Tarta z kurczakiem i pieczarkami
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Smalec (300 g)
- Jajko (6 szt.)
- Piersi kurczaka bez skóry (700 g)
- Pieczarki - 15 dużych sztuk (500 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 2 szklanki (500 g)
- Ser żółty (200 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Przepis na tarta z kurczakiem i pieczarkami krok po kroku
Smalec pokrój w kostkę.
Umieść go w malakserze, dodaj mąkę pszenną, sól, jajko i rozdrobnij do powstania kruszonki.
Wysyp kruszonkę na blat i zagnieć szybko gładkie ciasto.
Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.
Pokrój pierś z kurczaka w kostkę.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj kurczaka i dopraw go solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz papryką ostrą.
Podsmaż kurczaka.
Zetrzyj ser na tarce.
Do miski wlej śmietanę, dodaj jajka, dopraw solą i pierzem, wymieszaj do połączenia składników.
Ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę na tarte.
Wyłóż kurczaka i cebulę.
Wlej śmietanę i dodaj starty ser.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.
Posiekaj natkę pietruszki i posyp wierzch tarty.
Podawaj na ciepło.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat tarty z kurczakiem i pieczarkami
Tarta z kurczakiem i pieczarkami to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszna tarta może zostać przygotowana na bazie ciasta z mąki pszennej lub orkiszowej. Przepis na tarte z kurczakiem i pieczarkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia tarty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, smalec, jajka, pierś z kurczaka, pieczarki, śmietana kremówka, cebula, ser żółty, natka pietruszki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra.
Jak zrobić tarte z kurczakiem i pieczarkami? Smalec pokrój w kostkę. Umieść go w malakserze, dodaj mąkę pszenną, jajko i rozdrobnij do powstania kruszonki. Wysyp kruszonkę na blat i zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut. Pokrój pierś z kurczaka w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj kurczaka i dopraw go solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz papryką ostrą. Podsmaż kurczaka. Zetrzyj ser na tarce. Do miski wlej śmietanę, dodaj jajka, dopraw solą i pierzem, wymieszaj do połączenia składników. Ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę na tarte. Wyłóż kurczaka i cebulę. Wlej śmietanę i dodaj starty ser. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut. Posiekaj natkę pietruszki i posyp wierzch tarty. Podawaj na ciepło.
Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Bardzo dobrze sprawdzają się w diecie redukcyjnej.
Podsumowując pyszna tarta sprawdzi się podana na obiad oraz jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Tarta jest dobra do spożycia bezpośrednio po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno. Tarta to sprawdzony przepis na wspaniałe połączenia kruchego spodu i aromatycznego farszu. Tarta to bardzo uniwersalne danie, które można podać na słono i na słodko.
Alergeny w tarcie z kurczakiem i pieczarkami
Lista alergenów dla tarty z kurczakiem i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser żółty
Wartości odżywcze tarty z kurczakiem i pieczarkami
Tarta z kurczakiem i pieczarkami to potrawa zawierająca dużą ilość pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Tarta jest potrawą kaloryczną i zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.