Przepis na szałot krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek, patelnia mała, miska, krajalnica do jajek

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, pozostaw do ostudzenia, obierz i pokrój w średnią kostkę. Przełóż do miski.

Jajka ugotuj na twardo przez 5 minut. Obierz i pokrój za pomocą krajalnicy, dodaj do ziemniaków.

Z ogórków kiszonych odkrój końcówki, pokrój w plasterki lub kostkę i przełóż do ziemniaków z jajkami.

Boczek pokrój w kostkę, przełóż na patelnię i podsmaż aż będzie złoty. Wrzuć do miski.

Cebulę czerwoną obierz, posiekaj drobno lub w piórka i dodaj do sałatki.

Musztardę wymieszaj z majonezem oraz dużą szczyptą soli i pieprzu. Dodaj do sałatki.

Natkę pietruszki posiekaj i przełóż do sałatki.

Całość dokładnie ale delikatnie wymieszaj.

Wierzch możesz posypać szczypiorkiem.

Szałot podany w białej misce, posypany szczypiorkiem.
Szałot
Koszt przygotowania dania
14.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
327 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
60

Szałot - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szałocie

Szałot jest to śląska sałatka warzywna. Jarzynowa sałatka z warzywami gotowanymi jest wyśmienitą przekąską, która najczęściej przygotowywana jest na święta.

Ziemniaczany szałot ze śledziem przygotowywany jest zazwyczaj na święta Bożego Narodzenia. Szałot z boczkiem przygotowywany jest na różne okazje jak i na co dzień. Sałatka warzywna po śląsku to proste i popularne składniki, które tworzą pyszne danie. Składniki, które są potrzebne do przygotowania szałotu to ziemniaki ugotowane w mundurkach, jajka ugotowane na twardo, ogórki kiszone, cebula oraz boczek czy śledzie. Szałot doprawia się solą i pieprzem oraz dodaje się majonez i musztardę. Szałot fantastycznie smakuje z natką pietruszki, wersja ze śledziem będzie świetnie komponować się także z koperkiem oraz szczypiorkiem. Przepis na szałot jest bardzo prosty, wymaga odrobiny czasu aby odpowiednio ugotować składniki, ostudzić je, obrać a następnie pokroić. Szałot tak jak klasyczna sałatka jarzynowa, najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu kiedy wszystkie połączą swoje smaki w jedną całość. Jak zrobić szałot śląski dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Szałot jest fantastyczną i pyszną sałatką. Jest podobna do tradycyjnej sałatki jarzynowej jednak składa się z mniejszej ilości składników, dzięki czemu jest szybsza i łatwiejsza w przygotowaniu.

Wartości odżywcze szałotu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kalorie)
152.27 kcal
327.37 kcal
Białko
6.27 g
13.47 g

Węglowodany w szałocie

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany
9.12 g
19.61 g
Węglowodany przyswajalne
7.80 g
16.77 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz
10.04 g
21.58 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
2.86 g
6.15 g
Brak danych dla: cebula czerwona, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
7.15 g
15.37 g
Brak danych dla: cebula czerwona, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.89 g
8.36 g
Brak danych dla: cebula czerwona, musztarda.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na szałot

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina B6
0.21 mg
0.46 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.39 mg
0.84 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, natka pietruszki.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.23 mg
Brak danych dla: ogórek kiszony, cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.19 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
12.46 µg (mcg)
26.78 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szałot

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód
476.50 mg
1024.47 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Potas
268.07 mg
576.35 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
14.96 mg
32.17 mg
Brak danych dla: ogórek kiszony.
czytaj dalej
Fosfor
94.22 mg
202.57 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
16.33 mg
35.11 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.76 mg
1.64 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Cynk
0.63 mg
1.36 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.19 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szałotu 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szałocie

Lista alergenów dla szałotu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania szałotu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
7 średnich
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ogórek kiszony
200 g
4 małe
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Cebula czerwona
100 g
1 duża
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Boczek wędzony bez kości
130 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
5.85
Za 130 g
Musztarda
10 g
1 łyżeczka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Majonez
75 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Natka pietruszki
5 g
1 łyżka posiekanego
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 5 g
Liczba porcji:
Koszt składników
32.00
Jak oceniasz przepis na szałot
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób