Tarta migdałowa
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1,5 szklanki (200 g)
- Żółtko jajka - 3 żółtka (3 szt.)
- Masło (125 g)
- Cukier - 0,5 szklanki (100 g)
- Gruszka - 3 sztuki (405 g)
- Wino białe wytrawne (125 ml)
- Masło (125 g)
- Cukier puder - 1/3 szklanki (40 g)
- Jajko (1 szt.)
- Migdały (130 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1/3 szklanki (40 g)
Przepis na tartę migdałową krok po kroku
Do miski lub na stolnicę wsyp 200 gramów przesianej mąki, dodaj 125 gramów zimnego, pokrojonego masła oraz 50 gramów cukru.
Mąkę posiekaj z masłem i cukrem za pomocą noża lub siekaczki.
Gdy powstanie kruszonka dodaj 3 żółtka, 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego i szybko zagnieć ciasto.
Ciasto zawiń w folię spożywczą i przełóż na 15-20 minut do lodówki.
Gruszki obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
W garnku zagotuj 1 szklankę wody (250 ml), wino z dodatkiem 1/4 szklanki (50 gramów) cukru oraz szczypty cynamonu.
Do syropu przełóż gruszki i gotuj na małym ogniu przez 15 minut pod przykryciem a następnie 5 minut bez przykrycia. Pozostaw do wystudzenia.
125 gramów masła utrzyj na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego.
Do masła dodaj jajko i ubijaj aż całkowicie połączy się z masłem.
Do ubitego masła z cukrem i jajkiem dodaj zmiksowane na mąkę migdały oraz 40 gramów mąki pszennej. Delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki.
Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Delikatnie nakłuj widelcem.
Na ciasto przełóż masę migdałową.
Gruszki potnij w plasterki i przełóż na masę.
Tartę piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Ciasto z gruszkami
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Tartaletki z gruszkami
-
Tarta z gruszkami
-
Galette
-
Ciasto z gruszkami i budyniem
-
Ciasto gruszkowe
-
Ciasto czekoladowe z gruszkami
-
Szybkie ciasto z gruszkami
-
Tarta gruszkowa
-
Kruche ciasto z gruszkami
-
Tarta z gruszkami i budyniem
-
Proste ciasto z gruszkami i cynamonem
-
Muffinki z gruszkami
-
Muffiny z gruszkami
-
Sernik z gruszkami
-
Tarta z gruszkami i mascarpone
-
Szarlotka z gruszkami
-
Ciasto z gruszkami
Więcej informacji na temat tarty migdałowej
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Tarta migdałowa jest to deser znany w całej Francji. To pyszny, tradycyjny francuski deser z kremem z migdałami i gruszkami gotowanymi w syropie, smak tarty jest zniewalający. Idealne, maślane ciasto łączy się w pyszną tartę z kremem i gruszkami. Tarta migdałowa z gruszkami wymaga odrobinę pracy jednak jej smak jest warty poświęcenia jej więcej czasu na przygotowanie. A jak zrobić tartę gruszkowo migdałową dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.
Tarta gruszkowo migdałowa to fantastyczny wykwintny deser, który sprawdzi się na wiele okazji.
Alergeny w tarcie migdałowej
Lista alergenów dla tarty migdałowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Masło
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
- aromat migdałowy
Wartości odżywcze tarty migdałowej
Tarta migdałowa z gruszką to wyśmienity deser. Do jego przygotowania użyjesz mniej cukru niż do innych, tradycyjnych wypieków, zawiera migdały więc zjedzenie jej raz na jakiś czas nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(128g)
Węglowodany
(128g)
Tłuszcze
(128g)
Witaminy
(128g)
Składniki mineralne
(128g)
-
mąka pszenna,
jajka,
masło,
cukier,
gruszka,
masło,
cukier,
jajka,
migdały,
mąka pszenna,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.