Wiśnie w czekoladzie
- Wiśnie (200 g)
- Czekolada gorzka - 1 tabliczka (100 g)
- Czekolada mleczna - 1 tabliczka (100 g)
- Masło (40 g)
Przepis na wiśnie w czekoladzie krok po kroku
Wiśnie umyj.
Wydryluj wiśnie za pomocą drylownicy lub słomki.
W garnku umieść połamaną na kostki czekoladę.
Dodaj masło i podgrzewaj do połączenia składników.
Przestudź czekoladę i zanurzaj w niej wiśnie.
Wiśnie umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do zastygnięcia czekolady.
Wiśnie umieść w salaterce.
Więcej informacji na temat wiśni w czekoladzie
Wiśnie w czekoladzie to bardzo dobry pomysł na smaczny deser dla całej rodziny. Wiśnie można przygotować także z dodatkiem alkoholu, wówczas jednak nie będą nadawały się dla młodszych członków rodziny. Domowe wiśnie można przygotować także z dodatkiem masy z wiórków kokosowych. Przepis na wiśnie w czekoladzie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wiśnie, czekolada gorzka, czekolada mleczna, masło.
Jak zrobić wiśnie w czekoladzie? Wiśnie umyj. Wydryluj wiśnie za pomocą drylownicy lub słomki. W garnku umieść połamaną na kostki czekoladę. Dodaj masło i podgrzewaj do połączenia składników. Przestudź czekoladę i zanurzaj w niej wiśnie. Wiśnie umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do zastygnięcia czekolady. Wiśnie umieść w salaterce.
Czekolada gorzka świetnie nadaje się do przygotowywania deserów. Czekolada gorzka zawierająca 70-80 % kakao zawiera mniejszą ilość cukru niż czekolady mleczne. Kakao, z którego produkowana jest czekolada różnego rodzaju. Kakao pozyskiwane jest z rośliny zwanej kakaowcem, która rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Wiśnie są owocem sezonowym dostępne latem w okresie między lipcem a sierpniem. Wiśnie można dodawać do ciast, deserów, przygotowywać z nich dżemy, a także mrozić. Wiśnie są źródłem wielu witamin takich jak A, B, C oraz kwasu foliowego. Witamina A jest naturalną substancją chroniącą nas przed szkodliwym działaniem promieniowania UV
Podsumowując: drylowane wiśnie to najlepsze domowe słodycze z dodatkiem owoców. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego deseru. Wiśnie w czekoladzie gorzkiej będą miały bardziej wytrawny smak niż te w czekoladzie mlecznej. Wiśnie są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.
Alergeny w wiśniach w czekoladzie
Lista alergenów dla wiśni w czekoladzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada mleczna
- Masło
Wartości odżywcze wiśni w czekoladzie
Wiśnie w czekoladzie to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Wiśnie to słodki domowy wyrób zawierający sporą ilość cukru, który szybko podnosi poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.