Tarta z jagodami i mascarpone
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (150 g)
- Cukier puder - 2 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Mascarpone (150 g)
- Jagody - świeże lub mrożone (300 g)
Przepis na tartę z jagodami i mascarpone krok po kroku
Żółtko jaja, masło, mąkę oraz połowę cukru pudru umieść w misce i ugnieć ręcznie ciasto.
Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Formę do tarty wylep ciastem (spód oraz krawędzie boczne) i wyrównaj.
Tartę upiecz w rozgrzanym do 170 st. C piekarniku przez około 35 minut.
Upieczoną tartę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę przy pomocy miksera.
Do ubitej śmietanki dodaj pozostały cukier puder i miksuj jeszcze chwilę.
Do masy śmietanowej dodaj schłodzony serek mascarpone i zmiksuj na małych obrotach.
Krem wyłóż na tartę.
Wierzch tarty udekoruj umytymi jagodami.
Ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny.
-
Tarta z mascarpone
-
Tarta z białą czekoladą
-
Tartaletki z mascarpone i owocami
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Tarta z truskawkami i mascarpone
-
Tarta z malinami i mascarpone
-
Tarta malinowa
-
Tarta z brzoskwiniami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Tarta pistacjowa
-
Tarta z bananami
-
Tarta Thermomix
-
Tarta brokułowa
-
Tarta cytrynowa z mascarpone
-
Tarta czekoladowa z mascarpone
-
Tarta z gruszkami i mascarpone
-
Kruche ciasto do tarty
-
Tarta z lemon curd i mascarpone
-
Tarta z mascarpone
Więcej informacji na temat tarty z jagodami i mascarpone
Tarta z jagodami i mascarpone to doskonały pomysł na pyszne ciasto z owocami. Tartę na słodko możesz przygotować z dodatkiem świeżych owoców w sezonie ich występowania lub poza sezonem używając owoców mrożonych. Przepis na tartę z jagodami i mascarpone jest stosunkowo łatwy do przygotowania, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: żółtko jaja, masło, mąka pszenna, cukier puder, śmietanka 30%, mascarpone oraz jagody. Produkty dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić tartę z jagodami i mascarpone? Żółtko jaja, masło, mąkę oraz połowę cukru pudru umieść w misce i ugnieć ręcznie ciasto. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Formę do tarty wylep ciastem (spód oraz krawędzie boczne) i wyrównaj. Tartę upiecz w rozgrzanym piekarniku. Upieczoną tartę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę przy pomocy miksera. Do ubitej śmietanki dodaj pozostały cukier puder i miksuj jeszcze chwilę. Do masy śmietanowej dodaj schłodzony serek mascarpone i zmiksuj na małych obrotach. Krem wyłóż na tartę. Wierzch tarty udekoruj umytymi jagodami. Ciasto wstaw do lodówki, aby masa śmietanowa stężała.
Jagody to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminę C, której podasz na odpowiednim poziomie, wzmacnia nasz układ odpornościowy. Jagody to również źródło witaminy A, niektórych witamin z grupy B, selenu, miedzi, cynku oraz manganu. Witaminy C oraz A zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i spowalniają procesy starzenia się oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Podsumowując smaczna tarta z jagodami to doskonały deser na różne spotkania. Aby tarta była dobra, warto przechowywać ją w lodówce (masa śmietanowa z mascarpone będzie mogła dobrze stężeć). Pyszna tarta z jagodami i mascarpone świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi.
Alergeny w tarcie z jagodami i mascarpone
Lista alergenów dla tarty z jagodami i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
Wartości odżywcze tarty z jagodami i mascarpone
Tarta z jagodami i mascarpone to doskonała propozycja na smaczny deser. Stanowi źródło węglowodanów.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
-
jajka,
masło,
mąka pszenna,
cukier,
śmietana,
mascarpone,
jagody,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.