Przepis na szarlotce z gruszkami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cynamon, cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, stolnica, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 20x35 cm

Na stolnicę przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej żółtka jaj, 100 g cukru i 200 g masła, zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.

W międzyczasie obierz gruszki, pokrój na na kawałki wielkości mniej więcej 2x2 cm.

Rozpuść masło na patelni, dodaj do niego cukier i gruszki oraz skórkę z cytryny, cukier z wanilią i cynamon. Duś, aż gruszki zmiękną, mają pozostać w całości.

Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Od ciasta odkrój 1/3 i odłóż, większą część rozwałkuj i wyłóż na spód blaszki, wyłóż na nią gruszki. Z reszty ciasta zrób paski i ułóż w szachownicę na cieście.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50-55 minut.

Szarlotka z gruszkami ułożona jest na papierze do pieczenia, który znajduje się na drewnianym blacie.
Szarlotka z gruszkami
Koszt przygotowania dania
21.52 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
565 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
63

Szarlotka z gruszkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szarlotce z gruszkami

Szarlotka z gruszkami to doskonała propozycja na szarlotkę inaczej. Innowacyjne spojrzenie na ciasto zachwyci najbardziej wymagających gości. Przepis na szarlotkę z gruszkami jest łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby go wykonać. Do zrobienia szalotki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, żółtka jaj, cukier, masło, gruszki, cynamon i cukier z prawdziwą wanilią oraz skórka z cytryny.

Jak zrobić szarlotkę z gruszkami? Na stolnicę przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej żółtka jaj, cukier i zimne masło pokrojone w kostkę, zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut. W międzyczasie obierz gruszki, pokrój na na kawałki wielkości mniej więcej 2x2 cm. Rozpuść masło na patelni, dodaj do niego cukier i gruszki oraz skórkę z cytryny, cukier z wanilią i cynamon. Duś aż gruszki zmiękną, mają pozostać w całości. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Od ciasta odkrój 1/3 i odłóż, większą część rozwałkuj i wyłóż na spód blaszki, wyłóż na nią gruszki. Z reszty ciasta zrób paski i ułóż w szachownicę na cieście. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50-55 minut.

Gruszki to owoce mające bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Gruszki dzięki zawartości boru, czym wyróżnia się nie wiele owoców, zapobiegają powstawaniu osteoporozy oraz pomagają ją leczyć, wspomagają także pracę mózgu. Gruszki zawierają sporo potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca oraz pomaga obniżać ciśnienie krwi. Gruszki jako jedne z niewielu owoców są źródłem jodu. Jod jak wiadomo wpływa na prawidłową pracę tarczycy. Tarczyca odpowiada między innymi za produkcję hormonów regulujących nasz metabolizm.

Żółtka jaj użyte do przygotowania ciasta kruchego są dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak witamina A, D i E oraz luteiny i zeaksantyny, które wraz z witaminą A wspomagają nasz narząd wzroku.

Podsumowując sprawdzony przepis na pyszne ciasto idealnie pasuje jako słodki dodatek do kawy i herbaty. Dobre ciasto możesz przygotować także z jabłek i gruszek nabierze wtedy trochę kwasowości. Łatwe do przygotowania kruche ciasto jest bazą do przygotowania wielu ciast i deserów.

Wartości odżywcze szarlotki z gruszkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
282.53 kcal
565.07 kcal
Białko
2.74 g
5.49 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w szarlotce z gruszkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
32.72 g
65.44 g
Węglowodany przyswajalne
31.11 g
62.23 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
16.64 g
33.29 g
Tłuszcze nasycone
11.12 g
22.25 g

Witaminy w przepisie na szarlotce z gruszkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tiamina
0.15 mg
0.30 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.20 mg
Niacyna
1.05 mg
2.09 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Foliany
28.06 µg (mcg)
56.12 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szarlotce z gruszkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
4.19 mg
8.39 mg
Potas
83.43 mg
166.85 mg
Wapń
15.75 mg
31.50 mg
Fosfor
36.23 mg
72.47 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
9.26 mg
18.51 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
0.97 mg
1.94 mg
Cynk
0.27 mg
0.54 mg
Miedź
0.07 mg
0.15 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki z gruszkami 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szarlotce z gruszkami

Lista alergenów dla szarlotki z gruszkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania szarlotki z gruszkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Masło
400 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Gruszka
1000 g
5 dużych sztuk
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
6.67
Za 1000 g
Skórka z cytryny
20 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Liczba porcji:
Koszt składników
34.70
Jak oceniasz przepis na szarlotce z gruszkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób