Wilgotne ciasto czekoladowe

Opublikowano: 18.01.2022 r., 12:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czekoladowe ciasto z owocami
Wilgotne ciasto czekoladowe
Wilgotne ciasto czekoladowe to świetna opcja na naprawdę wspaniały deser o wyjątkowo głębokim smaku. Jest niezwykle delikatne, a także proste w przygotowaniu.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
407 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
81
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Czekolada gorzka - 1 tabliczka (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, rondelek

Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe krok po kroku

Do miski wbij jajka i zmieszaj je i ubij je wraz z cukrem.

Do rondelka włóż masło i nieco je roztop. Dodaj do niego połamaną czekoladę.

Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z jajkami, cały czas ubijając.

Do miski przesiej mąkę i dokładnie ją rozmieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.

Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na wilgotne ciasto czekoladowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat wilgotnego ciasta czekoladowego

Wilgotne ciasto czekoladowe jest idealnym pomysł na naprawdę pyszny deser. Nieco przypomina brownie, jednak jest od niego bardziej puszyste i delikatne. To wspaniała opcja dla wszystkich miłośników czekolady, gdyż to ona w nim króluje. Ciasto jest błyskawiczne w przygotowaniu, więc jak najbardziej sprawdzi się na co dzień.

Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe to dobra opcja dla każdego, kto kocha poste receptury, bez konieczności spędzania kilku godzin w kuchni. Robi się go z kilku składników, dzięki czemu całość jest naprawdę tania. Głównym z nich jest oczywiście czekolada. To właśnie dzięki niej ciasto nabiera wyjątkowego charakteru. Choć zwykle używa się kakao, to jednak jego dodatek nie tworzy aż tak wspaniałego aromatu. Dlatego warto wypróbować tej jakże łatwej alternatywy. Wybór czekolady ma ogromne znaczenie w przypadku tego ciasta, dlatego warto zwrócić na to swoją uwagę. Wspaniale sprawdza się czekolada gorzka, gdyż do wypieku dodaje się naprawdę sporo cukru, wiec jest ono naprawdę słodkie. Dla osób, które cenią jeszcze słodsze wypieki warto zamienić ją na deserową, albo połączyć czekoladę gorzką z mleczną. Świetnie sprawdzą się czekolady o zawartości kakao co najmniej 70%. Dzięki czemu całość jest naprawdę aromatyczna. Oprócz tego można pokusić się o zakup takiej czekolady, która ma jak najmniej konserwantów, czy dodatków. Dzięki czemu jakość ciasta naprawdę wzrośnie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wilgotne ciasto czekoladowe, które będzie delikatne, smaczne, a przy okazji o wspaniałej konsystencji ta receptura sprawdzi się wspaniale. To idealny pomysł na ciasto szybkie, ale również proste. Czekolada jest w nim najważniejszym składnikiem, który wpływa na ciekawy smak. Dzięki specjalnej recepturze ciasto jest bardzo wilgotne. Ma konsystencję podobną do babki. To dobre rozwiązanie na codzienny deser, który nie wymaga zbyt dużej pracy, czy czasu. Ciasto piecze się w bardzo szybkim czasie, jednak warto dostosować go indywidualnie do posiadanego sprzętu. Dzięki czemu nie będzie ani surowe, ani przypalone.

Alergeny w wilgotnym cieście czekoladowym

Lista alergenów dla wilgotnego ciasta czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze wilgotnego ciasta czekoladowego

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
452.73
407.45
Białko (g)
6.13
5.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
45.30
40.77
Węglowodany przyswajalne (g)
43.55
39.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.75
1.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
28.15
25.34
Tłuszcze nasycone (g)
18.60
16.74
Tłuszcze nienasycone (g)
9.56
8.60
Cholesterol (mg)
115.39
103.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A (µg (mcg))
179.02
161.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.70
0.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.15
Ryboflawina (mg)
0.18
0.16
Niacyna (mg)
1.28
1.15
Foliany (µg (mcg))
32.90
29.61
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
40.00
36.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
30.91
27.82
Potas (mg)
175.32
157.79
Wapń (mg)
32.23
29.01
Fosfor (mg)
118.11
106.30
Magnez (mg)
46.96
42.26
Żelazo (mg)
2.62
2.36
Cynk (mg)
1.01
0.91
Miedź (mg)
0.32
0.29
Szacunkowy indeks glikemiczny wilgotnego ciasta czekoladowego 81
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wilgotnego ciasta czekoladowego

Koszt składników
26.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Czekolada gorzka
200 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Koszt składników
26.50