Tagliatelle z krewetkami

Opublikowano: 08.10.2021 r., 8:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tagliatelle z krewetkami na talerzu.
Tagliatelle z krewetkami
Tagliatelle z krewetkami to doskonała propozycja na własnoręcznie robiony makaron. Przygotowanie makaronu w domu jest bardzo proste, koniecznie spróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
491 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Krewetki (400 g)
  • Pomidory w puszce (500 g)
  • Ser parmezan (70 g)
  • Bakłażan - 1 większa sztuka (300 g)
  • Masło klarowane (60 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Żółtko jajka (6 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na tagliatelle z krewetkami krok po kroku

Na początek czosnek wraz z łupiną zgnieć nożem, rozpuść masło (40g) na patelni i podsmaż czosnek.

Pokrój bakłażana w kostkę i podsmaż wraz z czosnkiem, dodaj pokrojoną drobno papryczkę chili, dodaj pomidory z puszki i duś 15 minut.

Po tym czasie dodaj krewetki i duś jeszcze 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Przygotuj domowy makaron. W misce umieść żółtka, mąkę pszenną i pół łyżeczki soli, dodaj 4 łyżki rozpuszczonego masła i zagnieć gładkie ciasto.

Ciasto makaronowe rozwałkuj cienko i potnij na paski szerokości 2 centymetrów.

W garnku zagotuj ok 5 litrów wody, wsyp łyżkę soli i na wrzątek wrzuć makaron, gotuj 3-4 minuty.

Odcedź i do makaronu dodaj sos, wymieszaj, dodaj starty parmezan i podawaj w głębokich talerzach.

Jak oceniasz przepis na tagliatelle z krewetkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat tagliatelle z krewetkami

Tagliatelle z krewetkami to świetna propozycja na wykorzystanie owoców morza jakimi są krewetki. Pyszny sos na bazie pomidorów i bakłażana podkreśla smak krewetek. Przepis na tagliatelle z krewetkami jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do zrobienia makaronu z krewetkami potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, żółtko jajka, pomidory w puszcze, bakłażan, czosnek, krewetki, sól oraz pieprz i papryczka chili.

Jak zrobić tagliatelle z krewetkami? Na początek czosnek wraz z łupiną zgnieć nożem, rozpuść masło na patelni i podsmaż czosnek. Pokrój bakłażana w kostkę i podsmaż wraz z czosnkiem, dodaj pokrojoną drobno papryczkę chili, dodaj pomidory z puszki i duś 15 minut. Po tym czasie dodaj krewetki i duś jeszcze 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj domowy makaron. W misce umieść żółtka, mąkę pszenną i pół łyżeczki soli, dodaj 4 łyżki rozpuszczonego masła i zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj cienko i potnij na paski szerokości 2 centymetrów. Możesz także wykorzystać końcówkę do robienia makaronu do robota kuchennego jeśli taką posiadasz. W garnku zagotuj ok 5 litrów wody, wsyp łyżkę soli i na wrzątek wrzuć makaron, gotuj 3-4 minuty. Odcedź i do makaronu dodaj sos, wymieszaj, dodaj starty parmezan i podawaj w głębokich talerzach.

Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Bakłażan jest to warzywo, a właściwie z botanicznego punktu widzenia owoc, bogate w błonnik. Ma bardzo szerokie zastosowanie, można go dodawać do dań słonych lub też deserów na słodko. Pochodzi z Indii, jest niskokaloryczny, zawiera dużo fosforu oraz wapnia.

Podsumowując pomysł na makaron to świetna propozycja na obiad. Pyszny i szybki do zrobienia domowy makaron możesz przygotować w sosie winnym, wystarczy, że zamiast pomidorów bakłażan poddusisz w białym winie i maśle. Dobry makaron zasmakuje także dzieciom.

Alergeny w tagliatelle z krewetkami

Lista alergenów dla tagliatelle z krewetkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
    • Masło klarowane
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze tagliatelle z krewetkami

na 100g gotowej potrawy

Tagliatelle z krewetkami to niskokaloryczne danie zawierające pełnowartościowe białko. Jest także źródłem wielu naturalnych przeciwutleniaczy oraz błonnika. Krewetki są dobrym zamiennikiem mięsa w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
163.70
491.11
Białko (g)
10.20
30.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
15.95
47.84
Węglowodany przyswajalne (g)
14.89
44.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.06
3.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
6.76
20.28
Tłuszcze nasycone (g)
4.10
12.29
Tłuszcze nienasycone (g)
2.66
7.98
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.13
6.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.53
1.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
124.21
372.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.29
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.62
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.44
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.60
4.79
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
42.63
127.90
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
131.76
395.28
Potas (mg)
216.41
649.23
Wapń (mg)
85.33
255.98
Fosfor (mg)
138.03
414.10
Magnez (mg)
24.37
73.11
Żelazo (mg)
1.70
5.10
Cynk (mg)
0.86
2.58
Miedź (mg)
0.19
0.58
Szacunkowy indeks glikemiczny tagliatelle z krewetkami 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tagliatelle z krewetkami

Koszt składników
106.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
400 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
48.89
Za 400 g
Pomidory w puszce
500 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
2.88
Za 500 g
Ser parmezan
70 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
9.10
Za 70 g
Bakłażan
300 g
1 większa sztuka
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
2.33
Za 300 g
Masło klarowane
60 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.64
Za 60 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Koszt składników
106.40