Wege nuggetsy
- Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka (400 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (120 g)
- Bułka tarta - 1/4 szklanki (60 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Pietruszka - 1/4 szklanki (60 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Cebula czerwona - 1/2 sztuki (50 g)
- Olej rzepakowy - 1 szklanka (250 ml)
Przepis na wege nuggetsy krok po kroku
W blenderze umieść ciecierzycę, bułkę tartą, mąkę, proszek do pieczenia, czosnek w proszku, sól, pieprz i słodką paprykę. Blenduj, aż składniki zostaną dokładnie połączone, tworząc gładką masę.
Przenieś masę do miski, a następnie dodaj opcjonalnie posiekane składniki. Wymieszaj wszystko razem.
Formuj z masy małe kulki i uformuj je w kształt nuggetsów.
W garnku rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
Wrzuć nuggetsy do gorącego oleju i smaż z obu stron na złocisty kolor, około 3-5 minut z każdej strony.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat wege nuggetsów
Wege nuggetsy to pyszna alternatywa dla tradycyjnych nuggetsów z kurczaka, stworzona jest z wykorzystaniem roślinnych składników.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, tak naprawdę tylko ciecierzycę z puszki, charakterystyczne przyprawy oraz mąkę pszenną i bułkę tarta.
Zatem, jak zrobić wege nuggetsy?
W blenderze umieść ciecierzycę, bułkę tartą, mąkę, proszek do pieczenia, czosnek w proszku, sól, pieprz i słodką paprykę. Blenduj, aż składniki zostaną dokładnie połączone, tworząc gładką masę. Przenieś masę do miski, a następnie dodaj opcjonalnie posiekane składniki. Wymieszaj wszystko razem. Formuj z masy małe kulki i uformuj je w kształt nuggetsów. W garnku rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. Wrzuć nuggetsy do gorącego oleju i smaż z obu stron na złocisty kolor, około 3-5 minut z każdej strony.
Nasze smaczne, wegetariańskie nuggetsy bez mięsa są. Dobre do podania.
Wegetariańskie nuggetsy opierają się na bazie roślinnej, zazwyczaj wykorzystując ciecierzycę, soczewicę, groch czy inne roślinne źródła białka. To sprawia, że danie jest idealną opcją dla osób praktykujących wegetarianizm.
Masa wegetariańska jest zazwyczaj gładka i kremowa, a dodatek bułki tartej czy mąki nadaje jej odpowiednią konsystencję. Dodatkowe przyprawy, takie jak czosnek, cebula czy słodka papryka, nadają nuggetsom głębię smaku.
Sam widzisz, jak prosty w przygotowaniu jest mój dzisiejszy przepis na wege nuggetsy, będzie to idealny pomysł na przyjęcie gości lub wegetariański obiad dla rodziny.
Dlatego koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis na te najlepsze wegetariańskie przekąski.
Alergeny w wege nuggetsach
Lista alergenów dla wege nuggetsów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka tarta
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze wege nuggetsów
Pamiętaj, że użyta mąka pszenna i bułka tarta zawierają gluten.
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy
(30g)
Składniki mineralne
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.