Przepis na galette krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier puder, cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia

Mąkę przesiej do dużej miski.

Dodaj pokrojone w plasterki masło, cukier puder i śmietanę.

Całość dokładnie wymieszaj i wyrób rękami na gładką masę i odstaw na 30 minut do schłodzenia.

Gruszki umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Wymieszaj je z cynamonem.

Ciasto dokładnie rozwałkuj na cienki blat i przełóż je na wyłożona papierem do pieczenia blachę piekarnika.

Na środku ciasta poukładaj gruszki by tworzyły koło, a także by nachodziły na siebie, pamiętaj by zostawić kilka cm wolnego brzegu.

Gdy owoce będą poukładane wywiń brzeg ciasta by nachodził na gruszki.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 - 45 min.

Galette podane z gruszkami i orzechami włoskimi.
galette
Koszt przygotowania dania
9.52 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
259 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
89

Galette - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o galette

Galette to najprostszy sposób na stworzenie tarty na bazie kruchego ciasta z owocami. Jest pyszna, a przy tym szybka w przygotowaniu. Co ważne, by ją upiec nie trzeba nawet posiadać specjalnej formy, dzięki temu będzie idealnym wyborem dla osób, których kuchni nie jest w pełni wyposażona. Ciasto powstaje z niej delikatne, słodkie i bardzo kruche. Świetnie sprawdzi się na co dzień, ale również od święta.

Przepis na galette pozwala przygotować ciasto smaczne, a także bardzo proste. To idealny wybór dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. Do jego stworzenia wystarczy tylko kilka składników. W tym wypadku bazą jest tradycyjne ciasto kruche, z dużym dodatkiem masła, przez co ma naprawdę fantastyczny smak. Oprócz podstawowych składników w tym wypadku dodaje się do niego również śmietanę, która wpływa na lepszą konsystencję i większą elastyczność. Zamiast śmietany można też dodać do ciasta odrobiny kefiru, który sprawi, że będzie plastyczne niczym plastelina. Tak przygotowane ciasto musi odrobinę poleżakować w zimnie, by stało się jeszcze bardziej zwarte. Do przygotowania ciasta najlepiej użyć mąki pszennej, która jest bardzo delikatna i wspaniale komponuje się z owocami. jednak w przypadku nietolerancji lub alergii na gluten świetnie sprawdzi się bezglutenowa mąka owiana. Można również zmieszać "pół na pół: mąki białą i pełnoziarnistą, dzięki czemu zmniejszy się indeks glikemiczny całej potrawy, a zwiększy ilość błonnika, który wpływa pozytywnie na racę całego układu pokarmowego.

Galette to tradycyjne francuski deser, który ma bardzo charakterystyczny wygląd. Robi się go z ciasta kruchego, rozwałkowanego na cienki placek, w którym krawędzie zachodzą na owocowy środek. Tradycyjnie można go podawać ze wszystkimi rodzajami owoców. Świetnie sprawdzają się śliwki, jabłka, brzoskwinie, czy tak jak w przepisie gruszki, które są niezwykle słodkie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić galette, by było domowe, a przy tym niezwykle pyszne, to ten pomysł na ciasto na pewno przypadnie ci do gustu. Jest bardzo dobre, a wszystkie składniki można dostać w każdym sklepie. Ten sprawdzony sprawdzony przepis jest nie tylko prosty, ale również szybki. Ten łatwy placek skradnie serce każdego, kto tylko go spróbuje.

Wartości odżywcze galette

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(112g)
Energia (kalorie)
231.62 kcal
259.42 kcal
Białko
3.75 g
4.20 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej

Węglowodany w galette

Na 100g
Na porcję
(112g)
Węglowodany
28.57 g
32.00 g
Węglowodany przyswajalne
26.90 g
30.13 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(112g)
Tłuszcz
12.10 g
13.55 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
8.22 g
9.20 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na galette

Na 100g
Na porcję
(112g)
Tiamina
0.22 mg
0.25 mg
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.14 mg
Niacyna
1.57 mg
1.76 mg
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Foliany
37.42 µg (mcg)
41.91 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na galette

Na 100g
Na porcję
(112g)
Sód
8.35 mg
9.35 mg
Potas
108.46 mg
121.47 mg
Wapń
21.85 mg
24.47 mg
Fosfor
42.26 mg
47.34 mg
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Magnez
13.36 mg
14.97 mg
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Żelazo
1.35 mg
1.51 mg
Cynk
0.34 mg
0.38 mg
Miedź
0.09 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny galette 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w galette

Lista alergenów dla galette przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%

Cena przygotowania galette

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gruszka
600 g
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 600 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
dwie niepełne szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
150 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier puder
40 g
4 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Śmietana 12%
75 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 75 g
Liczba porcji:
Koszt składników
17.00
Jak oceniasz przepis na galette
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób