Szybkie ciasto z gruszkami
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (420 g)
- Masło (150 g)
- Cukier (100 g)
- Jajko (3 szt.)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - łyżka (10 g)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (40 g)
- Mleko 2% (375 ml)
- Gruszka (600 g)
Przepis na szybkie ciasto z gruszkami krok po kroku
Piekarnik nagrzej na 180 stopni Celsjusza, a blachę wyłóż papierem do pieczenia z każdej strony. Białka oddziel od żółtek.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj masło, trochę aromatu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 25 g cukru. Za pomocą noża szybko posiekaj składniki, a następnie dłońmi szybko zagnieć ciasto.
Ciasto podziel na 3 części, jedną z nich schowaj do lodówki albo do zamrażarki.
2 części ciasta wyłóż na dno blaszki.
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut.
Ugotuj budyń tak jak jest napisane na instrukcji (używając 375 g mleka).
Budyń wyłóż na podpieczony spód.
Z gruszek wykrój gniazda nasienne. Pokrój je w niewielką kostkę i wyłóż na budyń.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Wyłóż na owoce.
Na koniec wyjmij ciasto z lodówki albo z zamrażarki. Zetrzyj je na wierzch za pomocą tarki (grube oczka). Przykryj wierzch równomiernie.
Ciasto wstaw do pieczenia. Powinno piec się około godzinę.
Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
- Ciastka maślane
- Kruche ciasto
- Tarta
- Mazurek wielkanocny
- Tarta z jabłkiem
- Ciastka kruche
- Pleśniak
- Szarlotka z kruszonką
- Tarta z jabłkami
- Tarta ze szpinakiem
- Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
- Szarlotka z bezą
- Tarta z owocami
- Tarta z malinami
- Jabłecznik na kruchym cieście
- Jabłecznik z budyniem
- Tarta cytrynowa
- Tarta z truskawkami
- Kruche ciasto
Więcej informacji na temat szybkiego ciasta z gruszkami
Kruche ciasto, budyń, gruszki, beza i kruszonka – czy to nie brzmi wspaniale? Właśnie takie jest to ciasto: tanie, proste, dobre i stworzone na pyszny deser do niedzielnej kawy. Jeżeli marzy Ci się smaczna słodkość to polecam ten wypiek. Przepis na szybkie ciasto z gruszkami to dobry pomysł jeśli chcesz zrobić kruche ciasto gruszkowe z budyniem. Ma jeszcze jedną, ważną zaletę. Wykonanie jego jest tanie. Większość produktów masz w domu, a dokupienie brakujących składników nie będzie drogie.
Szybkie ciasto z gruszkami i budyniem jest wykonane na kruchym cieście. Jak zrobić szybkie ciasto z gruszkami, by ciasto kruche było dobre i się udało? Receptura tego ciasta polega na odpowiednim jego przygotowaniu. Wykonanie przepisu na szybkie ciasto z gruszami jest proste, ale trzeba pamiętać o paru rzeczach. Ten rodzaj ciasta nie przepada za ciepłem. Jak zrobisz szybkie ciasto z gruszkami i budyniem pamiętaj o tym, by składniki na ciasto i pianę były zimne, najlepiej wyjęte z lodówki tuż przed przygotowywaniem. Dzięki temu kruche ciasto będzie bardziej kruche, a białko szybciej i lepiej się ubije. Przygotowując przepis na szybkie ciasto z gruszkami składniki ciasta kruchego poleca się najpierw posiekać nożem, a następnie zagnieść je dłońmi. Warto jest wstępnie podpiec spód ciasta gruszkowego. Oznacza to, że po przygotowaniu ciasta powinno się je najpierw podpiec przez 15 minut. Budyń można wyłożyć jeszcze ciepły, nie trzeba go specjalnie studzić. Owoce możesz wcześniej obrać, ale nie jest to konieczne. Gruszki mają dosyć delikatną skórkę, więc przy pieczeniu nie będą wielką przeszkodą.
Ciasto kruche bez kruszonki ciężko sobie wyobrazić. Szybkie ciasto z gruszkami tę kruszonkę posiada, ponieważ wszystko smakuje super. Jak zrobić szybkie ciasto z gruszkami i budyniem, by powstała pyszna kruszonka? Sekretem udanej kruszonki jest to, by część ciasta przeznaczona na kruszonkę (w tym przypadku jedna z trzech części cista) była umieszczona w lodówce, a najlepiej w zamrażarce. Czemu to ma służyć? Otóż zamrożone ciasto łatwiej jest zetrzeć na tarce. Jest ono wtedy twarde i dobrze się ściera. Warto ścierać je szybko jeśli się dobrze nie zamroziło. Ciepło dłoni w stosunkowo krótkim czasie ogrzewa ciasto, które staje się za miękkie i w efekcie ciężko jest je zetrzeć.
Jak widać ciasto gruszkowe jest prostym plackiem. Gdy szukasz czegoś taniego, prostego i pysznego -koniecznie zrób ten przepis. Szybkie ciasto z gruszkami posyp cukrem pudrem. Ciasto gruszkowe genialnie smakuje podane na gorąco z zimnymi, ulubionymi lodami oraz bitą śmietaną.
Alergeny w szybkim cieście z gruszkami
Lista alergenów dla szybkiego ciasta z gruszkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze szybkiego ciasta z gruszkami
Ciasto ma wysoki indeks glikemiczny. Jest także wysokokaloryczny.
Energia i białka
(185g)
Węglowodany
(185g)
Tłuszcze
(185g)
Witaminy
(185g)
Składniki mineralne
(185g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.