Tortelloni

Opublikowano: 13.02.2023 r., 11:38 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeżo ugotowane tortelloni na talerzu
Tortelloni
Pyszne, aksamitne tortelloni nadziane ricottą, parmezanem i bazylią możesz zrobić w domu. Włoska kuchnia to Twoja ulubiona? Koniecznie zobacz, jak zrobić tortelloni.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 20 min
705 kcal
Kcal w porcji
296 g
Wielkość porcji
86
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka do pizzy typ 00 (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
  • Serek ricotta (250 g)
  • Ser parmezan (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia świeża
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka, stolnica, wałek, łyżka cedzakowa, maszyna do makaronu

Przepis na tortelloni krok po kroku

Na stolnicę wsyp mąkę.

Na środku mąki zrób wgłębienie, dodaj tam jajka, oliwę oraz 1/3 łyżeczki soli.

Za pomocą widelca zacznij mieszać jajka z oliwą, mieszając wszystko stopniowo z mąką.

Wszystko należy zagnieść w gładkie, jednolite ciasto.

Gotowe ciasto odłóż na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie ciasto podziel na 2 części.

Lekko rozwałkuj jeden kawałek i przepuść przez maszynkę do makaronu (3 razy). Ciasto powinno być cienkie i prostokątne. To samo zrób z drugim kawałkiem.

Z ciasta zrób kwadraty o długości boków 8 cm.

Ricottę odsączoną z nadmiaru wody wymieszaj ze szczyptą pieprzu, 1/4 łyżeczki soli, starym parmezanem oraz posiekaną w nie za małe kawałki bazylią. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Na każdym kwadracie wykładaj niewielką porcję nadzienia na środek.

Wolne brzegi lekko zwilż wodą.

Złap za jeden róg kwadratu i zlep go z przeciwległym rogiem (powstanie trójkąt). Brzegi lep ze sobą.

Przytnij brzegi odrobinę za pomocą noża.

Złap za dwa rogi przeciwległe i złącz je ze sobą (powstaje kształt tortelloni).

Zagotuj wodę w garnku z łyżką oliwy oraz połową łyżeczki soli.

Na wrzątek wyłóż makaron i gotuj porcjami (5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię). Mieszaj delikatnie, by tortelloni nie przywarło do dna i zmniejsz moc palnika na średni.

Gotowe tortelloni wyławiaj łyżką cedzakową i podawaj.

Jak oceniasz przepis na tortelloni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat tortelloni

Pyszne, aksamitne tortelloni nadziane ricottą, parmezanem i bazylią możesz zrobić w domu. Włoska kuchnia to Twoja ulubiona? Koniecznie zobacz, jak zrobić tortelloni. Przepis na tortelloni nie jest bardzo trudny, nie należy także do ekspresowych. Z tym najlepszym przepisem wykonasz tradycyjne, smaczne, domowe tortelloni w prosty sposób. Tortelloni jest najlepsze podane na gorąco. To dobra propozycja na wegetariańską potrawę, która jest naprawdę pyszna. Włoskie tortelloni to dla wielbicieli makaronów danie, które trzeba znać.

Tortelloni to rodzaj makaronu. Wyglądem przypomina tortellini. Różnią się tym, że tortelloni jest duże i trochę inaczej zlepione. Ta propozycja to delikatne ciasto oraz kremowy farsz złożony z serka ricotta, parmezanu oraz świeżej bazylii. Tradycyjnie tortelloni podawać można na wiele sposobów. Szczególnie znane i smaczne jest tortelloni z sosem pomidorowym i parmezanem. Ty też możesz zrobić domowe, tradycyjne, włoskie tortelloni. W domowych warunkach zajmuje więcej czasu, ale jest bardzo pyszne – naprawdę warto.

Jak zrobić tortelloni? Ciasto przygotuj z mąki, jajek, oliwy z oliwek i soli. W przepisie na tortelloni należy wykorzystać mąkę do pizzy typu 00. Taka mąka jest najlepsza do tego przepisu. Po wyrobieniu ciasta należy je schować do lodówki. Przygotuj farsz poprzez wymieszanie ze sobą ricotty, parmezanu, bazylii oraz soli i pieprzu. Po schłodzeniu ciasto należy przepuścić przez maszynkę do makaronów. Przepis na tortelloni wykonasz także bez niej. Wystarczy wałkować ciasto tak długo, aż jego grubość wyniesie maksymalnie 0,5 cm. Ciasto powinno być bardzo cienkie. Ciasto pokrój na spore kwadraty (boki powinny mieć długość 8 cm). Na środku układaj farsz, boki zwilż wodą. Dzięki temu ciasto łatwo się zlepi. Zacznij składać tortelloni. Gotowe tortelloni gotuj 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Do gotowania warto dodać oliwę z oliwek oraz sól. Dzięki dodatkowi tłuszczu do gotowania tortelloni nie zlepią się ze sobą po ugotowaniu.

*Zamiast mąki o typie 00 dobre będzie też wykorzystanie mąki o typie 450 lub 500.

*Jeżeli chcesz, by tortelloni miało ładne, pofalowane boki, bardzo dobrze jest użyć specjalnego nożyka do takich cięć. Tortelloni można pokroić zwykłym nożem. Wówczas boki będą proste.

Jak zrobisz tortelloni podawaj je na gorąco – wtedy są najlepsze. Tortelloni nie wymaga żadnych dodatków, jednak smaczne są z różnego rodzaju sosami czy dodatkami mięsnymi. Genialnie sprawdzi się w różnego rodzaju sałatkach – jest to bardzo dobre rozwiązanie.

Alergeny w tortelloni

Lista alergenów dla tortelloni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka do pizzy typ 00
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
    • Ser parmezan

W przepisie na tortelloni nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • bazylia świeża
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze tortelloni

na 100g gotowej potrawy

Tortelloni jest potrawą wegetariańską. Zawiera dużą ilość węglowodanów i ma mało błonnika. Danie dostarcza białko oraz tłuszcz, więc jest to potrawa zbilansowana i stosunkowo wysokokaloryczna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(296g)
Energia (kcal)
238.49
705.93
Białko (g)
10.99
32.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(296g)
Węglowodany (g)
27.73
82.08
Węglowodany przyswajalne (g)
27.73
82.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.02
3.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(296g)
Tłuszcz (g)
8.98
26.57
Tłuszcze nasycone (g)
4.66
13.79
Tłuszcze nienasycone (g)
4.32
12.78

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(296g)
Sód (mg)
113.93
337.24
Szacunkowy indeks glikemiczny tortelloni 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortelloni

Koszt składników
48.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka do pizzy typ 00
200 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Serek ricotta
250 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Ser parmezan
20 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 20 g
Koszt składników
48.50