Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka

Opublikowano: 24.01.2022 r., 17:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka podana w białym pojemniczku.
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na tę prostą i smaczną surówkę.
Przygotowanie 15 min
51 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
33
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Biała rzodkiew (300 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (200 g)
  • Jabłko 1 mała sztuka (150 g)
  • Jogurt naturalny 2% (50 g)
  • Majonez light (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, miska

Przepis na surówkę z białej rzodkwi, marchewki i jabłka krok po kroku

Rzodkiew, marchew i jabłko obierz ze skóry.

Warzywa i owoce zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Jogurt wymieszaj z majonezem i przyprawami w szklance.

Sos dodaj do miski z rzodkiewką i składniki dokładnie wymieszaj.

Gotową surówkę podawaj jako dodatek do obiadu.

Jak oceniasz przepis na surówkę z białej rzodkwi, marchewki i jabłka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat surówki z białej rzodkwi, marchewki i jabłka

Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka to doskonały dodatek do obiadu. Jest to surówka uniwersalna, która pasuje do większości dań obiadowych. Surówka z białej rzodkwi doskonale z komponuje się z mięsami, rybami oraz kotletami warzywnymi. Surówkę możemy wykorzystać w diecie wegańskiej, jeśli do jej przygotowania użyjemy majonezu wegańskiego, a jogurt zastąpimy jogurtem sojowym. Pyszna surówka z rzodkiewki, marchewki i jabłka będzie stanowiła doskonały dodatek do dań z grilla. Przepis na surówkę z białej rzodkwi, marchewki i jabłka jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania surówki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: biała rzodkiew, marchewka, jabłka, jogurt naturalny, majonez light, sól oraz pieprz.

Jak zrobić surówkę z białej rzodkwi, marchewki i jabłka? Rzodkiew, marchew i jabłko obierz ze skóry. Warzywa i owoce zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jogurt wymieszaj z majonezem i przyprawami w szklance. Sos dodaj do miski z rzodkiewką i składniki dokładnie wymieszaj. Gotową surówkę podawaj jako dodatek do obiadu.

Marchewka wykorzystana do przygotowania surówki jest warzywem niskokalorycznym, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się. Stanowi również doskonałe źródło karotenoidów, które zaliczane są do przeciwutleniaczy. Związki te odpowiadają za kolor marchwi oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i opóźniają procesy starzenia się skóry. Marchewka stanowi również doskonałe źródło witaminy A, C, E, K, witamin z grupy B oraz wielu składników mineralnych, np. magnezu, potasu, żelaza, wapnia, fosforu, sodu i cynku. Marchew jest również dobrym źródłem pektyn, które stanowią rozpuszczalną frakcję błonnika pokarmowego.

Podsumowując szybka surówka z białej rzodkwi to idealny dodatek do dań obiadowych oraz dań z grilla. Osoby na diecie redukcyjnej bez obawy mogą sięgać po nasz przepis, ponieważ dobra surówka jest stosunkowo niskokaloryczna i zawiera spore ilości składników mineralnych oraz witamin, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.

Alergeny w surówce z białej rzodkwi, marchewki i jabłka

Lista alergenów dla surówki z białej rzodkwi, marchewki i jabłka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Wartości odżywcze surówki z białej rzodkwi, marchewki i jabłka

na 100g gotowej potrawy

Surówka z białej rzodkwi zawiera spore ilości witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w niej spore ilości witaminy C, która niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
43.00
51.60
Białko (g)
1.11
1.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
7.33
8.80
Węglowodany przyswajalne (g)
5.50
6.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.84
2.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
1.20
1.44
Tłuszcze nasycone (g)
0.40
0.48
Tłuszcze nienasycone (g)
0.80
0.96
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.03
Cholesterol (mg)
1.41
1.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
229.71
275.65
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.10
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.53
16.24
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.21
0.25
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.41
0.49
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.74
14.09
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
68.64
82.37
Potas (mg)
224.56
269.47
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.67
40.41
Fosfor (mg)
23.77
28.52
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.10
9.72
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.44
0.53
Cynk (mg)
0.13
0.16
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.07
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z białej rzodkwi, marchewki i jabłka 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z białej rzodkwi, marchewki i jabłka

Koszt składników
15.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biała rzodkiew
300 g
6.50
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
2.79
Za 300 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jabłko
150 g
1 mała sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 150 g
Jogurt naturalny 2%
50 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 50 g
Majonez light
30 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Koszt składników
15.80