Surówka z czerwonej kapusty gotowanej
- Kapusta czerwona - pół małej główki (400 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Jabłko - 1 duża sztuka (200 g)
- Rodzynki (100 g)
- Masło klarowane (100 g)
Przepis na surówka z czerwonej kapusty gotowanej krok po kroku
Kapustę czerwoną poszatkuj.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Obierz jabłko i zetrzyj na tarce.
Kapustę umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 10 minut.
Na patelni rozgrzej masło klarowane, podsmaż cebulę, dodaj jabłko, kapustę, rodzynki i smaż przez 4-5 minut.
Dopraw całość solą i pieprzem.
Dodaj posiekany koper i wymieszaj.
-
Surówka z czerwonej kapusty
-
Surówka z czerwonej kapusty surowej
-
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
-
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
-
Surówka z czerwonej kapusty parzona
-
Surówka z czerwonej kapusty z olejem
-
Surówka do kaczki
-
Surówka z czerwonej kapusty do kebaba
-
Surówka z czerwonej kapusty Thermomix
-
Surówka z czerwonej kapusty bez majonezu
-
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty
-
Surówka z czerwonej kapusty i jabłka
-
Surówka z czerwonej kapusty fit
-
Surówka z czerwonej kapusty na ciepło
-
Surówki z czerwonej kapusty
Więcej informacji na temat surówki z czerwonej kapusty gotowanej
Surówka z czerwonej kapusty gotowanej to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Surówka z gotowanej kapusty lepiej sprawdzi się u osób z problemami z żołądkiem. Gotowana kapusta zawiera mniejszą ilość błonnika pokarmowego, który w niektórych stanach fizjologicznych jest w dużej ilości niewskazany. Przepis na surówkę z gotowanej czerwonej kapusty jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta czerwona, rodzynki, masło klarowane, jabłko, cebula, sól, pieprz, koper.
Jak zrobić surówkę z gotowanej czerwonej kapusty? Kapustę czerwoną poszatkuj. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Obierz jabłko i zetrzyj na tarce. Kapustę umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 10 minut. Na patelni rozgrzej masło klarowane, podsmaż cebulę, dodaj jabłko, kapustę, rodzynki i smaż przez 4-5 minut. Dopraw całość solą i pieprzem. Dodaj posiekany koper i wymieszaj.
Czerwona kapusta jest warzywem z rodziny kapustnych. Czerwony kolor zawdzięcza zawartości antocyjanów. Są one naturalnym barwnikiem oraz mają działanie antyoksydacyjne. Przeciwutleniacze chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które mogą prowadzić do powstawania stanów zapalnych. Kapusta jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Kapusta zawiera dużą ilość magnezu, sodu, potasu oraz wapnia i żelaza. Wapń jest niezbędny do prawidłowej mineralizacji naszych kości. Jego niedobory mogą prowadzić do osteoporozy u dorosłych i krzywicy u dzieci. Żelazo jest składnikiem potrzebnym do transportu tlenu w naszym organizmie. Odpowiednia podaż żelaza w diecie jest kluczowa. Zbyt mała ilość żelaza w diecie prowadzi do powstania anemii oraz złego samopoczucia.
Podsumowując smaczna surówka z kapusty jest dobra dla osób z problemami trawiennymi. Surówkę można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Surówka z czerwonej kapusty jest bardzo zdrowa i świetnie nadaje się dla osób lubiących słodko słone połączenia smakowe.
Alergeny w surówce z czerwonej kapusty gotowanej
Lista alergenów dla surówki z czerwonej kapusty gotowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze surówki z czerwonej kapusty gotowanej
Surówka z czerwonej kapusty gotowanej to bardzo dobre źródło składników naturalnych. Surówka przygotowana w domu nie zawiera glutenu i konserwantów. Surówkę możesz także przygotować bez dodatku rodzynek.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.