Tort egipski
- Białko jajka (6 szt.)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 1 duża szklanka (140 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 8 łyżek (80 g)
- Orzechy laskowe - 3 garści (100 g)
- Żółtko jajka (10 szt.)
- Mleko 2% - 1,5 szklanki (340 ml)
- Masło - 1/2 kostki (170 g)
- Śmietanka kremowa 36% (360 ml)
- Orzechy włoskie - 3 garści (100 g)
Przepis na tort egipski krok po kroku
Dwa białka jaj ubij mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj dwie łyżki ksylitolu cały czas obijając. Następnie dodaj pół łyżki mąki i 30 g drobno zmielonych orzechów laskowych. Wymieszaj łyżką, ciasto przelej do tortownicy i piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
W ten sam sposób przygotuj 3 placki.
W garnku zmiksuj żółtka z pozostałą ilością ksylitolu i mąki. Zagotuj i gotuj 2-3 minuty, cały czas mieszając. Przykryj folią i odstaw do wystudzenia.
Mało ucieraj w mikserze aż powstanie puszysta masa. Stopniowo dodawaj masę z garnka i ucieraj, aż powstanie gładki jednolity krem.
Śmietankę ubijaj mikserem na sztywno z odrobiną ekstraktu waniliowego.
Orzechy włoskie drobno posiekaj.
Pierwszą warstwę ciasta posmaruj częścią masy budyniowej i ubitej śmietanki. Powtarzaj czynność z każdym plackiem ciasta.
Wierzch i boki posmaruj resztą śmietanki i posyp posiekanymi orzechami.
-
Tort
-
Tort bezowy
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort jednorożec
-
Tort czekoladowy
-
Tort oreo
-
Tort minecraftowy
-
Biszkopty na tort
-
Tort kinder bueno
-
Biszkopt na tort
-
Tort pavlova
-
Tort orzechowy
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort bez pieczenia
-
Tort makowy
-
Tort szwarcwaldzki
-
Tort malinowy
-
Naked cake
-
Torty urodzinowe
Więcej informacji na temat tortu egipskiego
Tort egipski to przepyszne ciasto z orzechami włoskimi i laskowymi, który smakuje niczym z najlepszej restauracji czy cukierni. Jest dość czasochłonne w przygotowaniu, ale efekt końcowy z pewnością zadowoli niejednego krytyka kulinarnego. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort egipski jesteś w odpowiednim miejscu - nasz przepis będzie dla Ciebie świetną wskazówką i inspiracją i krok po kroku przeprowadzi Cię przez cały proces przygotować. Ciasto egipskie noce jest bardzo charakterystycznym i niecodziennym ciastem, które nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie prezentuje się na stole. Dlatego sprawdzi się jako rewelacyjny tort na różne uroczystości, imprezy, czy spotkania w gronie rodziny lub znajomych. Choć nie należy do najprostszych i najszybszych ciast z kategorii domowe wypieki warto jest chociaż raz je wypróbować, w końcu praktyka czyni mistrza. Do przygotowania tego ciasta potrzebne będą Ci orzechy - najlepiej zarówno laskowe jak i włoskie, mąka, cukier, a najlepiej ksylitol, który jest mniej kaloryczny i ma mniejszy indeks glikemiczny, masło oraz śmietanka. Samo przygotowanie nie jest skomplikowane jednak składa się w kilku etapów, dlatego całość jest dość czasochłonna. Wszystkie orzechy trzeba dokładnie posiekać, oddzielnie przygotować każdy z trzech placków ciasta, masę budyniową oraz śmietankę... Nie powinno Cię to jednak zniechęcać ponieważ efekt końcowy jest przepyszny, a satysfakcja z przygotowania tego rewelacyjnego tortu samodzielnie w warunkach domowych jest ogromna. Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis na tort egipski, który jest jednym z najprostszych, a jednocześnie najlepszych przepisów na to ciasto. Możesz spróbować dowolnie z nim eksperymentować, na przykład dodając inne rodzaje orzechów, lub dodając odrobiny kakao czy cynamonu do ciasta, które podkręcą i dodatkowo podkreślą jego smak. Tort egipski to świetne ciasto zarówno na większe okazje, jak również coś słodkiego do popołudniowej kawy czy herbaty.
Alergeny w torcie egipskim
Lista alergenów dla tortu egipskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy laskowe
- Orzechy włoskie
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze tortu egipskiego
Ze względu na dużą ilość orzechów, masła oraz śmietanki 36% tort jest dość kaloryczny i może być ciężkostrawny, dlatego osoby na dietach redukcyjnych oraz lekkostrawnych powinny próbować go w umiarkowanych ilościach.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.