Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek, patelnia mała, miska, krajalnica do jajek

Przepis na szałot krok po kroku

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, pozostaw do ostudzenia, obierz i pokrój w średnią kostkę. Przełóż do miski.

Jajka ugotuj na twardo przez 5 minut. Obierz i pokrój za pomocą krajalnicy, dodaj do ziemniaków.

Z ogórków kiszonych odkrój końcówki, pokrój w plasterki lub kostkę i przełóż do ziemniaków z jajkami.

Boczek pokrój w kostkę, przełóż na patelnię i podsmaż aż będzie złoty. Wrzuć do miski.

Cebulę czerwoną obierz, posiekaj drobno lub w piórka i dodaj do sałatki.

Musztardę wymieszaj z majonezem oraz dużą szczyptą soli i pieprzu. Dodaj do sałatki.

Natkę pietruszki posiekaj i przełóż do sałatki.

Całość dokładnie ale delikatnie wymieszaj.

Wierzch możesz posypać szczypiorkiem.

Szałot podany w białej misce, posypany szczypiorkiem.
Szałot - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - szałot

W skrócie
Kalorii w porcji
327 kcal
Wielkość
jednej porcji
215 g
Indeks glikemiczny
60

Wartości odżywcze szałotu

na 100g gotowej potrawy

Szałot to wyśmienita sałatka, która może być podawana na różne okazje. Zastępując część majonezu, chudym jogurtem naturalnym będzie ona wciąż smaczna i zdrowsza.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kcal)
152.27
327.37
Białko (g)
6.27
13.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany (g)
9.12
19.61
Węglowodany przyswajalne (g)
7.80
16.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.32
2.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz (g)
10.04
21.58
Tłuszcze nasycone (g)
2.89
6.21
Tłuszcze nienasycone (g)
7.15
15.37
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.26
7.01
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.89
8.36
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
50.39
108.34

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina A (µg (mcg))
21.57
46.38
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.46
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.47
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.85
21.17
Witamina D (µg (mcg))
0.25
0.55
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.39
0.84
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
17.84
38.35
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.23
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.19
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.69
3.64
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.46
26.78
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
37.80
81.26
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód (mg)
476.50
1024.47
Potas (mg)
268.07
576.35
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
14.96
32.17
Fosfor (mg)
94.22
202.57
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.33
35.11
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.76
1.64
Cynk (mg)
0.63
1.36
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.19
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szałotu 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szałocie

Lista alergenów dla szałotu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Więcej informacji na temat szałotu

Szałot jest to śląska sałatka warzywna. Jarzynowa sałatka z warzywami gotowanymi jest wyśmienitą przekąską, która najczęściej przygotowywana jest na święta.

Ziemniaczany szałot ze śledziem przygotowywany jest zazwyczaj na święta Bożego Narodzenia. Szałot z boczkiem przygotowywany jest na różne okazje jak i na co dzień. Sałatka warzywna po śląsku to proste i popularne składniki, które tworzą pyszne danie. Składniki, które są potrzebne do przygotowania szałotu to ziemniaki ugotowane w mundurkach, jajka ugotowane na twardo, ogórki kiszone, cebula oraz boczek czy śledzie. Szałot doprawia się solą i pieprzem oraz dodaje się majonez i musztardę. Szałot fantastycznie smakuje z natką pietruszki, wersja ze śledziem będzie świetnie komponować się także z koperkiem oraz szczypiorkiem. Przepis na szałot jest bardzo prosty, wymaga odrobiny czasu aby odpowiednio ugotować składniki, ostudzić je, obrać a następnie pokroić. Szałot tak jak klasyczna sałatka jarzynowa, najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu kiedy wszystkie połączą swoje smaki w jedną całość. Jak zrobić szałot śląski dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Szałot jest fantastyczną i pyszną sałatką. Jest podobna do tradycyjnej sałatki jarzynowej jednak składa się z mniejszej ilości składników, dzięki czemu jest szybsza i łatwiejsza w przygotowaniu.

Szacunkowy koszt przygotowania szałotu

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
7 średnich
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ogórek kiszony
200 g
4 małe
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Cebula czerwona
100 g
1 duża
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Boczek wędzony bez kości
130 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
5.85
Za 130 g
Musztarda
10 g
1 łyżeczka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Majonez
75 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Natka pietruszki
5 g
1 łyżka posiekanego
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 5 g
Koszt składników
32.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na szałot
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,1% osób