Tarta z jagodami i mascarpone

Opublikowano: 24.05.2022 r., 11:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta jagodowa z mascarpone na talerzu
Tarta z jagodami i mascarpone
Tarta z jagodami i mascarpone to doskonały pomysł na pyszny deser, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
559 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Masło - pół kostki (100 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (150 g)
  • Cukier puder - 2 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Mascarpone (150 g)
  • Jagody - świeże lub mrożone (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, folia spożywcza, miska, forma do tarty 24 cm

Przepis na tartę z jagodami i mascarpone krok po kroku

Żółtko jaja, masło, mąkę oraz połowę cukru pudru umieść w misce i ugnieć ręcznie ciasto.

Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

Formę do tarty wylep ciastem (spód oraz krawędzie boczne) i wyrównaj.

Tartę upiecz w rozgrzanym do 170 st. C piekarniku przez około 35 minut.

Upieczoną tartę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę przy pomocy miksera.

Do ubitej śmietanki dodaj pozostały cukier puder i miksuj jeszcze chwilę.

Do masy śmietanowej dodaj schłodzony serek mascarpone i zmiksuj na małych obrotach.

Krem wyłóż na tartę.

Wierzch tarty udekoruj umytymi jagodami.

Ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny.

Jak oceniasz przepis na tartę z jagodami i mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,0% osób

Więcej informacji na temat tarty z jagodami i mascarpone

Tarta z jagodami i mascarpone to doskonały pomysł na pyszne ciasto z owocami. Tartę na słodko możesz przygotować z dodatkiem świeżych owoców w sezonie ich występowania lub poza sezonem używając owoców mrożonych. Przepis na tartę z jagodami i mascarpone jest stosunkowo łatwy do przygotowania, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: żółtko jaja, masło, mąka pszenna, cukier puder, śmietanka 30%, mascarpone oraz jagody. Produkty dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić tartę z jagodami i mascarpone? Żółtko jaja, masło, mąkę oraz połowę cukru pudru umieść w misce i ugnieć ręcznie ciasto. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Formę do tarty wylep ciastem (spód oraz krawędzie boczne) i wyrównaj. Tartę upiecz w rozgrzanym piekarniku. Upieczoną tartę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę przy pomocy miksera. Do ubitej śmietanki dodaj pozostały cukier puder i miksuj jeszcze chwilę. Do masy śmietanowej dodaj schłodzony serek mascarpone i zmiksuj na małych obrotach. Krem wyłóż na tartę. Wierzch tarty udekoruj umytymi jagodami. Ciasto wstaw do lodówki, aby masa śmietanowa stężała.

Jagody to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminę C, której podasz na odpowiednim poziomie, wzmacnia nasz układ odpornościowy. Jagody to również źródło witaminy A, niektórych witamin z grupy B, selenu, miedzi, cynku oraz manganu. Witaminy C oraz A zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i spowalniają procesy starzenia się oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując smaczna tarta z jagodami to doskonały deser na różne spotkania. Aby tarta była dobra, warto przechowywać ją w lodówce (masa śmietanowa z mascarpone będzie mogła dobrze stężeć). Pyszna tarta z jagodami i mascarpone świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi.

Alergeny w tarcie z jagodami i mascarpone

Lista alergenów dla tarty z jagodami i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Wartości odżywcze tarty z jagodami i mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Tarta z jagodami i mascarpone to doskonała propozycja na smaczny deser. Stanowi źródło węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
294.33
559.22
Białko (g)
2.94
5.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
21.35
40.56
Węglowodany przyswajalne (g)
20.32
38.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.03
1.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
21.97
41.74
Tłuszcze nasycone (g)
18.72
35.56
Tłuszcze nienasycone (g)
3.25
6.17
Cholesterol (mg)
63.95
121.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina C (mg)
3.06
5.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
8.08
15.35
Wapń (mg)
30.38
57.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.31
2.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z jagodami i mascarpone 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z jagodami i mascarpone

Koszt składników
44.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
150 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 150 g
Cukier puder
30 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Mascarpone
150 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 150 g
Jagody
300 g
świeże lub mrożone
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 300 g
Koszt składników
44.80