Tarta z agrestem

Opublikowano: 24.07.2023 r., 13:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Agrestowa tarta na czarnej podkładce.
Tarta z agrestem
Tarta z agrestem i bezą świetnie sprawdzi się jako słodko – kwaśny dodatek do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne ciasto.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie i Czas ubijania 45 min
346 kcal
Kcal w porcji
165 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Masło (125 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Śmietana 12% (30 g)
  • Cukier puder (170 g)
  • Agrest (800 g)
  • Mąka ziemniaczana - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Cukier (100 g)
  • Białko jajka (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, folia spożywcza, forma do tarty 24 cm, obciążniki do pieczenia

Przepis na tartę z agrestem krok po kroku

Mąkę posiekaj z zimnym masłem na kruszonkę.

Następnie do kruszonki dodaj jajko, śmietanę oraz dwie płaskie łyżki cukru pudru.

Składniki zagnieć na jednolite ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na około 45 minut.

Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na kształt okręgu o średnicy około 25 cm.

Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką oraz szczelnie wyklej (zarówno dno, jak i boki).

Na ciasto ułóż papier do pieczenia oraz obciążniki do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 15 minut. Następnie usuń papier do pieczenia i piecz jeszcze 15 minut.

W garnku na niewielkiej mocy palnika gotuj oczyszczony oraz umyty agrest, cukier oraz sok z połowy cytryny. Agrest mieszaj od czasu do czasu - owoce puszczą sporo soku.

W szklance wymieszaj 2 łyżki wody oraz 3 łyżki mąki ziemniaczanej.

Następnie mieszaninę przelej do agrestu, cały czas mieszając owoce. Powstanie masa o gęstości kisielu.

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do nich łyżką pozostały cukier puder i ubijaj do momentu, aż masa będzie gładka a cukier rozpuszczony.

Następnie do białek dodaj pozostałą mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera.

Na upieczony spód tarty wyłóż nadzienie agrestowe oraz łyżką nakładaj ubitą pianę z białek.

Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.

Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na tartę z agrestem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 75,0% osób

Więcej informacji na temat tarty z agrestem

Tarta z agrestem i bezą to doskonała propozycja na pyszny deser. Łatwa tarta to świetny dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Tartę możesz przygotować również z serkiem mascarpone i dowolnymi owocami. Sprawdzony przepis na tartę z agrestem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, śmietana 12%, cukier puder, agrest, mąka ziemniaczana, cukier, białka jaj oraz sok z cytryny.

A jak zrobić tartę z agrestem? Mąkę posiekaj z masłem. Następnie do kruszonki dodaj jajko, śmietanę oraz dwie płaskie łyżki cukru pudru. Składniki zagnieć na jednolite ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki. Ciastem wyklej formę do pieczenia. Na ciasto ułóż papier do pieczenia oraz obciążniki do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 15 minut. Następnie usuń papier do pieczenia i piecz jeszcze 15 minut. W garnku gotuj agrest, cukier oraz sok z połowy cytryny. W szklance wymieszaj 2 łyżki wody oraz 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Następnie mieszaninę przelej do agrestu, cały czas mieszając owoce. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem pozostałego cukru. Następnie do białek dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Na upieczony spód tarty wyłóż nadzienie agrestowe oraz łyżką nakładaj ubitą pianę z białek. Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.

Agrest użyty do przygotowania ciasta to dobre źródło witaminy C, witaminy A, witaminy E oraz niektórych witamin z grupy B, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu oraz żelaza. Agrest jest więc doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i opóźniają procesy starzenia się skóry.

Podsumowując prosta i szybka w przygotowaniu tarta z agrestem i bezą to doskonały dodatek do kawy i herbaty. Tartę warto przygotować jako słodko–kwaśną przekąskę. Produkty niezbędne do wykonania tarty dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w tarcie z agrestem

Lista alergenów dla tarty z agrestem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze tarty z agrestem

na 100g gotowej potrawy

Tarta z agrestem to doskonała propozycja na orzeźwiający deser. Agrest to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać go w jadłospisie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kcal)
210.08
346.64
Białko (g)
3.94
6.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany (g)
34.00
56.09
Węglowodany przyswajalne (g)
31.80
52.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.19
3.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz (g)
7.12
11.74
Tłuszcze nasycone (g)
4.72
7.79
Tłuszcze nienasycone (g)
2.40
3.96
Cholesterol (mg)
28.89
47.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina A (µg (mcg))
65.07
107.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.34
22.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
0.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
56.90
93.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.28
Ryboflawina (mg)
0.13
0.22
Niacyna (mg)
1.22
2.01
Foliany (µg (mcg))
27.32
45.08

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód (mg)
19.88
32.80
Potas (mg)
158.06
260.80
Wapń (mg)
23.08
38.09
Fosfor (mg)
45.92
75.77
Magnez (mg)
13.26
21.88
Żelazo (mg)
1.08
1.79
Cynk (mg)
0.29
0.48
Miedź (mg)
0.07
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z agrestem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z agrestem

Koszt składników
49.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
125 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Śmietana 12%
30 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Cukier puder
170 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.85
Za 170 g
Agrest
800 g
6.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 3
16.00
Za 800 g
Mąka ziemniaczana
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Białko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
49.70