Przepis na comber cielęcy krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, szczypiorek, czosnek, koper, mięta świeża
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Comber pokrój na porcje.

Mięso dopraw solą.

Posiekaj zioła.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

W garnku rozgrzej masło klarowane i obsmaż mięso.

Dodaj zioła i duś mięso pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.

Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem puree ziemniaczanego.

Comber cielęcy podany na blaszce do pieczenia.
Comber cielęcy
Koszt przygotowania dania
7.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
207 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
24

Comber cielęcy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o combrze cielęcym

Comber cielęcy to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Przyprawy do mięsa dobrać możesz wedle własnego gustu, lecz najlepiej sprawdzą się świeże zioła niezbyt intensywne w smaku. Comber najlepiej sprawdzi się podany z ziemniaczanym puree i świeżymi warzywami. Przepis na comber cielęcy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: comber cielęcy, masło klarowane, mięta, koper, szczypior, cebula, sól, czosnek.

Jak zrobić comber cielęcy? Comber pokrój na porcje. Mięso dopraw solą. Posiekaj zioła. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej masło klarowane i obsmaż mięso. Dodaj zioła i duś mięso pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem puree ziemniaczanego.

Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Mięta jest ziołem znanym od dawna dzięki swojemu działaniu leczniczemu. Mięta ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce. Mięta jest cennym źródłem olejku eterycznego o nazwie mentol. Listki mięty są także źródłem flawonoidów, garbników, a także żelaza i magnezu. Mięta ma działanie pobudzające łaknienie, wspomaga trawienie tłustych potraw, dlatego dodaje się ją do mięs lub do herbat na trawienie. Pomaga także w udrożnieniu dróg oddechowych w trakcie przeziębienia. Działa moczopędnie i bakteriobójczo.

Podsumowując najlepszy comber cielęcy to smaczny pomysł na obiad dla Twojej rodziny i znajomych. Danie z cielęciny jest świetne na święta oraz wystawne kolacje. Smaczny comber przygotować można w wersji pikantnej z dodatkiem ostrych papryczek chilli. Pyszny comber jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Comber świetnie sprawdzi się podany jako dodatek do świeżego pieczywa.

Wartości odżywcze combra cielęcego

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny combra cielęcego 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w combrze cielęcym

Lista alergenów dla combra cielęcego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

W przepisie na comber cielęcy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • comber cielęcy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania combra cielęcego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Comber cielęcy
1200 g
Masło klarowane
150 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 150 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jak oceniasz przepis na comber cielęcy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób