Przepis na surówkę z białej rzodkwi, marchewki i jabłka krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
tarka, miska

Rzodkiew, marchew i jabłko obierz ze skóry.

Warzywa i owoce zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Jogurt wymieszaj z majonezem i przyprawami w szklance.

Sos dodaj do miski z rzodkiewką i składniki dokładnie wymieszaj.

Gotową surówkę podawaj jako dodatek do obiadu.

Często zadawane pytania

Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka podana w białym pojemniczku.
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka
Koszt przygotowania dania
4.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
51 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
33

Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o surówce z białej rzodkwi, marchewki i jabłka

Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka to doskonały dodatek do obiadu. Jest to surówka uniwersalna, która pasuje do większości dań obiadowych. Surówka z białej rzodkwi doskonale z komponuje się z mięsami, rybami oraz kotletami warzywnymi. Surówkę możemy wykorzystać w diecie wegańskiej, jeśli do jej przygotowania użyjemy majonezu wegańskiego, a jogurt zastąpimy jogurtem sojowym. Pyszna surówka z rzodkiewki, marchewki i jabłka będzie stanowiła doskonały dodatek do dań z grilla. Przepis na surówkę z białej rzodkwi, marchewki i jabłka jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania surówki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: biała rzodkiew, marchewka, jabłka, jogurt naturalny, majonez light, sól oraz pieprz.

Jak zrobić surówkę z białej rzodkwi, marchewki i jabłka? Rzodkiew, marchew i jabłko obierz ze skóry. Warzywa i owoce zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jogurt wymieszaj z majonezem i przyprawami w szklance. Sos dodaj do miski z rzodkiewką i składniki dokładnie wymieszaj. Gotową surówkę podawaj jako dodatek do obiadu.

Marchewka wykorzystana do przygotowania surówki jest warzywem niskokalorycznym, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się. Stanowi również doskonałe źródło karotenoidów, które zaliczane są do przeciwutleniaczy. Związki te odpowiadają za kolor marchwi oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i opóźniają procesy starzenia się skóry. Marchewka stanowi również doskonałe źródło witaminy A, C, E, K, witamin z grupy B oraz wielu składników mineralnych, np. magnezu, potasu, żelaza, wapnia, fosforu, sodu i cynku. Marchew jest również dobrym źródłem pektyn, które stanowią rozpuszczalną frakcję błonnika pokarmowego.

Podsumowując szybka surówka z białej rzodkwi to idealny dodatek do dań obiadowych oraz dań z grilla. Osoby na diecie redukcyjnej bez obawy mogą sięgać po nasz przepis, ponieważ dobra surówka jest stosunkowo niskokaloryczna i zawiera spore ilości składników mineralnych oraz witamin, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.

Wartości odżywcze surówki z białej rzodkwi, marchewki i jabłka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
43.00 kcal
51.60 kcal
Białko
1.11 g
1.33 g

Węglowodany w surówce z białej rzodkwi, marchewki i jabłka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
7.33 g
8.80 g
Węglowodany przyswajalne
5.50 g
6.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.84 g
2.20 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
1.20 g
1.44 g
Tłuszcze nasycone
0.40 g
0.48 g
Tłuszcze nienasycone
0.80 g
0.96 g
Tłuszcze trans
0.02 g
0.03 g
Cholesterol
1.41 mg
1.69 mg

Witaminy w przepisie na surówkę z białej rzodkwi, marchewki i jabłka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A
229.71 µg (mcg)
275.65 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.10 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C
13.53 mg
16.24 mg
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Retinol
0.21 µg (mcg)
0.25 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.04 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.04 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna
0.41 mg
0.49 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany
11.74 µg (mcg)
14.09 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z białej rzodkwi, marchewki i jabłka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
68.64 mg
82.37 mg
Potas
224.56 mg
269.47 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
33.67 mg
40.41 mg
Fosfor
23.77 mg
28.52 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
8.10 mg
9.72 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo
0.44 mg
0.53 mg
Cynk
0.13 mg
0.16 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.07 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z białej rzodkwi, marchewki i jabłka 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z białej rzodkwi, marchewki i jabłka

Lista alergenów dla surówki z białej rzodkwi, marchewki i jabłka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Cena przygotowania surówki z białej rzodkwi, marchewki i jabłka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biała rzodkiew
300 g
6.50
Za 700.0 g
Liczba opakowań 1
2.79
Za 300 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jabłko
150 g
1 mała sztuka
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 150 g
Jogurt naturalny 2%
50 g
1.30
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 50 g
Majonez light
30 g
5.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Koszt składników
15.80
Jak oceniasz przepis na surówkę z białej rzodkwi, marchewki i jabłka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób