Tarta z agrestem
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Masło (125 g)
- Jajko (1 szt.)
- Śmietana 12% (30 g)
- Cukier puder (170 g)
- Agrest (800 g)
- Mąka ziemniaczana - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Cukier (100 g)
- Białko jajka (3 szt.)
Przepis na tartę z agrestem krok po kroku
Mąkę posiekaj z zimnym masłem na kruszonkę.
Następnie do kruszonki dodaj jajko, śmietanę oraz dwie płaskie łyżki cukru pudru.
Składniki zagnieć na jednolite ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na około 45 minut.
Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na kształt okręgu o średnicy około 25 cm.
Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką oraz szczelnie wyklej (zarówno dno, jak i boki).
Na ciasto ułóż papier do pieczenia oraz obciążniki do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 15 minut. Następnie usuń papier do pieczenia i piecz jeszcze 15 minut.
W garnku na niewielkiej mocy palnika gotuj oczyszczony oraz umyty agrest, cukier oraz sok z połowy cytryny. Agrest mieszaj od czasu do czasu - owoce puszczą sporo soku.
W szklance wymieszaj 2 łyżki wody oraz 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
Następnie mieszaninę przelej do agrestu, cały czas mieszając owoce. Powstanie masa o gęstości kisielu.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do nich łyżką pozostały cukier puder i ubijaj do momentu, aż masa będzie gładka a cukier rozpuszczony.
Następnie do białek dodaj pozostałą mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera.
Na upieczony spód tarty wyłóż nadzienie agrestowe oraz łyżką nakładaj ubitą pianę z białek.
Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Więcej informacji na temat tarty z agrestem
Tarta z agrestem i bezą to doskonała propozycja na pyszny deser. Łatwa tarta to świetny dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Tartę możesz przygotować również z serkiem mascarpone i dowolnymi owocami. Sprawdzony przepis na tartę z agrestem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, śmietana 12%, cukier puder, agrest, mąka ziemniaczana, cukier, białka jaj oraz sok z cytryny.
A jak zrobić tartę z agrestem? Mąkę posiekaj z masłem. Następnie do kruszonki dodaj jajko, śmietanę oraz dwie płaskie łyżki cukru pudru. Składniki zagnieć na jednolite ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki. Ciastem wyklej formę do pieczenia. Na ciasto ułóż papier do pieczenia oraz obciążniki do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 15 minut. Następnie usuń papier do pieczenia i piecz jeszcze 15 minut. W garnku gotuj agrest, cukier oraz sok z połowy cytryny. W szklance wymieszaj 2 łyżki wody oraz 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Następnie mieszaninę przelej do agrestu, cały czas mieszając owoce. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem pozostałego cukru. Następnie do białek dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Na upieczony spód tarty wyłóż nadzienie agrestowe oraz łyżką nakładaj ubitą pianę z białek. Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
Agrest użyty do przygotowania ciasta to dobre źródło witaminy C, witaminy A, witaminy E oraz niektórych witamin z grupy B, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu oraz żelaza. Agrest jest więc doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i opóźniają procesy starzenia się skóry.
Podsumowując prosta i szybka w przygotowaniu tarta z agrestem i bezą to doskonały dodatek do kawy i herbaty. Tartę warto przygotować jako słodko–kwaśną przekąskę. Produkty niezbędne do wykonania tarty dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w tarcie z agrestem
Lista alergenów dla tarty z agrestem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze tarty z agrestem
Tarta z agrestem to doskonała propozycja na orzeźwiający deser. Agrest to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać go w jadłospisie.
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.