Szaszłyki z pieczarkami

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:16 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grillowane szaszłyki z pieczarkami
Szaszłyki z pieczarkami
Szaszłyki z pieczarkami to doskonały wybór na pyszny posiłek. Szaszłyki z dodatkiem pieczarek są nie tylko bardzo zdrowe, ale również niezwykle aromatyczne.
Przygotowanie 15 min
Grillowanie 25 min
362 kcal
Kcal w porcji
209 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Pieczarki (200 g)
  • Pomidory koktajlowe (75 g)
  • Oliwa z oliwek (100 ml)
  • Sok z cytryny (15 ml)
  • Sos sojowy (30 ml)
  • Musztarda (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, miska, patyczki do szaszłyków

Przepis na szaszłyki z pieczarkami krok po kroku

W misce zmieszaj oliwę z sokiem z cytryny, sosem sojowym, musztardą i przeprawami. Ułóż w niej pokrojonego w kostkę kurczaka oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Całość odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

Pomidorki koktajlowe dokładnie umyj.

Przygotuj patyczki do szaszłyków. Mięso nabijaj na patyczki szaszłykowe wraz z warzywami.

Szaszłyki umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na szaszłyki z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat szaszłyków z pieczarkami

Szaszłyki z pieczarkami to doskonały wybór na pyszny posiłek. Szaszłyki z dodatkiem pieczarek są nie tylko bardzo zdrowe, ale również niezwykle aromatyczne.

Przepis na szaszłyki z pieczarkami to wspaniały pomysł na smaczne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i lekką kolację. Szaszłyki te są niezwykle uniwersalne. Możesz przygotować je w piekarniku, ale również wykorzystać na grilla. To najlepsze szaszłyki, które zrobisz w kilka chwil. Pieczarki doskonale łączą się w nim z kurczakiem. Kurczak jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy. To mięso, które dostarcza dużo białka, a niezbyt wiele tłuszczów, szczególnie tych nasyconych. Dzięki temu może spokojnie często gościć w menu. Jest on również świetnym źródłem witamin z grupy B, a także tryptofanu, aminokwasu, który w organizmie ulega przemianie do serotoniny — hormonu szczęścia. Jego głównym składnikiem jest mięso z kurczaka, które wspaniale łączy się z warzywami. Można filet z kurczaka zamienić również na indyka, który ma podobny smak i wartości odżywcze.

Zastanawiasz się jak zrobić szaszłyki z pieczarkami, by były pyszne i dobre również dla początkujących kucharzy, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Wszystkie składniki można znaleźć w każdym większym sklepie. Do przygotowania tych szaszłyków nie potrzeba specjalnych sprzętów, czy doświadczenia kulinarnego. Cały proces przygotowania najlepiej podzielić na dwie części. Pierwszą, a przy tym tą, która trwa najdłużej, jest marynowanie. Choć wydaje się ono zbędne, nie warto z niego rezygnować, to właśnie ono wpływa na odpowiedni smak mięsa. Do przygotowania odpowiedniej marynaty potrzeba tylko kilku składników, w tym wypadku jednak najważniejsze są proporcje. Bez nich marynata nie będzie odpowiednio oddziaływać na składniki. Dlatego dobrze jest wykorzystać tą z przepisu, gdyż jest prosta, a przy okazji naprawdę efektowna. Druga część to odpowiednia obróbka termiczna. To doskonały pomysł na pyszne i dobre dla zdrowia szaszłyki. By je stworzyć wystarczy tylko odrobina cierpliwości, która przyda się zwłaszcza przy marynowaniu szaszłyków.

Alergeny w szaszłykach z pieczarkami

Lista alergenów dla szaszłyków z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze szaszłyków z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(209g)
Energia (kcal)
173.63
362.90
Białko (g)
11.97
25.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(209g)
Węglowodany (g)
1.53
3.19
Węglowodany przyswajalne (g)
1.07
2.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.46
0.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(209g)
Tłuszcz (g)
13.42
28.04
Tłuszcze nasycone (g)
2.82
5.90
Tłuszcze nienasycone (g)
10.59
22.14
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.08
18.98
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.51
3.16
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.97
73.09

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(209g)
Witamina A (µg (mcg))
8.16
17.05
Witamina B6 (mg)
0.43
0.89
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.23
Witamina C (mg)
2.44
5.09
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina E (mg)
2.00
4.18
Retinol (µg (mcg))
4.31
9.01
Tiamina (mg)
0.07
0.15
Ryboflawina (mg)
0.19
0.40
Niacyna (mg)
5.61
11.72
Foliany (µg (mcg))
10.72
22.40
Beta karoten (µg (mcg))
40.90
85.49

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(209g)
Sód (mg)
240.57
502.80
Potas (mg)
277.75
580.49
Wapń (mg)
6.31
13.19
Fosfor (mg)
132.84
277.63
Magnez (mg)
20.19
42.19
Żelazo (mg)
0.47
0.98
Cynk (mg)
0.51
1.06
Miedź (mg)
0.10
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny szaszłyków z pieczarkami 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szaszłyków z pieczarkami

Koszt składników
56.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Pomidory koktajlowe
75 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 75 g
Oliwa z oliwek
100 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Sok z cytryny
15 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Sos sojowy
30 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Musztarda
15 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Koszt składników
56.00