Przepis na tort egipski krok po kroku
- Białko jajka 6 szt.
- Ksylitol (cukier brzozowy) 140 g 1 duża szklanka
- Mąka pszenna typ 500 80 g 8 łyżek
- Orzechy laskowe 100 g 3 garści
- Żółtko jajka 10 szt.
- Mleko 2% 340 ml 1,5 szklanki
- Masło 170 g 1/2 kostki
- Śmietanka kremowa 36% 360 ml
- Orzechy włoskie 100 g 3 garści
Dwa białka jaj ubij mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj dwie łyżki ksylitolu cały czas obijając. Następnie dodaj pół łyżki mąki i 30 g drobno zmielonych orzechów laskowych. Wymieszaj łyżką, ciasto przelej do tortownicy i piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
W ten sam sposób przygotuj 3 placki.
W garnku zmiksuj żółtka z pozostałą ilością ksylitolu i mąki. Zagotuj i gotuj 2-3 minuty, cały czas mieszając. Przykryj folią i odstaw do wystudzenia.
Mało ucieraj w mikserze aż powstanie puszysta masa. Stopniowo dodawaj masę z garnka i ucieraj, aż powstanie gładki jednolity krem.
Śmietankę ubijaj mikserem na sztywno z odrobiną ekstraktu waniliowego.
Orzechy włoskie drobno posiekaj.
Pierwszą warstwę ciasta posmaruj częścią masy budyniowej i ubitej śmietanki. Powtarzaj czynność z każdym plackiem ciasta.
Wierzch i boki posmaruj resztą śmietanki i posyp posiekanymi orzechami.
-
Tort
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort jednorożec
-
Tort czekoladowy
-
Tort oreo
-
Tort minecraftowy
-
Biszkopty na tort
-
Tort kinder bueno
-
Biszkopt na tort
-
Tort pavlova
-
Tort orzechowy
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort makowy
-
Tort szwarcwaldzki
-
Tort malinowy
-
Tort bez pieczenia
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Torty urodzinowe

(liczba kalorii)
Tort egipski - cechy przepisu
Więcej o torcie egipskim
Tort egipski to przepyszne ciasto z orzechami włoskimi i laskowymi, który smakuje niczym z najlepszej restauracji czy cukierni. Jest dość czasochłonne w przygotowaniu, ale efekt końcowy z pewnością zadowoli niejednego krytyka kulinarnego. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort egipski jesteś w odpowiednim miejscu - nasz przepis będzie dla Ciebie świetną wskazówką i inspiracją i krok po kroku przeprowadzi Cię przez cały proces przygotować. Ciasto egipskie noce jest bardzo charakterystycznym i niecodziennym ciastem, które nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie prezentuje się na stole. Dlatego sprawdzi się jako rewelacyjny tort na różne uroczystości, imprezy, czy spotkania w gronie rodziny lub znajomych. Choć nie należy do najprostszych i najszybszych ciast z kategorii domowe wypieki warto jest chociaż raz je wypróbować, w końcu praktyka czyni mistrza. Do przygotowania tego ciasta potrzebne będą Ci orzechy - najlepiej zarówno laskowe jak i włoskie, mąka, cukier, a najlepiej ksylitol, który jest mniej kaloryczny i ma mniejszy indeks glikemiczny, masło oraz śmietanka. Samo przygotowanie nie jest skomplikowane jednak składa się w kilku etapów, dlatego całość jest dość czasochłonna. Wszystkie orzechy trzeba dokładnie posiekać, oddzielnie przygotować każdy z trzech placków ciasta, masę budyniową oraz śmietankę... Nie powinno Cię to jednak zniechęcać ponieważ efekt końcowy jest przepyszny, a satysfakcja z przygotowania tego rewelacyjnego tortu samodzielnie w warunkach domowych jest ogromna. Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis na tort egipski, który jest jednym z najprostszych, a jednocześnie najlepszych przepisów na to ciasto. Możesz spróbować dowolnie z nim eksperymentować, na przykład dodając inne rodzaje orzechów, lub dodając odrobiny kakao czy cynamonu do ciasta, które podkręcą i dodatkowo podkreślą jego smak. Tort egipski to świetne ciasto zarówno na większe okazje, jak również coś słodkiego do popołudniowej kawy czy herbaty.
Wartości odżywcze tortu egipskiego
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w torcie egipskim
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na tort egipski
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na tort egipski
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w torcie egipskim
Lista alergenów dla tortu egipskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy laskowe
- Orzechy włoskie
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
- Śmietanka kremowa 36%