każdy kwadrat nadziewaj niedużą ilością farszu. Złap za cztery rogi i zamknij farsz w cieście.
Zagotuj wodę. Dodaj sól oraz łyżkę oleju.
Do wrzącej wody wrzuć pierożki i całość delikatnie zamieszaj. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Ugotowane manti wyłów łyżką cedzakową.
Przygotuj w ten sposób resztę pierożków.
Ugotowane manti podawaj z sosem czosnkowym: przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, jogurt, majonez i sól dokładnie wymieszaj.
-
Ragout z jagnięciny
-
Comber jagnięcy bez kości
-
Comber cielęcy
-
Comber jagnięcy z grilla
-
Comber jagnięcy duszony
-
Comber jagnięcy pieczony
-
Kotlety jagnięce z combra
-
Zapiekane kotleciki z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora
-
Pieczony comber jagnięcy w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną
-
Kotleciki mielone z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej
-
Kibbeh nayi
-
Comber jagnięcy
Więcej informacji na temat manti
Pięknie prezentujące się i niesamowicie smaczne tureckie pierogi zwane manti – poznaj przepis na smaczne danie kuchni tureckiej i zrób je w domu. Manti nadziewane są jagnięciną. Podane z sosem czosnkowym domowym, który jest pyszny. Potrawa jest łatwa do przygotowania, ale wymaga poświęcenia czasu. Pierożki mają to do siebie, że ich lepienie jest czasochłonne, jednakże smak wszystko wynagrodzi. Mają one niewielkie rozmiary, zbliżone do polskich uszek. Jest to bardzo starodawny przepis, znany od wielu lat.
Manti to tradycyjna potrawa z kuchni tureckiej. Gotowane były już w średniowieczu. Tureckie pierogi są malutkimi pierożkami z mięsem. Bardzo przypominają uszka, ponieważ mają podobny rozmiar. Ich zlepianie jednak się różni, ponieważ są lepione jako kwadraty, a nie koła. Farszu w manti nie ma zbyt wiele, gdyż lepienie byłoby trudne. Najczęściej przygotowywane są z mięsem wołowym albo z jagnięciną. Podawać je można na różne sposoby. Bardzo znanym jest serwowanie manti w sosie pomidorowym, który był gotowany po zrobieniu tureckich pierogów (na wodzie po ich gotowaniu). Poza sosem pomidorowym manti znakomicie smakują nawet z samą śmietaną. Polane roztopionym masłem to będzie równie smaczne danie.
Jeżeli chcesz zaznać trochę tureckiej kuchni u siebie w domu, przygotuj manti. Tureckie pierogi są przepyszne, a podawane w towarzystwie pysznego sosu czosnkowego stanowią wspaniałe danie. Jak zrobić manti? Proces jest bardzo podobny do wytwarzania pierogów. Na początku zrób ciasto. W misce umieść mąkę i sól. We wgłębienie wbij jajka i stopniowo dodawaj wcześniej podgrzanej wody. Zacznij mieszać ciasto, a następnie przenieś je na stolnicę. Wyrabiaj ciasto przez około 5 minut, aż konsystencja będzie gładka. Ciasto przykryj ściereczką, a w tym czasie zrób nadzienie z mięsa jagnięcego. Wystarczy tylko posiekaną drobno cebulkę i natkę pietruszki połączyć z mięsem oraz solą, pieprzem i słodką papryką. Zagniecione ciasto podziel na 4 części. Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 mm. Zrób kwadraty o boku 2,5-3 cm. Kwadraciki nadziewaj niewielką ilością nadzienia. Rogi złap i sklej ze sobą. Wodę zagotuj z olejem i solą. Na wrzątek wrzuć pierożki, gotuj 15 minut na małej mocy palnika. Po ugotowaniu wyłów manti łyżką cedzakową. Wykorzystaj resztę ciasta i farszu w ten sam sposób. Zrobienie sosu czosnkowego polega na połączeniu śmietany, majonezu, przeciśniętego czosnku oraz soli. Ugotowane pierogi podawaj z sosem czosnkowym.
*Sos czosnkowy najlepiej jest zrobić minimum kilka godzin wcześniej.
Alergeny w manti
Lista alergenów dla manti przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
Wartości odżywcze manti
Manti jest źródłem każdego makroskładnika. Dostarcza węglowodanów, białek i tłuszczu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.