Przepis na surówka z rukoli krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet jabłkowy, miód
To będzie niezbędne
duża miska

Rukolę umieść w misce.

Obierz pomarańczę i pokrój w kostkę.

Pokrój pomidory w kostkę.

Dodaj do rukoli.

Do miseczki wlej ocet jabłkowy i oliwę z oliwek, dodaj miód, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie.

Wlej sos do surówki i wymieszaj.

Często zadawane pytania

Surówka z rukoli podana na talerzyku.
Surówka z rukoli
Koszt przygotowania dania
14.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
724 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
36

Surówka z rukoli - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o surówce z rukoli

Surówka z rukoli to dobry pomysł na domowy dodatek do obiadu. Surówka z rukoli jest bardzo wyrazista w smaku i można ją przygotować chwilę przed podaniem. Przepis na surówkę z rukoli jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: rukola, pomarańcza, suszone pomidory w oleju, ocet jabłkowy, miód, sól, pieprz, oliwa z oliwek.

Jak zrobić surówkę z rukoli? Rukolę umieść w misce. Obierz pomarańczę i pokrój w kostkę. Pokrój pomidory w kostkę. Dodaj do rukoli. Do miseczki wlej ocet jabłkowy i oliwę z oliwek, dodaj miód, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie. Wlej sos do surówki i wymieszaj.

Rukola nie jest sałatą, pochodzi z rodziny kapustnych, bliżej jej więc do brokułu czy jarmużu. Ma lekko pikantny smak, dlatego często jest dodatkiem do dań mięsnych. Rukola bogata jest w witaminy z grupy B, żelazo, witaminę C a także magnez. Rukola zawiera ponadto karotenoidy, które pozytywnie wpływają na nasz narząd wzroku. Rukola jest nisko kaloryczna i zawiera sporo błonnika pokarmowego. Pomidory suszone są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując domowa surówka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub jako osobny posiłek. Najlepsza surówka z dodatkiem owoców sprawdzi się także jako dodatek do grillowanego mięsa. Szybka surówka z pomidorami jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Jeśli chcesz podać surówkę podczas spotkania w gronie znajomych, podaj sos osobno, aby warzywa nie puściły wody. Surówka jest niskokaloryczna i świetnie sprawdzi się w diecie osób walczących z nadmierną masą ciała. Możesz przygotować surówkę także z dodatkiem świeżych pomidorów lub z papryką.

Wartości odżywcze surówki z rukoli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kalorie)
233.55 kcal
724.00 kcal
Białko
2.36 g
7.31 g
Fenyloalanina
0.05 mg
0.15 mg
Brak danych dla: rukola.
czytaj dalej

Węglowodany w surówce z rukoli

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany
11.94 g
37.02 g
Węglowodany przyswajalne
8.99 g
27.86 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.95 g
9.16 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz
20.87 g
64.69 g
Tłuszcze nasycone
2.31 g
7.16 g
Tłuszcze nienasycone
18.56 g
57.52 g
Tłuszcze jednonasycone
13.46 g
41.73 g
Tłuszcze wielonasycone
5.09 g
15.79 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na surówka z rukoli

Na 100g
Na porcję
(310g)
Witamina A
47.23 µg (mcg)
146.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
50.26 mg
155.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.36 mg
4.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
31.68 µg (mcg)
98.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
319.16 µg (mcg)
989.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówka z rukoli

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód
91.03 mg
282.20 mg
Potas
630.77 mg
1955.40 mg
Wapń
60.00 mg
186.00 mg
Fosfor
58.77 mg
182.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
38.45 mg
119.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.18 mg
3.65 mg
Cynk
0.37 mg
1.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.18 mg
0.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan
0.22 mg
0.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z rukoli 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z rukoli

Lista alergenów dla surówki z rukoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na surówka z rukoli nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania surówki z rukoli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rukola
120 g
5.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 120 g
Pomarańcza
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Suszone pomidory w oleju
200 g
6.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
4.44
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
10 łyżek stołowych
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
25.00
Jak oceniasz przepis na surówka z rukoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób