Przepis na muffinki z gruszkami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser

Gruszki umyj i obierz oraz usuń gniazda nasienne. Pokrój je w kostkę.

Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, jajka, mleko oraz roztopione masło. Składniki połącz.

Formę na muffinki wyłóż papilotkami, włóż masę, a górę ozdób gruszkami.

Babeczki piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Muffinki z gruszkami na talerzu
Muffinki z gruszkami
Koszt przygotowania dania
13.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
282 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
50

Muffinki z gruszkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o muffinkach z gruszkami

Pyszne muffinki z gruszkami to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu babeczki. Muffinki są bardzo aromatyczne, a gruszki w formie dodatku do ciasta idealnie sprawdzą się idealnie nawet jako deser dla dzieci. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Zapach babeczek z gruszkami będzie roznosił się po całym domu. Smak możesz wzbogacić również o ulubione przyprawy, oczywiście wedle uznania, ale koniecznie użyj cynamon.

Jak zrobić muffinki z gruszkami? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku należy umyć i obrać gruszki. Następnie usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce w drobną kostkę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, jajka, mleko oraz roztopione masło. Wszystkie składniki łączymy za pomocą miksera. Ciasto przelewamy do foremek na muffinki, które są wyłożone papilotkami. Na górze układamy owoce. Pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na dobre muffinki z gruszkami jest bardzo łatwy. Składa się głównie z gruszki, która ma bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Gruszki są skarbnicą boru, który wpływa pozytywnie na pracę mózgu oraz koncentrację, a także ich właściwości odpowiadają za minimalizację ryzyka wystąpienia udaru mózgu. Ponadto chronią nas przed pojawieniem się w przyszłości nadciśnieniu. Gruszki jako jedne z nielicznych owoców, zawierają w swoim składzie jod, który wpływa między innymi na prawidłową pracę tarczycy. Osoby, które zmagają się z zaparciami lub biegunką również powinny spożywać ten owoc, ponieważ miękki i dojrzałe gruszki pobudzają trawienie, natomiast przy biegunce powinniśmy spożywać mało soczyste owoce, które są doskonałym źródłem garbników, które mają właściwości przeciwbiegunkowe.

Babeczki z gruszkami są szybkie w przygotowaniu, a na dodatek smaczne. Muffinki idealnie sprawdzą się również w połączeniu z kruszonką lub lukrem cytrynowym, oczywiście wedle uznania. Ten sprawdzony łatwy przepis na pewno ułatwi jej przygotowanie.

Wartości odżywcze muffinek z gruszkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
256.52 kcal
282.17 kcal
Białko
4.85 g
5.34 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w muffinkach z gruszkami

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany
32.41 g
35.65 g
Węglowodany przyswajalne
30.06 g
33.07 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
12.71 g
13.98 g
Tłuszcze nasycone
7.66 g
8.43 g
Tłuszcze nienasycone
5.05 g
5.56 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.79 g
4.17 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.26 g
1.39 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na muffinki z gruszkami

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina B6
0.07 mg
0.07 mg
Brak danych dla: masło, cukier.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.17 mg
Brak danych dla: cukier, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.12 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Niacyna
0.37 mg
0.41 mg
Brak danych dla: cukier, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Foliany
15.40 µg (mcg)
16.94 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier, mleko 3,2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muffinki z gruszkami

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód
25.83 mg
28.41 mg
Potas
252.84 mg
278.12 mg
Wapń
81.28 mg
89.40 mg
Fosfor
201.54 mg
221.70 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
34.06 mg
37.47 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
1.14 mg
1.26 mg
Brak danych dla: mleko 3,2%.
czytaj dalej
Cynk
0.87 mg
0.96 mg
Miedź
0.13 mg
0.14 mg
Brak danych dla: mleko 3,2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek z gruszkami 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach z gruszkami

Lista alergenów dla muffinek z gruszkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania muffinek z gruszkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gruszka
500 g
4 gruszki
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
3.33
Za 500 g
Mąka owsiana pełnoziarnista
300 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Masło
175 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.38
Za 175 g
Cukier
200 g
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mleko 3,2%
150 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Proszek do pieczenia
16 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 16 g
Liczba porcji:
Koszt składników
25.20
Jak oceniasz przepis na muffinki z gruszkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób