Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka
- Biała rzodkiew (300 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Jabłko - 1 mała sztuka (150 g)
- Jogurt naturalny 2% (50 g)
- Majonez light (30 g)
Przepis na surówkę z białej rzodkwi, marchewki i jabłka krok po kroku
Rzodkiew, marchew i jabłko obierz ze skóry.
Warzywa i owoce zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Jogurt wymieszaj z majonezem i przyprawami w szklance.
Sos dodaj do miski z rzodkiewką i składniki dokładnie wymieszaj.
Gotową surówkę podawaj jako dodatek do obiadu.
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Marchewka po koreańsku
-
Surówka z cukinii
-
Surówka z marchewki i pora
-
Surówka z marchewki z chrzanem
-
Surówka z kapusty włoskiej
-
Surówka z młodej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Surówka z selera i marchewki
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z marchewki z majonezem
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówki z marchewki
Więcej informacji na temat surówki z białej rzodkwi, marchewki i jabłka
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka to doskonały dodatek do obiadu. Jest to surówka uniwersalna, która pasuje do większości dań obiadowych. Surówka z białej rzodkwi doskonale z komponuje się z mięsami, rybami oraz kotletami warzywnymi. Surówkę możemy wykorzystać w diecie wegańskiej, jeśli do jej przygotowania użyjemy majonezu wegańskiego, a jogurt zastąpimy jogurtem sojowym. Pyszna surówka z rzodkiewki, marchewki i jabłka będzie stanowiła doskonały dodatek do dań z grilla. Przepis na surówkę z białej rzodkwi, marchewki i jabłka jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania surówki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: biała rzodkiew, marchewka, jabłka, jogurt naturalny, majonez light, sól oraz pieprz.
Jak zrobić surówkę z białej rzodkwi, marchewki i jabłka? Rzodkiew, marchew i jabłko obierz ze skóry. Warzywa i owoce zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jogurt wymieszaj z majonezem i przyprawami w szklance. Sos dodaj do miski z rzodkiewką i składniki dokładnie wymieszaj. Gotową surówkę podawaj jako dodatek do obiadu.
Marchewka wykorzystana do przygotowania surówki jest warzywem niskokalorycznym, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się. Stanowi również doskonałe źródło karotenoidów, które zaliczane są do przeciwutleniaczy. Związki te odpowiadają za kolor marchwi oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i opóźniają procesy starzenia się skóry. Marchewka stanowi również doskonałe źródło witaminy A, C, E, K, witamin z grupy B oraz wielu składników mineralnych, np. magnezu, potasu, żelaza, wapnia, fosforu, sodu i cynku. Marchew jest również dobrym źródłem pektyn, które stanowią rozpuszczalną frakcję błonnika pokarmowego.
Podsumowując szybka surówka z białej rzodkwi to idealny dodatek do dań obiadowych oraz dań z grilla. Osoby na diecie redukcyjnej bez obawy mogą sięgać po nasz przepis, ponieważ dobra surówka jest stosunkowo niskokaloryczna i zawiera spore ilości składników mineralnych oraz witamin, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.
Alergeny w surówce z białej rzodkwi, marchewki i jabłka
Lista alergenów dla surówki z białej rzodkwi, marchewki i jabłka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
Wartości odżywcze surówki z białej rzodkwi, marchewki i jabłka
Surówka z białej rzodkwi zawiera spore ilości witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w niej spore ilości witaminy C, która niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.