Przepis na ciasto z gruszkami i budyniem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia, cukier puder, aromat cytrynowy
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, miska

Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale używając 750 ml mleka. Odstaw by wystygł.

Umyj gruszki, usuń gniazda nasienne, opcjonalnie obierz i pokrój je w większą kostkę.

Oddziel białka od żółtek.

W misce umieść masło, trochę aromatu cytrynowego oraz cukier. Za pomocą miksera zacznij ucierać dodając stopniowo po jednym żółtku.

Dodawaj stopniowo mąkę oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Odstaw.

Do białek dodaj odrobinę soli. Zacznij ubijać na puszystą pianę.

Do ciasta dodaj ubite białka i za pomocą drewnianej łyżki bardzo delikatnie wymieszaj.

Tortownicę spryskaj olejem w sprayu albo posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia bądź posyp bułką tartą z każdej strony.

Wyłóż połowę ciasta na dno tortownicy starając się, by budyń i owoce nie dotykały ścianek tortownicy. Następnie dodaj budyń i posyp pokrojoną gruszką. Na wierzch wyłóż resztę ciasta, wyrównaj i wstaw go gorącego piekarnika. Piecz ciasto około 60 minut.

Ciasto ostudź i chłodnego placka posyp cukrem pudrem.

Ciasto z gruszkami i budyniem
Ciasto z gruszkami i budyniem
Koszt przygotowania dania
20.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
453 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
73

Ciasto z gruszkami i budyniem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z gruszkami i budyniem

Jeśli lubisz ciasta ucierane to ten przepis jest dla Ciebie. Oto pyszne, puszyste i szybkie ciasto z gruszkami i budyniem. Ten placek będzie smakował nawet dzieciom. Wypiek jest idealnie słodki i ma lekki posmak cytrynowy za sprawą aromatu o tym smaku. Ciasto z gruszkami i budyniem można zabrać na wynos na wycieczkę lub do pracy. Jest to także dobre rozwiązanie, gdy potrzebujesz przepisu na szybkie wypieki. Będzie to pyszne ciasto ucierane, które warto zaserwować na niedzielny deser do kawy lub herbaty.

Ciasto z gruszkami i z budyniem można zrobić nie tylko w formie placka ucieranego. Jak zrobić ciasto z gruszkami i budyniem także w innej odsłonie? Przepis na ciasto z gruszkami i budyniem możesz zrobić w inny sposób niż ucierane. Kruche, krucho-drożdżowe lub drożdżowe ciasto będzie równie dobrym rozwiązaniem. Wystarczy jedynie zamiast ciasta ucieranego zrobić ciasto kruche, krucho-drożdżowe bądź drożdżowe. Reszta kroków jest taka sama. W cieście kruchym i drożdżowym możesz zamiast górnej, płaskiej warstwy zetrzeć kruszonkę. Przepis na ciasto z gruszkami i budyniem powinien zawierać proszek budyniowy posłodzony cukrem. Jeżeli wolisz mniej słodki smak, budyń wybierz niesłodzony.

Każdy uwielbia słodkości. Są dobre dla samopoczucia i od czasu do czasu każdy musi zjeść coś smacznego. Jak zrobić ciasto z gruszkami i budyniem, by było zdrowsze i mniej kaloryczne? Do klasycznego przepisu na ciasto z gruszkami i budyniem używa się częściej produktów bardziej kalorycznych oraz mniej wartościowych. Nie ma jednak problemu, by zastosować pewne zmiany, które sprawią, że placek będzie miał mniej kilokalorii. Może też jednocześnie stać się bardziej bogaty w wartości odżywcze. Polecam w tym celu zamiast mąki pszennej o typie 500 dodać typ 1850 – tu już będzie o wiele więcej minerałów i błonnika. Pamiętaj jednak, że mąki o wysokim typie są cięższe, więc pieczenie może trwać nieco dłużej. Budyń kup bez dodatku cukru i dodaj do niego erytrytol. Tak samo zamiast cukru użyj 200 gramów erytrytolu. Nie przesadzaj z jego ilością, ponieważ osoby nieprzyzwyczajone do zamienników cukru mogą odczuć efekt przeczyszczający. Ponadto zbyt duża ilość erytrytolu może dawać w jamie ustnej piekące uczucie. Fajny będzie także ksylitol, który jest również dobrym produktem zastępującym cukier. Placek w wersji bardziej dietetycznej również może być pyszny.

Ciasto najlepiej jest kroić, gdy jest już dobrze ostudzone. Wtedy będzie ono zwarte. Można jednak spróbować pokroić ciasto wcześniej, jeśli szybko chcesz go zjeść. Pamiętaj, by posypać je cukrem pudrem, ale dopiero gdy będzie już chłodne, by cukier się nie rozpuścił.

Wartości odżywcze ciasta z gruszkami i budyniem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(205g)
Energia (kalorie)
221.26 kcal
453.59 kcal
Białko
4.97 g
10.18 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście z gruszkami i budyniem

Na 100g
Na porcję
(205g)
Węglowodany
28.64 g
58.72 g
Węglowodany przyswajalne
28.00 g
57.40 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(205g)
Tłuszcz
10.10 g
20.71 g
Tłuszcze nasycone
6.66 g
13.66 g
Tłuszcze nienasycone
3.44 g
7.05 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.89 g
5.91 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.55 g
1.13 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z gruszkami i budyniem

Na 100g
Na porcję
(205g)
Tiamina
0.19 mg
0.38 mg
Brak danych dla: cukier, budyń (proszek).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.36 mg
Niacyna
1.18 mg
2.42 mg
Brak danych dla: cukier, budyń (proszek).
czytaj dalej
Foliany
31.89 µg (mcg)
65.38 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier, budyń (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z gruszkami i budyniem

Na 100g
Na porcję
(205g)
Sód
48.93 mg
100.30 mg
Potas
110.85 mg
227.25 mg
Wapń
51.70 mg
105.99 mg
Fosfor
78.53 mg
160.99 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
12.58 mg
25.78 mg
Brak danych dla: cukier, budyń (proszek).
czytaj dalej
Cynk
0.48 mg
0.98 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z gruszkami i budyniem 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z gruszkami i budyniem

Lista alergenów dla ciasta z gruszkami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia

Cena przygotowania ciasta z gruszkami i budyniem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mąka pszenna typ 500
420 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 420 g
Cukier
220 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 220 g
Budyń (proszek)
80 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Mleko 2%
750 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Gruszka
500 g
3 sztuki
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
3.33
Za 500 g
Liczba porcji:
Koszt składników
29.60
Jak oceniasz przepis na ciasto z gruszkami i budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób