Ciasto gruszkowe
- Gruszka - 4 małe gruszki (520 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (260 g)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (110 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (8 g)
- Cukier - pół szklanki (100 g)
Przepis na ciasto gruszkowe krok po kroku
Do dużej miski wbij jajka i dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubij mikserem na średnich obrotach.
Do masy wlej olej małymi partiami i ubijaj na małych obrotach.
Do masy przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie razem wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę na ciasto wylej na blachę i wygładź łyżką.
Gruszki pokrój w cząstki i powciskaj do masy. Posyp cynamonem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
- Ciasto z gruszkami
- Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
- Tartaletki z gruszkami
- Tarta z gruszkami
- Galette
- Ciasto z gruszkami i budyniem
- Ciasto czekoladowe z gruszkami
- Szybkie ciasto z gruszkami
- Tarta gruszkowa
- Kruche ciasto z gruszkami
- Tarta z gruszkami i budyniem
- Proste ciasto z gruszkami i cynamonem
- Muffinki z gruszkami
- Muffiny z gruszkami
- Sernik z gruszkami
- Tarta z gruszkami i mascarpone
- Szarlotka z gruszkami
- Brownie z gruszkami
- Ciasto z gruszkami
Więcej informacji na temat ciasta gruszkowego
Ciasto gruszkowe to pyszny placek, który robi się w ekspresowym tempie, a smakuje niezwykle pysznie i lekko. Wszystko to zasługa ciasta biszkoptowego i cząstek gruszek skąpanych w cynamonie. Ten deser na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych słodyczy.
Przepis na placek gruszkowy jest niesamowicie łatwy i szybki. To ciasto powstaje w kilkanaście minut, więc może być deserem na sytuacje awaryjne. W dodatku do jego wykonania wystarczy tylko kilka podstawowych składników, które zwykle goszczą w domowej spiżarni. Z tego względu ciasto jest też naprawdę tanie.
To szybkie ciasto gruszkowe na pewno przypadnie do gustu wszystkim początkującym kucharzom, którzy szukają przepisu na wypiek, który zawsze się udaje. Ten deser do takich należy. Ciasto jest niesamowicie miękkie, puszyste i odpowiednio wilgotne, więc ciężko jest powstrzymać się przed sięgnięciem po kolejny kawałek.
I choć ciasto jest niesamowicie proste, to jest też pyszne i pięknie się prezentuje. Gruszki, które wyglądają jak delikatnie zatopione w miękkim cieście, są bardzo dekoracyjne i smaczne.
Ten placek najlepiej wykonywać z gruszkami, jednak świetnie smakuje również z innymi owocami, bardzo dobrze komponuje się on również z jabłkami czy brzoskwiniami, a także malinami.
To łatwe ciasto gruszkowe stanowi piękną dekorację stołu, a także idealnie pasuje do kawy. Będzie świetnym pomysłem na przyjęcia w gronie najbliższych, a także słodki podwieczorek czy drugie śniadanie. Jest niezwykle lekkie i mogą po niego sięgnąć nawet osoby, które potrzebują diety lekkostrawnej.
Gruszki w połączeniu z cynamonem tworzą pyszną. choć nieoczywistą kompozycję. Całości dopełnia miękki biszkopt, który choć bardzo delikatny, idealnie otula gruszki i tworzy z nimi spójne połączenie. To ciasto choć w pełni domowe, to smakuje jak z najlepszych francuskich kawiarni. To idealna propozycja dla wszystkich miłośników domowych słodkości. W wersji bardziej fit cukier w cieście można zastąpić słodzikiem, dzięki czemu ciasto będzie miało mniej kalorii i mniejszy indeks glikemiczny.
Alergeny w cieście gruszkowym
Lista alergenów dla ciasta gruszkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta gruszkowego
To ciasto jest bardzo delikatne i lekkie, będzie idealne dla osób na diecie lekkostrawnej. Jednak powinny na nie uważać osoby z cukrzycą.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.