Wieprzowina z warzywami
- Polędwiczki wieprzowe - 1 szt (500 g)
- Papryka czerwona - 1 szt (230 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Groszek zielony - pół mini puszki (80 g)
- Kukurydza konserwowa - pół mini puszki (80 g)
- Brokuły (200 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
- Sos sojowy - 4 łyżki (60 ml)
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka (25 g)
Przepis na wieprzowinę z warzywami krok po kroku
Na patelni rozgrzej tłuszcz.
Mięso oczyść z błonek i pokrój je w cienkie paseczki.
Polędwiczkę wrzuć na patelnię i dopraw ją przyprawą do mięs. Smaż przez 6 minut.
W dużym garnku zagotuj 1,5 l wody. Następnie wrzuć do niej brokuł na 4 minuty. Po tym czasie wyciągnij go z garnka i podziel na różyczki.
Marchew obierz i pokrój w paski wraz z papryką. Wrzuć je do mięsa i smaż całość 4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Groszek i kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj je do pozostałych składników. Całość przemieszaj i smaż 10 minut.
W miseczce zmieszaj sos sojowy z przyprawami, 1/2 szklanki letniej wody i przecierem.
Wlej sos na patelnię i duś całość przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Na 3 minuty przed końcem dodaj do całości brokuł i dokładnie wymieszaj.
Więcej informacji na temat wieprzowiny z warzywami
Wieprzowina z warzywami jest niezwykle ciekawym pomysłem na smaczny posiłek. W tym daniu, choć główną rolę gra mięso, to jednak najwięcej jest warzyw, które dodają mu nie tylko pysznego smaku, ale również sporo witamin i błonnika. Dlatego tak przygotowana wieprzowina spokojnie może gościć nawet na diecie redukcyjnej. Całość jest bardzo sycąca i świetnie komponuje się zarówno z ryżem, jak i makaronem.
Przepis na wieprzowinę z warzywami jest bardzo prosty i zajmuje tylko kilka chwil. Do przygotowania tego dania używa się dużej ilości różnych warzyw, dzięki czemu danie jest smaczne i ciekawe. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Pięknie się prezentuje ze względu na dużą liczbę kolorów. Dostarcza naprawdę sporo błonnika, dlatego sprawdzi się również na diecie, zwłaszcza dla osób, które cierpią z powodu cukrzycy czy insulinooporności.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wieprzowinę z warzywami, by była niezwykle smaczna, aromatyczna, a przy okazji niezbyt trudna, ten przepis przypadnie ci do gustu. Całość to również naprawdę fantastyczny wybór dla osób, które kochają kuchnię azjatycką, bo to właśnie nią jest inspirowany. Choć zwykle w takich przepisach stawia się na ostry smak, to w tym przypadku całość jest bardzo aromatyczna, jednak łagodna. Dzięki temu danie będzie odpowiednie nawet dla osób, które nie przepadają za pikantnymi opcjami, a także dla dzieci. Wieprzowina przygotowana w taki sposób pozwala na przemycenie do diety naprawdę sporej ilości warzyw, wśród nich znaleźć można choćby brokuł, który nie należy do najbardziej lubianych jarzyn. Do tego dania można dodać również inne warzywa, to świetna opcja pozwalająca pozbyć się zalegających resztek z lodówki. W tym daniu wszystko jest smaczne i wyważone.
Ta potrawa to doskonały pomysł na szybki posiłek, a zwłaszcza na obiad. Jest tak smaczna, że znika ze stołu w mgnieniu oka. Całość nie zajmuje zbyt dużo czasu, więc będzie dobra nawet dla tych, którzy są zabiegani lub kochają ekspresowe opcje. By wieprzowina była naprawdę pyszna, dobrze jest pokroić ją naprawdę cieniutko, by była chrupiąca i miękka. Całość duszona jest w sosie sojowym z przyprawami, stąd wspaniały aromat tego dania. To dobra opcja dla miłośników kuchni orientu.
Alergeny w wieprzowinie z warzywami
Lista alergenów dla wieprzowiny z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do mięs
Wartości odżywcze wieprzowiny z warzywami
To zdrowa opcja, pełna witamin i błonnika, jednak ze względu na duży udział czerwonego mięsa, nie powinna gościć w diecie częściej niż 2 razy w tygodniu.
Energia i białka
(328g)
Węglowodany
(328g)
Tłuszcze
(328g)
Witaminy
(328g)
Składniki mineralne
(328g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.