Tortelloni
- Mąka do pizzy typ 00 (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Oliwa z oliwek (10 ml)
- Serek ricotta (250 g)
- Ser parmezan (20 g)
Przepis na tortelloni krok po kroku
Na stolnicę wsyp mąkę.
Na środku mąki zrób wgłębienie, dodaj tam jajka, oliwę oraz 1/3 łyżeczki soli.
Za pomocą widelca zacznij mieszać jajka z oliwą, mieszając wszystko stopniowo z mąką.
Wszystko należy zagnieść w gładkie, jednolite ciasto.
Gotowe ciasto odłóż na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto podziel na 2 części.
Lekko rozwałkuj jeden kawałek i przepuść przez maszynkę do makaronu (3 razy). Ciasto powinno być cienkie i prostokątne. To samo zrób z drugim kawałkiem.
Z ciasta zrób kwadraty o długości boków 8 cm.
Ricottę odsączoną z nadmiaru wody wymieszaj ze szczyptą pieprzu, 1/4 łyżeczki soli, starym parmezanem oraz posiekaną w nie za małe kawałki bazylią. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Na każdym kwadracie wykładaj niewielką porcję nadzienia na środek.
Wolne brzegi lekko zwilż wodą.
Złap za jeden róg kwadratu i zlep go z przeciwległym rogiem (powstanie trójkąt). Brzegi lep ze sobą.
Przytnij brzegi odrobinę za pomocą noża.
Złap za dwa rogi przeciwległe i złącz je ze sobą (powstaje kształt tortelloni).
Zagotuj wodę w garnku z łyżką oliwy oraz połową łyżeczki soli.
Na wrzątek wyłóż makaron i gotuj porcjami (5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię). Mieszaj delikatnie, by tortelloni nie przywarło do dna i zmniejsz moc palnika na średni.
Gotowe tortelloni wyławiaj łyżką cedzakową i podawaj.
-
Serek ricotta
-
Placuszki z ricotty
-
Ciasto francuskie z łososiem
-
Makaron z ricottą
-
Sernik z ricottą
-
Sernik z ricotty
-
Muszle ze szpinakiem
-
Ravioli z ricottą
-
Tortellini ze szpinakiem i ricottą
-
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
-
Naleśniki z ricottą
-
Ciasto z ricottą
-
Quiche z łososiem
-
Lasagne ze szpinakiem i ricottą
-
Tarta z ricottą
-
Makaron ze szpinakiem i ricottą
-
Sałatka z ricottą
-
Pizza z ricottą
-
Dania z ricottą
Więcej informacji na temat tortelloni
Pyszne, aksamitne tortelloni nadziane ricottą, parmezanem i bazylią możesz zrobić w domu. Włoska kuchnia to Twoja ulubiona? Koniecznie zobacz, jak zrobić tortelloni. Przepis na tortelloni nie jest bardzo trudny, nie należy także do ekspresowych. Z tym najlepszym przepisem wykonasz tradycyjne, smaczne, domowe tortelloni w prosty sposób. Tortelloni jest najlepsze podane na gorąco. To dobra propozycja na wegetariańską potrawę, która jest naprawdę pyszna. Włoskie tortelloni to dla wielbicieli makaronów danie, które trzeba znać.
Tortelloni to rodzaj makaronu. Wyglądem przypomina tortellini. Różnią się tym, że tortelloni jest duże i trochę inaczej zlepione. Ta propozycja to delikatne ciasto oraz kremowy farsz złożony z serka ricotta, parmezanu oraz świeżej bazylii. Tradycyjnie tortelloni podawać można na wiele sposobów. Szczególnie znane i smaczne jest tortelloni z sosem pomidorowym i parmezanem. Ty też możesz zrobić domowe, tradycyjne, włoskie tortelloni. W domowych warunkach zajmuje więcej czasu, ale jest bardzo pyszne – naprawdę warto.
Jak zrobić tortelloni? Ciasto przygotuj z mąki, jajek, oliwy z oliwek i soli. W przepisie na tortelloni należy wykorzystać mąkę do pizzy typu 00. Taka mąka jest najlepsza do tego przepisu. Po wyrobieniu ciasta należy je schować do lodówki. Przygotuj farsz poprzez wymieszanie ze sobą ricotty, parmezanu, bazylii oraz soli i pieprzu. Po schłodzeniu ciasto należy przepuścić przez maszynkę do makaronów. Przepis na tortelloni wykonasz także bez niej. Wystarczy wałkować ciasto tak długo, aż jego grubość wyniesie maksymalnie 0,5 cm. Ciasto powinno być bardzo cienkie. Ciasto pokrój na spore kwadraty (boki powinny mieć długość 8 cm). Na środku układaj farsz, boki zwilż wodą. Dzięki temu ciasto łatwo się zlepi. Zacznij składać tortelloni. Gotowe tortelloni gotuj 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Do gotowania warto dodać oliwę z oliwek oraz sól. Dzięki dodatkowi tłuszczu do gotowania tortelloni nie zlepią się ze sobą po ugotowaniu.
*Zamiast mąki o typie 00 dobre będzie też wykorzystanie mąki o typie 450 lub 500.
*Jeżeli chcesz, by tortelloni miało ładne, pofalowane boki, bardzo dobrze jest użyć specjalnego nożyka do takich cięć. Tortelloni można pokroić zwykłym nożem. Wówczas boki będą proste.
Jak zrobisz tortelloni podawaj je na gorąco – wtedy są najlepsze. Tortelloni nie wymaga żadnych dodatków, jednak smaczne są z różnego rodzaju sosami czy dodatkami mięsnymi. Genialnie sprawdzi się w różnego rodzaju sałatkach – jest to bardzo dobre rozwiązanie.
Alergeny w tortelloni
Lista alergenów dla tortelloni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka do pizzy typ 00
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek ricotta
- Ser parmezan
W przepisie na tortelloni nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- bazylia świeża
Wartości odżywcze tortelloni
Tortelloni jest potrawą wegetariańską. Zawiera dużą ilość węglowodanów i ma mało błonnika. Danie dostarcza białko oraz tłuszcz, więc jest to potrawa zbilansowana i stosunkowo wysokokaloryczna.
Energia i białka
(296g)
Węglowodany
(296g)
Tłuszcze
(296g)
Składniki mineralne
(296g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.