Tarta z gruszkami i budyniem

Opublikowano: 23.02.2022 r., 8:31 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta z gruszkami i budyniem na paterze
Tarta z gruszkami i budyniem
Tarta z gruszkami i budyniem to pomysł na pyszny słodki dodatek w ciągu dnia. Jest prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Pieczenie 45 min
301 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (200 g)
  • Masło (220 g)
  • Cukier puder 5 łyżek (50 g)
  • Kakao 16% (proszek) 3 łyżki (30 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Budyń (proszek) 2 opakowania (180 g)
  • Mleko 3,2% (500 ml)
  • Gruszka (500 g)
  • Cukier 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
garnek, mikser, miska, patelnia, forma do tarty 25 cm

Przepis na tartę z gruszkami i budyniem krok po kroku

Z mąki, masła (100 g), cukru pudru, kakao, żółtka jaja i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Gotowym wykładamy dno blaszki do tarty.

Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy go w piekarniku około 12 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowy pozostawiamy do wystygnięcia.

Gotujemy budyń zgodnie z opisem na opakowaniu. Zimny ucieramy z masłem (100 g).

Gruszki obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Gruszki podsmażamy na maśle (20 g) z dodatkiem cukru do momentu skarmelizowania się ich.

Na upieczony spód układamy krem budyniowy oraz skarmelizowane gruszki.

Jak oceniasz przepis na tartę z gruszkami i budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat tarty z gruszkami i budyniem

Pyszna tarta z gruszkami i budyniem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem kremu budyniowego i skarmelizowanych gruszek jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić tartę z gruszkami i budyniem? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku z mąki, masła (100 g), cukru pudru, kakao, żółtka jaja i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Gotowym wykładamy dno blaszki do tarty. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy go w piekarniku około 12 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowy pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie gotujemy budyń zgodnie z opisem na opakowaniu. Zimny ucieramy z masłem (100 g). Gruszki obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Podsmażamy je na maśle (20 g) z dodatkiem cukru do momentu skarmelizowania się ich. Na upieczony spód układamy krem budyniowy oraz skarmelizowane gruszki.

Przepis na tartę z gruszkami i budyniem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Tarta z gruszkami karmelizowanymi oraz kremem budyniowym odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.

Alergeny w tarcie z gruszkami i budyniem

Lista alergenów dla tarty z gruszkami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze tarty z gruszkami i budyniem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
231.87
301.43
Białko (g)
2.66
3.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
30.16
39.20
Węglowodany przyswajalne (g)
28.36
36.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.80
2.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
11.98
15.58
Tłuszcze nasycone (g)
8.00
10.40
Tłuszcze nienasycone (g)
3.98
5.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.42
4.45
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
0.73
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.35
56.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
100.92
131.20
Witamina B6 (mg)
0.04
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.26
Witamina C (mg)
1.24
1.62
Witamina D (µg (mcg))
0.38
0.49
Witamina E (mg)
0.34
0.45
Retinol (µg (mcg))
98.58
128.15
Tiamina (mg)
0.13
0.17
Ryboflawina (mg)
0.11
0.15
Niacyna (mg)
0.91
1.18
Foliany (µg (mcg))
26.15
34.00
Beta karoten (µg (mcg))
27.18
35.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
77.68
100.98
Potas (mg)
121.93
158.51
Wapń (mg)
47.10
61.23
Fosfor (mg)
62.98
81.88
Magnez (mg)
16.31
21.20
Żelazo (mg)
1.18
1.54
Cynk (mg)
0.38
0.49
Miedź (mg)
0.11
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z gruszkami i budyniem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z gruszkami i budyniem

Koszt składników
38.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
200 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 200 g
Masło
220 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
5.50
Za 220 g
Cukier puder
50 g
5 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Budyń (proszek)
180 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 5
4.50
Za 180 g
Mleko 3,2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Gruszka
500 g
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
3.33
Za 500 g
Cukier
30 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Koszt składników
38.90