Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cynamon, cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, sitko, miska

Przepis na ciasto gruszkowe krok po kroku

Do dużej miski wbij jajka i dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubij mikserem na średnich obrotach.

Do masy wlej olej małymi partiami i ubijaj na małych obrotach.

Do masy przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie razem wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę na ciasto wylej na blachę i wygładź łyżką.

Gruszki pokrój w cząstki i powciskaj do masy. Posyp cynamonem.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

kawałek ciasta gruszkowego podany na eleganckim talerzyku.
Często zadawane pytania
Ciasto gruszkowe - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - ciasto gruszkowe

W skrócie
Kalorii w porcji
289 kcal
Wielkość
jednej porcji
120 g
Indeks glikemiczny
52

Wartości odżywcze ciasta gruszkowego

na 100g gotowej potrawy

To ciasto jest bardzo delikatne i lekkie, będzie idealne dla osób na diecie lekkostrawnej. Jednak powinny na nie uważać osoby z cukrzycą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
241.18
289.41
Białko (g)
5.48
6.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
30.64
36.77
Węglowodany przyswajalne (g)
29.31
35.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.34
1.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
11.21
13.45
Tłuszcze nasycone (g)
1.73
2.08
Tłuszcze nienasycone (g)
9.48
11.37
Cholesterol (mg)
67.19
80.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.48
1.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
43.17
51.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
27.39
32.87
Potas (mg)
168.06
201.67
Wapń (mg)
46.55
55.86
Fosfor (mg)
112.47
134.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.01
15.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.64
1.96
Cynk (mg)
0.51
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta gruszkowego 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście gruszkowym

Lista alergenów dla ciasta gruszkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat ciasta gruszkowego

Ciasto gruszkowe to pyszny placek, który robi się w ekspresowym tempie, a smakuje niezwykle pysznie i lekko. Wszystko to zasługa ciasta biszkoptowego i cząstek gruszek skąpanych w cynamonie. Ten deser na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych słodyczy.

Przepis na placek gruszkowy jest niesamowicie łatwy i szybki. To ciasto powstaje w kilkanaście minut, więc może być deserem na sytuacje awaryjne. W dodatku do jego wykonania wystarczy tylko kilka podstawowych składników, które zwykle goszczą w domowej spiżarni. Z tego względu ciasto jest też naprawdę tanie.

To szybkie ciasto gruszkowe na pewno przypadnie do gustu wszystkim początkującym kucharzom, którzy szukają przepisu na wypiek, który zawsze się udaje. Ten deser do takich należy. Ciasto jest niesamowicie miękkie, puszyste i odpowiednio wilgotne, więc ciężko jest powstrzymać się przed sięgnięciem po kolejny kawałek.

I choć ciasto jest niesamowicie proste, to jest też pyszne i pięknie się prezentuje. Gruszki, które wyglądają jak delikatnie zatopione w miękkim cieście, są bardzo dekoracyjne i smaczne.

Ten placek najlepiej wykonywać z gruszkami, jednak świetnie smakuje również z innymi owocami, bardzo dobrze komponuje się on również z jabłkami czy brzoskwiniami, a także malinami.

To łatwe ciasto gruszkowe stanowi piękną dekorację stołu, a także idealnie pasuje do kawy. Będzie świetnym pomysłem na przyjęcia w gronie najbliższych, a także słodki podwieczorek czy drugie śniadanie. Jest niezwykle lekkie i mogą po niego sięgnąć nawet osoby, które potrzebują diety lekkostrawnej.

Gruszki w połączeniu z cynamonem tworzą pyszną. choć nieoczywistą kompozycję. Całości dopełnia miękki biszkopt, który choć bardzo delikatny, idealnie otula gruszki i tworzy z nimi spójne połączenie. To ciasto choć w pełni domowe, to smakuje jak z najlepszych francuskich kawiarni. To idealna propozycja dla wszystkich miłośników domowych słodkości. W wersji bardziej fit cukier w cieście można zastąpić słodzikiem, dzięki czemu ciasto będzie miało mniej kalorii i mniejszy indeks glikemiczny.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta gruszkowego

Koszt składników
22.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gruszka
520 g
4 małe gruszki
1.20
Za 180.0 g
Liczba opakowań 3
3.47
Za 520 g
Mąka pszenna typ 500
260 g
2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Olej rzepakowy
110 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.77
Za 110 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Proszek do pieczenia
8 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
22.70
Jak oceniasz przepis na ciasto gruszkowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92.2% osób