Tarta snickers
- Herbatniki (150 g)
- Masło (50 g)
- Mascarpone (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Masło orzechowe (100 g)
- Cukier puder (20 g)
- Kajmak (300 g)
- Mleko 3,2% (30 ml)
- Czekolada mleczna (100 g)
- Czekolada deserowa (100 g)
Przepis na tartę snickers krok po kroku
Herbatniki przekładamy do blendera i kruszymy je tak długo, aż ich konsystencja będzie przypominać piasek. Łączymy je z rozpuszczonym masłem.
Wykładamy nimi spód blaszki do tarty i odstawiamy go do lodówki.
Następnie do miski przekładamy mascarpone, śmietankę 30% (100 ml), cukier puder oraz masło orzechowe. Składniki miksujemy tak długo, aż uzyskamy jednolity gęsty krem.
Gotowy krem przekładamy równomiernie na spód z herbatników.
Kajmak mieszamy z mlekiem do momentu połączenia się składników. Polewamy nim krem orzechowy.
Na koniec rozpuszczamy czekolady oraz łączymy je z pozostałą śmietanką 30%. Polewą czekoladową zdobimy górę ciasta.
Przed podaniem schładzamy je w lodówce.
Więcej informacji na temat tarty snickers
Pyszna tarta snickers bez pieczenia to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Spód ciasteczkowy z masą orzechową, karmelem i polewą czekoladową jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy deser zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Tarta również doskonale sprawdzi się w menu dla dzieci.
Jak zrobić tartę snickers? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku herbatniki przekładamy do blendera i kruszymy je tak długo, aż ich konsystencja będzie przypominać piasek. Łączymy je z rozpuszczonym masłem. Wykładamy nimi spód blaszki do tarty i odstawiamy go do lodówki. Następnie do miski przekładamy mascarpone, śmietankę 30% (100 ml), cukier puder oraz masło orzechowe. Składniki miksujemy tak długo, aż uzyskamy jednolity gęsty krem. Gotowy przekładamy równomiernie na spód z herbatników. Kajmak mieszamy z mlekiem do momentu połączenia się składników. Polewamy nim krem orzechowy. Na koniec rozpuszczamy czekolady oraz łączymy je z pozostałą śmietanką 30%. Polewą czekoladową zdobimy górę ciasta. Przed podaniem schładzamy je w lodówce.
Sprawdzony przepis na tartę snickers z karmelem i orzechami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z mleka krowiego, które posiada wiele wartości odżywczych. Między innym możemy w nim znaleźć białko, magnez, potas, który reguluje ciśnienie krwi, wapń odpowiadający za układ kostny, a także witaminy z grupy B, które wpływają na nasz układ nerwowy oraz witamina K, A, D i E. Mleko jest również wykorzystywane do produkcji wielu produktów, czyli masła, śmietany, twarogu, jogurtów, kefirów czy maślanki. Co ważne w mleku znajdziemy dużo składników, czyli laktoza, białko, składniki tłuszczowe, składniki mineralne oraz witaminy. Przeprowadzono wiele badań dotyczących mleka, które udowodniły, że włączenie do codziennej diety mleka i nabiału w dzieciństwie zmniejsza ryzyko pojawienia się otyłości oraz zmniejsza się ryzyko pojawienia raka jelita grubego, żołądka czy piersi.
Słodka i smaczna tarta odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczny deser na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w tarcie snickers
Lista alergenów dla tarty snickers przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
- kajmak
- Mleko 3,2%
- Czekolada mleczna
- Czekolada deserowa
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- masło orzechowe
Wartości odżywcze tarty snickers
Ciasto ma średni IG, ale ze względu na ilość cukru powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.