Tarta gruszkowa

Opublikowano: 14.12.2021 r., 20:08 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta gruszkowa podana w czarnej foremce, na drewnianym blacie, obok świeże gruszki
Tarta gruszkowa
Tarta gruszkowa to wyśmienita propozycja na smaczny deser z wykorzystaniem gruszek. Delikatna w smaku, z aksamitnym kremem jest świetnym dodatkiem do kawy.
Przygotowanie 50 min
Pieczenie 45 min
254 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 niepełne szklanki (250 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Masło 0,5 kostki (100 g)
  • Cukier puder 0,8 szklanki (100 g)
  • Budyń (proszek) 1 opakowanie (40 g)
  • Śmietana 12% 1 szklanka (128 g)
  • Cukier 0,25 szklanki (50 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Gruszka 3 sztuki (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, wałek, rózga, folia spożywcza, miska, forma do tarty 24 cm, szklanka

Przepis na tartę gruszkową krok po kroku

Z mąki, żółtek, cukru pudru i masła zagnieć kruche ciasto. Owiń folią i wstaw do lodówki na 15 minut.

Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy do pieczenia i piecz 10 minut w 180 stopniach C.

W misce wymieszaj śmietanę, budyń, cukier, aromat waniliowy i jajko.

Masę wylej na podpieczony spód.

Gruszki obierz, pokrój w połówki, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.

Plasterki gruszek połóż na masę budyniową i wstaw do piekarnika na 35 minut, piecz w temperaturze 180 stopni C.

Jak oceniasz przepis na tartę gruszkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat tarty gruszkowej

Tarta gruszkowa to jedna z najpopularniejszych propozycji deseru z wykorzystaniem gruszek. Jedną z najpopularniejszych i najbardziej klasycznych propozycji jest tarta gruszkowa z kremem migdałowym. Oryginalną i najmniej spotykaną wersją jest tarta czekoladowa z gruszkami.

Najlepsza tarta ma wyśmienite, kruche i delikatne ciasto, aksamitny krem oraz pyszne i słodkie gruszki. Budyniowa tarta jest pyszna i dość szybka w wykonaniu. Tartę możesz przygotować w wersji fit z jogurtem zamiast masą budyniową oraz zamieniając mąkę pszenną na orkiszową lub pszenną pełnoziarnistą. W tarcie fit możesz zastąpić także cukier na ksylitol lub erytrytol. Smacznym i zdrowym dodatkiem do tarty gruszkowej są także migdały, możesz posypać tartę płatkami migdałów, posiekanymi lub startymi. Dodadzą one nie tylko walorów smakowych, ale również walorów zdrowotnych. Przepis na tartę gruszkową jest ławy i nieskomplikowany w przygotowaniu. Bez problemu przygotują go osoby, który dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami i deserami. Dzięki dostępności gruszek przez cały rok tarta jest wypiekiem uniwersalnym i możesz przygotować ją nawet wiosną. Gruszki do tarty możesz wcześniej podgotować w syropie cukrowym, na przykład z dodatkiem różnych przypraw takich jak cynamon, goździki czy anyż, albo z dodatkiem alkoholu. Gruszki możesz także położyć surowe na tartę, po upieczeniu nie będą aż tak miękkie, jak po wcześniejszym ugotowaniu.

Prosta tarta z gruszkami sprawdzi się jako klasyczny, popołudniowy dodatek do herbaty czy kawy, ale także możesz podać ją jako pyszny, elegancki i wykwintny deser. Pyszna i lekka tarta z gruszkami zasmakuje każdemu.

Alergeny w tarcie gruszkowej

Lista alergenów dla tarty gruszkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tarty gruszkowej

na 100g gotowej potrawy

Tarta gruszkowa to klasyczne ciasto, które spożywane okazjonalnie oraz w małych ilościach nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
254.91
254.91
Białko (g)
3.49
3.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
39.02
39.02
Węglowodany przyswajalne (g)
37.57
37.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.45
1.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
9.78
9.78
Tłuszcze nasycone (g)
6.15
6.15
Tłuszcze nienasycone (g)
3.63
3.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.97
2.97
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.66
0.66
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
77.25
77.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
89.73
89.73
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.17
Witamina C (mg)
1.58
1.58
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.30
Witamina E (mg)
0.38
0.38
Retinol (µg (mcg))
87.71
87.71
Tiamina (mg)
0.21
0.21
Ryboflawina (mg)
0.16
0.16
Niacyna (mg)
1.53
1.53
Foliany (µg (mcg))
51.10
51.10
Beta karoten (µg (mcg))
23.74
23.74

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
40.52
40.52
Potas (mg)
99.09
99.09
Wapń (mg)
31.07
31.07
Fosfor (mg)
55.12
55.12
Magnez (mg)
8.85
8.85
Żelazo (mg)
1.83
1.83
Cynk (mg)
0.37
0.37
Miedź (mg)
0.07
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty gruszkowej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty gruszkowej

Koszt składników
30.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2 niepełne szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
100 g
0,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier puder
100 g
0,8 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Budyń (proszek)
40 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Śmietana 12%
128 g
1 szklanka
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.41
Za 128 g
Cukier
50 g
0,25 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Gruszka
400 g
3 sztuki
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
2.67
Za 400 g
Koszt składników
30.60