Wiśnie w czekoladzie

Opublikowano: 07.12.2022 r., 14:19 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczyste wiśnie w czekoladzie
Wiśnie w czekoladzie
Wiśnie w czekoladzie to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Wiśnie można przygotować także z dodatkiem alkoholu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na deser.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 10 min
170 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Wiśnie (200 g)
  • Czekolada gorzka - 1 tabliczka (100 g)
  • Czekolada mleczna - 1 tabliczka (100 g)
  • Masło (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, papier do pieczenia, kratka piekarnikowa

Przepis na wiśnie w czekoladzie krok po kroku

Wiśnie umyj.

Wydryluj wiśnie za pomocą drylownicy lub słomki.

W garnku umieść połamaną na kostki czekoladę.

Dodaj masło i podgrzewaj do połączenia składników.

Przestudź czekoladę i zanurzaj w niej wiśnie.

Wiśnie umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do zastygnięcia czekolady.

Wiśnie umieść w salaterce.

Jak oceniasz przepis na wiśnie w czekoladzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat wiśni w czekoladzie

Wiśnie w czekoladzie to bardzo dobry pomysł na smaczny deser dla całej rodziny. Wiśnie można przygotować także z dodatkiem alkoholu, wówczas jednak nie będą nadawały się dla młodszych członków rodziny. Domowe wiśnie można przygotować także z dodatkiem masy z wiórków kokosowych. Przepis na wiśnie w czekoladzie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wiśnie, czekolada gorzka, czekolada mleczna, masło.

Jak zrobić wiśnie w czekoladzie? Wiśnie umyj. Wydryluj wiśnie za pomocą drylownicy lub słomki. W garnku umieść połamaną na kostki czekoladę. Dodaj masło i podgrzewaj do połączenia składników. Przestudź czekoladę i zanurzaj w niej wiśnie. Wiśnie umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do zastygnięcia czekolady. Wiśnie umieść w salaterce.

Czekolada gorzka świetnie nadaje się do przygotowywania deserów. Czekolada gorzka zawierająca 70-80 % kakao zawiera mniejszą ilość cukru niż czekolady mleczne. Kakao, z którego produkowana jest czekolada różnego rodzaju. Kakao pozyskiwane jest z rośliny zwanej kakaowcem, która rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Wiśnie są owocem sezonowym dostępne latem w okresie między lipcem a sierpniem. Wiśnie można dodawać do ciast, deserów, przygotowywać z nich dżemy, a także mrozić. Wiśnie są źródłem wielu witamin takich jak A, B, C oraz kwasu foliowego. Witamina A jest naturalną substancją chroniącą nas przed szkodliwym działaniem promieniowania UV

Podsumowując: drylowane wiśnie to najlepsze domowe słodycze z dodatkiem owoców. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego deseru. Wiśnie w czekoladzie gorzkiej będą miały bardziej wytrawny smak niż te w czekoladzie mlecznej. Wiśnie są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.

Alergeny w wiśniach w czekoladzie

Lista alergenów dla wiśni w czekoladzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada mleczna
    • Masło

Wartości odżywcze wiśni w czekoladzie

na 100g gotowej potrawy

Wiśnie w czekoladzie to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Wiśnie to słodki domowy wyrób zawierający sporą ilość cukru, który szybko podnosi poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
341.09
170.55
Białko (g)
8.67
4.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
30.96
15.48
Węglowodany przyswajalne (g)
27.64
13.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.32
1.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
22.96
11.48
Tłuszcze nasycone (g)
15.65
7.82
Tłuszcze nienasycone (g)
7.32
3.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.41
3.21
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.91
0.45
Cholesterol (mg)
26.14
13.07

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
105.36
52.68
Witamina B6 (mg)
0.03
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.11
Witamina C (mg)
4.55
2.27
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.33
0.16
Retinol (µg (mcg))
74.41
37.20
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.02
Ryboflawina (mg)
0.10
0.05
Niacyna (mg)
0.46
0.23
Foliany (µg (mcg))
6.64
3.32
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
370.05
185.02

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
20.55
10.27
Potas (mg)
294.23
147.11
Wapń (mg)
66.50
33.25
Fosfor (mg)
115.36
57.68
Magnez (mg)
58.59
29.30
Żelazo (mg)
2.12
1.06
Cynk (mg)
1.18
0.59
Miedź (mg)
0.44
0.22
Mangan (mg)
0.46
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny wiśni w czekoladzie 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wiśni w czekoladzie

Koszt składników
19.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wiśnie
200 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Czekolada gorzka
100 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Czekolada mleczna
100 g
1 tabliczka
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Masło
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
19.50