Tagliatelle z krewetkami
- Krewetki (400 g)
- Pomidory w puszce (500 g)
- Ser parmezan (70 g)
- Bakłażan - 1 większa sztuka (300 g)
- Masło klarowane (60 g)
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Żółtko jajka (6 szt.)
Przepis na tagliatelle z krewetkami krok po kroku
Na początek czosnek wraz z łupiną zgnieć nożem, rozpuść masło (40g) na patelni i podsmaż czosnek.
Pokrój bakłażana w kostkę i podsmaż wraz z czosnkiem, dodaj pokrojoną drobno papryczkę chili, dodaj pomidory z puszki i duś 15 minut.
Po tym czasie dodaj krewetki i duś jeszcze 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj domowy makaron. W misce umieść żółtka, mąkę pszenną i pół łyżeczki soli, dodaj 4 łyżki rozpuszczonego masła i zagnieć gładkie ciasto.
Ciasto makaronowe rozwałkuj cienko i potnij na paski szerokości 2 centymetrów.
W garnku zagotuj ok 5 litrów wody, wsyp łyżkę soli i na wrzątek wrzuć makaron, gotuj 3-4 minuty.
Odcedź i do makaronu dodaj sos, wymieszaj, dodaj starty parmezan i podawaj w głębokich talerzach.
-
Tagliatelle
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Makaron z łososiem wędzonym
-
Tagliatelle ze szpinakiem
-
Tagliatelle z łososiem
-
Tagliatelle z kurkami
-
Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem
-
Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym
-
Tagliatelle z grzybami
-
Tagliatelle z cukinii
-
Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym
-
Tagliatelle naleśnikowe
-
Tagliatelle carbonara
-
Tagliatelle z pieczarkami
-
Tagliatelle z suszonymi pomidorami
-
Tagliatelle z borowikami
-
Tagliatelle z tuńczykiem
-
Tagliatelle
Więcej informacji na temat tagliatelle z krewetkami
Tagliatelle z krewetkami to świetna propozycja na wykorzystanie owoców morza jakimi są krewetki. Pyszny sos na bazie pomidorów i bakłażana podkreśla smak krewetek. Przepis na tagliatelle z krewetkami jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do zrobienia makaronu z krewetkami potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, żółtko jajka, pomidory w puszcze, bakłażan, czosnek, krewetki, sól oraz pieprz i papryczka chili.
Jak zrobić tagliatelle z krewetkami? Na początek czosnek wraz z łupiną zgnieć nożem, rozpuść masło na patelni i podsmaż czosnek. Pokrój bakłażana w kostkę i podsmaż wraz z czosnkiem, dodaj pokrojoną drobno papryczkę chili, dodaj pomidory z puszki i duś 15 minut. Po tym czasie dodaj krewetki i duś jeszcze 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj domowy makaron. W misce umieść żółtka, mąkę pszenną i pół łyżeczki soli, dodaj 4 łyżki rozpuszczonego masła i zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj cienko i potnij na paski szerokości 2 centymetrów. Możesz także wykorzystać końcówkę do robienia makaronu do robota kuchennego jeśli taką posiadasz. W garnku zagotuj ok 5 litrów wody, wsyp łyżkę soli i na wrzątek wrzuć makaron, gotuj 3-4 minuty. Odcedź i do makaronu dodaj sos, wymieszaj, dodaj starty parmezan i podawaj w głębokich talerzach.
Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Bakłażan jest to warzywo, a właściwie z botanicznego punktu widzenia owoc, bogate w błonnik. Ma bardzo szerokie zastosowanie, można go dodawać do dań słonych lub też deserów na słodko. Pochodzi z Indii, jest niskokaloryczny, zawiera dużo fosforu oraz wapnia.
Podsumowując pomysł na makaron to świetna propozycja na obiad. Pyszny i szybki do zrobienia domowy makaron możesz przygotować w sosie winnym, wystarczy, że zamiast pomidorów bakłażan poddusisz w białym winie i maśle. Dobry makaron zasmakuje także dzieciom.
Alergeny w tagliatelle z krewetkami
Lista alergenów dla tagliatelle z krewetkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
- Masło klarowane
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze tagliatelle z krewetkami
Tagliatelle z krewetkami to niskokaloryczne danie zawierające pełnowartościowe białko. Jest także źródłem wielu naturalnych przeciwutleniaczy oraz błonnika. Krewetki są dobrym zamiennikiem mięsa w naszej diecie.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.