Tarta z gruszkami i budyniem
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (200 g)
- Masło (220 g)
- Cukier puder - 5 łyżek (50 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Budyń (proszek) - 2 opakowania (180 g)
- Mleko 3,2% (500 ml)
- Gruszka (500 g)
- Cukier - 3 łyżki (30 g)
Przepis na tartę z gruszkami i budyniem krok po kroku
Z mąki, masła (100 g), cukru pudru, kakao, żółtka jaja i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Gotowym wykładamy dno blaszki do tarty.
Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy go w piekarniku około 12 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowy pozostawiamy do wystygnięcia.
Gotujemy budyń zgodnie z opisem na opakowaniu. Zimny ucieramy z masłem (100 g).
Gruszki obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Gruszki podsmażamy na maśle (20 g) z dodatkiem cukru do momentu skarmelizowania się ich.
Na upieczony spód układamy krem budyniowy oraz skarmelizowane gruszki.
- Ciastka maślane
- Kruche ciasto
- Tarta
- Mazurek wielkanocny
- Tarta z jabłkiem
- Ciastka kruche
- Pleśniak
- Szarlotka z kruszonką
- Tarta z jabłkami
- Tarta ze szpinakiem
- Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
- Szarlotka z bezą
- Tarta z owocami
- Tarta z malinami
- Jabłecznik na kruchym cieście
- Jabłecznik z budyniem
- Tarta cytrynowa
- Tarta z truskawkami
- Kruche ciasto
Więcej informacji na temat tarty z gruszkami i budyniem
Pyszna tarta z gruszkami i budyniem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem kremu budyniowego i skarmelizowanych gruszek jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić tartę z gruszkami i budyniem? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku z mąki, masła (100 g), cukru pudru, kakao, żółtka jaja i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Gotowym wykładamy dno blaszki do tarty. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy go w piekarniku około 12 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowy pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie gotujemy budyń zgodnie z opisem na opakowaniu. Zimny ucieramy z masłem (100 g). Gruszki obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Podsmażamy je na maśle (20 g) z dodatkiem cukru do momentu skarmelizowania się ich. Na upieczony spód układamy krem budyniowy oraz skarmelizowane gruszki.
Przepis na tartę z gruszkami i budyniem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Tarta z gruszkami karmelizowanymi oraz kremem budyniowym odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.
Alergeny w tarcie z gruszkami i budyniem
Lista alergenów dla tarty z gruszkami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze tarty z gruszkami i budyniem
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.