Tarta z kurczakiem i pieczarkami

Opublikowano: 04.03.2022 r., 10:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta z kurczakiem i grzybami
Tarta z kurczakiem i pieczarkami
Tarta z kurczakiem i pieczarkami to świetna propozycja na obiad. Tarte można podać na ciepło i na zimno podczas spotkania ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na wspaniały wypiek.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 70 min
773 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Smalec (300 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Piersi kurczaka bez skóry (700 g)
  • Pieczarki - 15 dużych sztuk (500 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 2 szklanki (500 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, duża miska, wałek, forma do tarty 24 cm, malakser

Przepis na tarta z kurczakiem i pieczarkami krok po kroku

Smalec pokrój w kostkę.

Umieść go w malakserze, dodaj mąkę pszenną, sól, jajko i rozdrobnij do powstania kruszonki.

Wysyp kruszonkę na blat i zagnieć szybko gładkie ciasto.

Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.

Pokrój pierś z kurczaka w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj kurczaka i dopraw go solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz papryką ostrą.

Podsmaż kurczaka.

Zetrzyj ser na tarce.

Do miski wlej śmietanę, dodaj jajka, dopraw solą i pierzem, wymieszaj do połączenia składników.

Ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę na tarte.

Wyłóż kurczaka i cebulę.

Wlej śmietanę i dodaj starty ser.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.

Posiekaj natkę pietruszki i posyp wierzch tarty.

Podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na tarta z kurczakiem i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat tarty z kurczakiem i pieczarkami

Tarta z kurczakiem i pieczarkami to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszna tarta może zostać przygotowana na bazie ciasta z mąki pszennej lub orkiszowej. Przepis na tarte z kurczakiem i pieczarkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia tarty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, smalec, jajka, pierś z kurczaka, pieczarki, śmietana kremówka, cebula, ser żółty, natka pietruszki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra.

Jak zrobić tarte z kurczakiem i pieczarkami? Smalec pokrój w kostkę. Umieść go w malakserze, dodaj mąkę pszenną, jajko i rozdrobnij do powstania kruszonki. Wysyp kruszonkę na blat i zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut. Pokrój pierś z kurczaka w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj kurczaka i dopraw go solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz papryką ostrą. Podsmaż kurczaka. Zetrzyj ser na tarce. Do miski wlej śmietanę, dodaj jajka, dopraw solą i pierzem, wymieszaj do połączenia składników. Ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę na tarte. Wyłóż kurczaka i cebulę. Wlej śmietanę i dodaj starty ser. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut. Posiekaj natkę pietruszki i posyp wierzch tarty. Podawaj na ciepło.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Bardzo dobrze sprawdzają się w diecie redukcyjnej.

Podsumowując pyszna tarta sprawdzi się podana na obiad oraz jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Tarta jest dobra do spożycia bezpośrednio po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno. Tarta to sprawdzony przepis na wspaniałe połączenia kruchego spodu i aromatycznego farszu. Tarta to bardzo uniwersalne danie, które można podać na słono i na słodko.

Alergeny w tarcie z kurczakiem i pieczarkami

Lista alergenów dla tarty z kurczakiem i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser żółty

Wartości odżywcze tarty z kurczakiem i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Tarta z kurczakiem i pieczarkami to potrawa zawierająca dużą ilość pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Tarta jest potrawą kaloryczną i zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
241.80
773.76
Białko (g)
10.32
33.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
11.07
35.41
Węglowodany przyswajalne (g)
10.73
34.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.34
1.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
17.28
55.30
Tłuszcze nasycone (g)
10.75
34.40
Tłuszcze nienasycone (g)
6.53
20.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.15
16.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.38
4.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
69.07
221.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
32.13
102.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.23
7.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.47
1.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.24
0.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
28.19
90.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.45
11.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.52
100.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
47.18
150.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
76.31
244.18
Potas (mg)
176.00
563.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
55.71
178.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
130.88
418.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.17
51.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.11
3.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.76
2.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z kurczakiem i pieczarkami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z kurczakiem i pieczarkami

Koszt składników
78.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Smalec
300 g
5.00
Za 260,0 g
Liczba opakowań 2
5.77
Za 300 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Piersi kurczaka bez skóry
700 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
22.40
Za 700 g
Pieczarki
500 g
15 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Ser żółty
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
78.40