Kruche ciasto z gruszkami

Opublikowano: 20.03.2022 r., 0:58 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kruche ciasto z gruszkami
Kruche ciasto z gruszkami
Nie masz pomysłu na domowe ciasto? Koniecznie poznaj mój szybki i prosty przepis na pyszne ciasto z owocowym musem, które pokocha każdy.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Pieczenie 35 min
211 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (400 g)
  • Gruszka (1000 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Cukier puder - 1/4 szklanki (60 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, okrągła forma do pieczenia, lodówka

Przepis na kruche ciasto z gruszkami krok po kroku

Mąkę wsyp do miski, dodaj pokrojone masło i ugniataj.

Dodaj żółtko jaja i kieliszek zimnej wody, ugniataj do połączenia się składników.

Następnie dodaj cukier puder i jajko, całość dokładnie ugniataj i uformuj kulę. Odstaw ciasto na 30 minut do lodówki.

Gruszki obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki.

Przełóż owoce do garnka, dodaj odrobinę wody, cukier i cynamon. Podgrzewaj do momentu, aż owoce się rozpadną i powstanie mus.

Kruche ciasto rozwałkuj i wyłóż je na blachę, dodaj owocowy mus.

Całość upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na kruche ciasto z gruszkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kruchego ciasta z gruszkami

Gruszki to jedne z najpopularniejszych polskich owoców, aż grzech ich nie wykorzystać, szczególnie teraz w okresie wiosennym, gdy są słodkie i soczyste.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na kruche ciasto z gruszkami.

Poznaj mój prosty przepis na deser znany już od dawna. Unoszący się zapach duszonych gruszek lub jabłek z cynamonem zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska. Delikatnie kruche, rozgrzewające ciasto w towarzystwie dobrej herbaty, to idealny pomysł na spędzenie czasu w rodzinnym gronie lub w czasie samotnego relaksu.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki na ciasto kruche, czyli żółtko jaja, całe jajko, mąka pszenna, masło, odrobina zimnej wody, cukier puder.

Zatem, jak zrobić kruche ciasto z gruszkami?

Z podstawowych składników, które wymieniam nieco niżej, przygotuj kruche ciasto. Wystarczy zagnieść klasyczne, kruche ciasto i schłodzić je w lodówce przez około 30 minut.

W tym czasie możemy przygotować pyszny, aromatyczny mus gruszkowy.

Obierz owoce, usuń gniazda nasienne i pokrój gruszki w kostkę, a następnie przełóż je do rondelka i dodaj odrobinę wody oraz cukier. Delikatnie podgrzewaj na niewielkim ogniu, po chwili dodaj cynamon. Owoce podgrzewaj tak długo, aż się nie rozpadną.

Kruche ciasto w tym czasie rozwałkuj i wyłóż na blaszce do pieczenia. Świetnie sprawdzi się tutaj okrągła blacha do owocowych tart. Najlepiej, gdyby była ona posmarowana masłem i posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia. To wszystko po to, aby ciasto nie przypaliło się i ławo odchodziło od blaszki.

Na kruchy spód wyłóż mus owocowy, a całość upiecz w piekarniku przez około 35 minut w 180 stopniach.

Po tym czasie kruche ciasto z gruszkami będzie dobre do spożycia.

To jest przepis na moją podstawową wersję ciasta, śmiało możesz przygotować je dodatkowo z kruszonką lub bezą.

Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz, będzie to idealny pomysł na słodki deser dla całej Twojej rodziny. Sam widzisz jak szybkie i łatwe jest ono w przygotowaniu, teraz przekonaj się, jakie jest pyszne.

Alergeny w kruchym cieście z gruszkami

Lista alergenów dla kruchego ciasta z gruszkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze kruchego ciasta z gruszkami

na 100g gotowej potrawy

Upieczone ciasto możesz posypać cukrem pudrem i podawać z lodami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
211.31
211.31
Białko (g)
2.66
2.66
Fenyloalanina (mg)
0.10
0.10
Brak danych dla: jajko, żółtko jajka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
36.40
36.40
Węglowodany przyswajalne (g)
34.28
34.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.12
2.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
6.59
6.59
Tłuszcze nasycone (g)
4.20
4.20
Tłuszcze nienasycone (g)
2.40
2.40
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.94
1.94
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.45
0.45
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
38.68
38.68

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
57.66
57.66
Witamina B6 (mg)
0.03
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.06
Witamina C (mg)
2.41
2.41
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.12
Witamina E (mg)
0.23
0.23
Retinol (µg (mcg))
56.08
56.08
Tiamina (mg)
0.21
0.21
Ryboflawina (mg)
0.14
0.14
Niacyna (mg)
1.62
1.62
Foliany (µg (mcg))
48.90
48.90
Beta karoten (µg (mcg))
19.89
19.89

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
6.83
6.83
Potas (mg)
95.88
95.88
Wapń (mg)
13.13
13.13
Fosfor (mg)
37.92
37.92
Magnez (mg)
8.07
8.07
Żelazo (mg)
1.83
1.83
Cynk (mg)
0.27
0.27
Miedź (mg)
0.08
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchego ciasta z gruszkami 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchego ciasta z gruszkami

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Gruszka
1000 g
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
6.67
Za 1000 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier puder
60 g
1/4 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Koszt składników
31.00