Galette

Opublikowano: 16.11.2021 r., 10:10 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Galette z gruszkami i orzechami
Galette
Galette to najprostszy na świecie sposób na szybką, pełną owoców tartę z ciasta kruchego, idealna dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim gotowaniem.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
259 kcal
Kcal w porcji
112 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Gruszka (600 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - dwie niepełne szklanki (250 g)
  • Masło - 3/4 kostki (150 g)
  • Cukier puder - 4 łyżki (40 g)
  • Śmietana 12% - 3 łyżki (75 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia

Przepis na galette krok po kroku

Mąkę przesiej do dużej miski.

Dodaj pokrojone w plasterki masło, cukier puder i śmietanę.

Całość dokładnie wymieszaj i wyrób rękami na gładką masę i odstaw na 30 minut do schłodzenia.

Gruszki umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Wymieszaj je z cynamonem.

Ciasto dokładnie rozwałkuj na cienki blat i przełóż je na wyłożona papierem do pieczenia blachę piekarnika.

Na środku ciasta poukładaj gruszki by tworzyły koło, a także by nachodziły na siebie, pamiętaj by zostawić kilka cm wolnego brzegu.

Gdy owoce będą poukładane wywiń brzeg ciasta by nachodził na gruszki.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 - 45 min.

Jak oceniasz przepis na galette
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat galette

Galette to najprostszy sposób na stworzenie tarty na bazie kruchego ciasta z owocami. Jest pyszna, a przy tym szybka w przygotowaniu. Co ważne, by ją upiec nie trzeba nawet posiadać specjalnej formy, dzięki temu będzie idealnym wyborem dla osób, których kuchni nie jest w pełni wyposażona. Ciasto powstaje z niej delikatne, słodkie i bardzo kruche. Świetnie sprawdzi się na co dzień, ale również od święta.

Przepis na galette pozwala przygotować ciasto smaczne, a także bardzo proste. To idealny wybór dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. Do jego stworzenia wystarczy tylko kilka składników. W tym wypadku bazą jest tradycyjne ciasto kruche, z dużym dodatkiem masła, przez co ma naprawdę fantastyczny smak. Oprócz podstawowych składników w tym wypadku dodaje się do niego również śmietanę, która wpływa na lepszą konsystencję i większą elastyczność. Zamiast śmietany można też dodać do ciasta odrobiny kefiru, który sprawi, że będzie plastyczne niczym plastelina. Tak przygotowane ciasto musi odrobinę poleżakować w zimnie, by stało się jeszcze bardziej zwarte. Do przygotowania ciasta najlepiej użyć mąki pszennej, która jest bardzo delikatna i wspaniale komponuje się z owocami. jednak w przypadku nietolerancji lub alergii na gluten świetnie sprawdzi się bezglutenowa mąka owiana. Można również zmieszać "pół na pół: mąki białą i pełnoziarnistą, dzięki czemu zmniejszy się indeks glikemiczny całej potrawy, a zwiększy ilość błonnika, który wpływa pozytywnie na racę całego układu pokarmowego.

Galette to tradycyjne francuski deser, który ma bardzo charakterystyczny wygląd. Robi się go z ciasta kruchego, rozwałkowanego na cienki placek, w którym krawędzie zachodzą na owocowy środek. Tradycyjnie można go podawać ze wszystkimi rodzajami owoców. Świetnie sprawdzają się śliwki, jabłka, brzoskwinie, czy tak jak w przepisie gruszki, które są niezwykle słodkie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić galette, by było domowe, a przy tym niezwykle pyszne, to ten pomysł na ciasto na pewno przypadnie ci do gustu. Jest bardzo dobre, a wszystkie składniki można dostać w każdym sklepie. Ten sprawdzony sprawdzony przepis jest nie tylko prosty, ale również szybki. Ten łatwy placek skradnie serce każdego, kto tylko go spróbuje.

Alergeny w galette

Lista alergenów dla galette przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze galette

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, tak jak inne słodkości, nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(112g)
Energia (kcal)
231.62
259.42
Białko (g)
3.75
4.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(112g)
Węglowodany (g)
28.57
32.00
Węglowodany przyswajalne (g)
26.90
30.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.67
1.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(112g)
Tłuszcz (g)
12.10
13.55
Tłuszcze nasycone (g)
8.22
9.20
Tłuszcze nienasycone (g)
3.88
4.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.40
3.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.48
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
31.28
35.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(112g)
Witamina A (µg (mcg))
98.61
110.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.37
2.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.33
0.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
96.19
107.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.25
Ryboflawina (mg)
0.13
0.14
Niacyna (mg)
1.57
1.76
Foliany (µg (mcg))
37.42
41.91
Beta karoten (µg (mcg))
30.20
33.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(112g)
Sód (mg)
8.35
9.35
Potas (mg)
108.46
121.47
Wapń (mg)
21.85
24.47
Fosfor (mg)
42.26
47.34
Magnez (mg)
13.36
14.97
Żelazo (mg)
1.35
1.51
Cynk (mg)
0.34
0.38
Miedź (mg)
0.09
0.10
Mangan (mg)
0.20
0.22
Brak danych dla: śmietana 12%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny galette 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania galette

Koszt składników
17.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gruszka
600 g
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 600 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
dwie niepełne szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
150 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier puder
40 g
4 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Śmietana 12%
75 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 75 g
Koszt składników
17.00