Wieprzowina z warzywami

Opublikowano: 16.12.2021 r., 14:06 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wieprzowina z warzywami i makaronem
Wieprzowina z warzywami
Wieprzowina z warzywami jest dobrą opcją na szybki obiad w orientalnym stylu. Jest łagodna, dlatego sprawdzi się dla całej rodziny. Towarzyszą jej pyszne warzywa.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
335 kcal
Kcal w porcji
328 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe - 1 szt (500 g)
  • Papryka czerwona - 1 szt (230 g)
  • Marchewka - 2 szt (90 g)
  • Groszek zielony - pół mini puszki (80 g)
  • Kukurydza konserwowa - pół mini puszki (80 g)
  • Brokuły (200 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
  • Sos sojowy - 4 łyżki (60 ml)
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, bazylia, przyprawa do mięs
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duży garnek, rózga, miska, łyżka cedzakowa

Przepis na wieprzowinę z warzywami krok po kroku

Na patelni rozgrzej tłuszcz.

Mięso oczyść z błonek i pokrój je w cienkie paseczki.

Polędwiczkę wrzuć na patelnię i dopraw ją przyprawą do mięs. Smaż przez 6 minut.

W dużym garnku zagotuj 1,5 l wody. Następnie wrzuć do niej brokuł na 4 minuty. Po tym czasie wyciągnij go z garnka i podziel na różyczki.

Marchew obierz i pokrój w paski wraz z papryką. Wrzuć je do mięsa i smaż całość 4 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Groszek i kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj je do pozostałych składników. Całość przemieszaj i smaż 10 minut.

W miseczce zmieszaj sos sojowy z przyprawami, 1/2 szklanki letniej wody i przecierem.

Wlej sos na patelnię i duś całość przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Na 3 minuty przed końcem dodaj do całości brokuł i dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na wieprzowinę z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,1% osób

Więcej informacji na temat wieprzowiny z warzywami

Wieprzowina z warzywami jest niezwykle ciekawym pomysłem na smaczny posiłek. W tym daniu, choć główną rolę gra mięso, to jednak najwięcej jest warzyw, które dodają mu nie tylko pysznego smaku, ale również sporo witamin i błonnika. Dlatego tak przygotowana wieprzowina spokojnie może gościć nawet na diecie redukcyjnej. Całość jest bardzo sycąca i świetnie komponuje się zarówno z ryżem, jak i makaronem.

Przepis na wieprzowinę z warzywami jest bardzo prosty i zajmuje tylko kilka chwil. Do przygotowania tego dania używa się dużej ilości różnych warzyw, dzięki czemu danie jest smaczne i ciekawe. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Pięknie się prezentuje ze względu na dużą liczbę kolorów. Dostarcza naprawdę sporo błonnika, dlatego sprawdzi się również na diecie, zwłaszcza dla osób, które cierpią z powodu cukrzycy czy insulinooporności.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wieprzowinę z warzywami, by była niezwykle smaczna, aromatyczna, a przy okazji niezbyt trudna, ten przepis przypadnie ci do gustu. Całość to również naprawdę fantastyczny wybór dla osób, które kochają kuchnię azjatycką, bo to właśnie nią jest inspirowany. Choć zwykle w takich przepisach stawia się na ostry smak, to w tym przypadku całość jest bardzo aromatyczna, jednak łagodna. Dzięki temu danie będzie odpowiednie nawet dla osób, które nie przepadają za pikantnymi opcjami, a także dla dzieci. Wieprzowina przygotowana w taki sposób pozwala na przemycenie do diety naprawdę sporej ilości warzyw, wśród nich znaleźć można choćby brokuł, który nie należy do najbardziej lubianych jarzyn. Do tego dania można dodać również inne warzywa, to świetna opcja pozwalająca pozbyć się zalegających resztek z lodówki. W tym daniu wszystko jest smaczne i wyważone.

Ta potrawa to doskonały pomysł na szybki posiłek, a zwłaszcza na obiad. Jest tak smaczna, że znika ze stołu w mgnieniu oka. Całość nie zajmuje zbyt dużo czasu, więc będzie dobra nawet dla tych, którzy są zabiegani lub kochają ekspresowe opcje. By wieprzowina była naprawdę pyszna, dobrze jest pokroić ją naprawdę cieniutko, by była chrupiąca i miękka. Całość duszona jest w sosie sojowym z przyprawami, stąd wspaniały aromat tego dania. To dobra opcja dla miłośników kuchni orientu.

Alergeny w wieprzowinie z warzywami

Lista alergenów dla wieprzowiny z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięs

Wartości odżywcze wieprzowiny z warzywami

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, pełna witamin i błonnika, jednak ze względu na duży udział czerwonego mięsa, nie powinna gościć w diecie częściej niż 2 razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(328g)
Energia (kcal)
102.20
335.21
Białko (g)
9.42
30.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(328g)
Węglowodany (g)
5.33
17.49
Węglowodany przyswajalne (g)
3.84
12.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.49
4.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(328g)
Tłuszcz (g)
4.99
16.38
Tłuszcze nasycone (g)
1.28
4.20
Tłuszcze nienasycone (g)
3.71
12.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.05
10.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.66
2.18
Cholesterol (mg)
24.81
81.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(328g)
Witamina A (µg (mcg))
93.44
306.47
Witamina B6 (mg)
0.41
1.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.65
Witamina C (mg)
39.59
129.84
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.38
Witamina E (mg)
1.03
3.37
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.42
1.37
Ryboflawina (mg)
0.19
0.62
Niacyna (mg)
3.21
10.52
Foliany (µg (mcg))
26.59
87.21
Beta karoten (µg (mcg))
954.12
3129.51

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(328g)
Sód (mg)
299.35
981.88
Potas (mg)
318.68
1045.26
Wapń (mg)
16.97
55.65
Fosfor (mg)
128.02
419.90
Magnez (mg)
23.56
77.29
Żelazo (mg)
0.83
2.72
Cynk (mg)
1.00
3.28
Miedź (mg)
0.07
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny wieprzowiny z warzywami 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wieprzowiny z warzywami

Koszt składników
72.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
1 szt
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Groszek zielony
80 g
pół mini puszki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.28
Za 80 g
Kukurydza konserwowa
80 g
pół mini puszki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 80 g
Brokuły
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Sos sojowy
60 ml
4 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
2.80
Za 60 ml
Koncentrat pomidorowy
25 g
1 łyżka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Koszt składników
72.00