Surówka z białej rzodkwi

surówka z białej rzodkwi

Biała rzodkiew nie jest tak popularna w Polsce, jak czerwona rzodkiewka. Mimo wszystko warto ją znać, ponieważ słynie ze swoich właściwości zdrowotnych i ma bardzo ciekawy smak. Właśnie to warzywo jest znakomitym dodatkiem do sałatek i surówek, a także idealnym produktem spożywczym do kulinarnych eksperymentów. Białą rzodkiew dawniej uprawiano jedynie w Chinach – do dziś cieszy się tam ogromną popularnością. Należy pamiętać, że biała rzepa a biała rzodkiew to dwa różne gatunki warzyw, mimo że oba pochodzą z rodziny kapustowatych.

Surówka z białej rzodkwi - polecane przepisy

Surówka z białej rzodkwi - pozostałe przepisy

Surówka z białej rzodkwi – pomysły i przepisy na lekkie surówki

Biała rzodkiew to jedno z tych warzyw, które jada się zwykle do różnego rodzaju sałatek i surówek. Polacy chętniej jedzą czerwoną rzodkiewkę, zapominając o ich białej, większej kuzynce. Szkoda, ponieważ biała rzodkiew ma wiele cennych właściwości odżywczych. Mimo to wciąż jest mocno niedocenianym warzywem. Surówka z białej rzodkwi jest idealna do obiadu, zwłaszcza ze śmietaną lub z jogurtem. Wystarczy dodać trochę marchewki, jabłka i ogórka, aby stworzyć surówkę doskonałą do większości typowych dań obiadowych. Jak zrobić prostą i smaczną surówkę z rzodkwi? Sprawdź najciekawsze przepisy na surówki z tego nietypowego i niezwykle wartościowego warzywa.

Surówka z białej rzodkwi – przepis na pyszną surówkę, krok po kroku

Najważniejsze informacje na temat białej rzodkwi

Biała rzodkiew jest przepysznym warzywem, które jest niezbyt doceniane przez Polaków. Szkoda, ponieważ to bardzo smaczne i wartościowe warzywo. Jadalną częścią białej rzodkwi jest jej korzeń. Niektórym wygląd tego warzywa mocno przypomina pietruszkę – ba, wiele ludzi myli ze sobą oba te warzywa. Tymczasem one różnią się od siebie, ponieważ pietruszka jest nieco węższa od białej rzodkwi i ma chropowatą powierzchnię – podczas gdy rzodkiew jest gładka.

Biała rzodkiew przypomina rzodkiewki w smaku, jednak jest od nich o wiele ostrzejsza – to dzięki olejkom eterycznym, które się w niej znajdują. Właśnie te olejki oddają ostry smak warzywa, ale też  są jednocześnie biobójczymi substancjami. Tak, z białej rzodkwi korzystać można, aby chronić się przed pasożytami, bakteriami i różnego rodzaju drobnoustrojami. Jeśli chodzi z kolei jej systematyczne spożywanie, biała rzodkiew może wspomóc m.in. prawidłową pracę układu odpornościowego. Nie są to jednak jedyne zalety, jakie ma warzywo.

Właściwości zdrowotne białej rzodkwi – to warto zapamiętać!

W białej rzodkwi znajduje się duża ilość witamin z grupy B, a także witaminy C. Warzywo zawiera też wiele cennych minerałów, jak selen, miedź, wapń, żelazo, fosfor, potas, czy cynk. Warto wspomnieć również o tym, że biała rzodkiew jest doskonałym i niedocenionym źródłem błonnika. Spożycie 100 g białej rzodkwi jest w stanie zaspokoić niemal 10% zapotrzebowania na błonnik w codziennej diecie każdego z nas. Warzywo w aż 95% składa się z wody, dlatego dostarcza do organizmu niewielką ilość kalorii. Najwięcej leczniczych właściwości rzodkiew wykazuje dlatego, że jest w niej witamina C. Głównie ta witamina działa na organizm antybakteryjnie, przeciwzapalnie i wzmacniająco. Okazuje się zatem, że jedząc białą rzodkiew, można wyleczyć się z różnego rodzaju infekcji, a także zwalczyć stany zapalne. Jedzenie warzywa może również ograniczyć powstawanie nowotworów, a także opóźnić starzenie się organizmu.

Co jeszcze powiedzieć można o białej rzodkwi? Otóż w związku z tym, że znajduje się w niej duża ilość błonnika, spożywanie warzywa może poprawić procesy trawienne, a więc przyspieszyć trawienie i poprawić perystaltykę jelit, a także zapobiec zaparciom i wzdęciom. Jedzenie białej rzodkwi pomaga również wydalać z organizmu toksyczne substancje pochodzące z pożywienia. Mało tego, warzywo na długo zostawia w organizmie uczucie sytości. Dlatego też jedzenie białej rzodkwi polecane jest osobom będącym na diecie. Warzywo sprawi, że osoba je zjadająca nie będzie miała ochoty podjadać między posiłkami. Błonnik w rzodkwi spowalnia również proces wchłaniania się glukozy do krwi, a więc spożywanie warzywa może znacznie wyregulować apetyt i zapobiec nieprzewidzianym, nagłym skokom insuliny u cukrzyków. Okazuje się także, iż regularne spożywanie białej rzodkwi może znacznie obniżyć poziom złego cholesterolu. Naprawdę warto włączyć warzywo do codziennej diety.

Surówka z białej rzodkwi do obiadu – która będzie najsmaczniejsza?

Surówka z białej rzodkwi z rodzynkami i ze śmietaną. Czy wiesz, jak ją zrobić?

Surówka z białej rzodkwi w towarzystwie rodzynek to propozycja dla fanów zdrowych dodatków do obiadu, którzy jednocześnie uwielbiają słodkie smaki. Surówka będzie doskonałym połączeniem słoności i słodkości w jednym daniu. Aby przygotować surówkę, wystarczy zaopatrzyć się w białą rzodkiew, rodzynki, śmietanę 18%, cebulę, majonez i przyprawy do smaku. Na samym początku zalej wrzątkiem rodzynki i odstaw je na mniej więcej pół godziny. Rzodkiewkę obierz, a później zetrzyj ją na tarce. Obraną cebulę pokrój na kawałki, po czym wrzuć ją do jednej miski z białą rzodkwią i rodzynkami. Dodaj śmietanę, majonez i przyprawy, a następnie wymieszaj wszystkie składniki z przyprawami. Odstaw do lodówki na godzinę, aby surówka nabrała bardziej wyrazistego smaku i aromatu.

Przygotowanie sałatki zajmuje kilkanaście minut, a jej smakiem będą zachwyceni nawet najbardziej wybredni w kuchni. Okazuje się bowiem, że najsmaczniejsze dania w kuchni zwykle są… najprostsze. Wystarczy połączyć ze sobą kilka produktów spożywczych, aby stworzyć coś naprawdę pysznego. Właśnie taka jest surówka z białej rzodkwi i rodzynek – to połączenie prostych produktów w jedną smaczną całość. Warto dodać, że nie tylko biała rzodkiew ma w tym przypadku duże wartości odżywcze. Mimo że rodzynki są słodkie, one również wnoszą wiele dobrego do surówki. Powstałe z winogron suszone owoce zawierają mnóstwo cennych witamin, m.in. z grupy B, a także witaminę C i E. Rodzynki podobnie do białej rzodkwi mają sporo błonnika, zapewniając organizmowi sytość. Przygotowanie surówki to idealny pomysł dla całej rodziny nie tylko dlatego, że jest ona bardzo zdrowa. Surówka z białej rzodkwi i rodzynek jest zwyczajnie smaczna i pożywna, dlatego warto włączyć ją do domowego jadłospisu.

Surówka będzie świetnym pomysłem dla każdego, kto lubi połączenie słodkości z ostrym smakiem. Możesz wykorzystać przepis zarówno do obiadu, jak i na grilla czy jakąkolwiek imprezę. Pomysł na surówkę jest bardzo prosty i nie trzeba mieć wybitnej wiedzy kulinarnej, aby ją przygotować. Właśnie dlatego musisz spróbować zrobić tę sałatkę! Pamiętaj jedynie, że należy spożyć ją w ciągu maksymalnie dwóch dni – później surówka najprawdopodobniej się zepsuje.

Surówka z białej rzodkwi z jogurtem i jabłkiem – jak ją zrobić?

Większość przepisów z białą rzodkwią skupia się na surówkach i sałatkach. Nic w tym dziwnego, ponieważ właśnie w takich potrawach warzywo można jeść na surowo, dodając jedynie inne warzywa i sosy lub dressingi, ale nie poddając rzodkwi obróbce termicznej. Jedną z najbardziej popularnych jest surówka z białej rzodkwi i jabłka, która może być pyszną surówką do obiadu (np. do kotletów z ziemniakami). Przepis na surówkę jest bardzo prosty. Wystarczy zaopatrzyć się w białą rzodkiew, jabłko, jogurt naturalny, a także cukier, sól i pieprz. Rzodkiew i jabłka należy obrać ze skórki, porządnie przemyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Następie trzeba je zetrzeć i dodać jogurt naturalny oraz wszystkie przyprawy. Sałatkę wystarczy zmieszać, a później schować na pół godziny do lodówki, żeby składniki i przyprawy się ze sobą przegryzły. Możesz również podawać surówkę zaraz po jej przyrządzeniu.

Jeśli nie masz pomysłu na smaczną, zdrową oraz niezwykle pożywną surówkę na obiad, warto wykorzystać pomysł na surówkę z marchwi i jabłka. Będzie ona pasować do większości obiadowych potraw – zarówno do koletów mięsnych, jak i ryby. To banalny przepis, więc surówkę będzie w stanie przyrządzić nawet największy amator kulinarny. Jabłka idealnie łączą się ze smakiem rzodkwi, będąc słodko-ostre w smaku. Oba produkty spożywcze są w stanie dostarczyć do organizmu mnóstwo witaminy C, ale też innych witamin i substancji mineralnych. Zarówno rzodkiew, jak i jabłka są także niskokaloryczne. Warto więc zajadać tę surówkę, będąc na diecie redukcyjnej. Jabłka to świetne źródło błonnika pokarmowego, dzięki którym można wzmocnić organizm, a także ochronić go przed różnymi chorobami jelit.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto