Strucla z dżemem
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
- Cukier - 1 łyżka (10 g)
- Drożdże suche - 2 łyżki (30 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mleko 2% - 1 szklanki (200 ml)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony - 1 słoiczek (300 g)
- Cukier puder - 5 łyżek (50 g)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
Przepis na struclę z dżemem krok po kroku
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier i drożdże, wymieszaj.
Następnie wbij jajko, dodaj ciepłe mleko i rozpuszczone masło.
Na końcu wsyp cukier puder i wymieszaj wszystkie składniki, a następnie uformuj kulę i przykryj.
Odstaw ciasto pod przykryciem na 30 minut.
Następnie rozwałkuj ciasto na stolnicy i posmaruj dżemem.
Zawiń strucel w rulon, podziel na pół i przełóż na blaszkę do pieczenia.
Upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Strucla z serem
-
Strucla serowa
-
Strucla z makiem
-
Strucla z jabłkami
-
Strucla makowa krucho drożdżowa
-
Strudel wiedeński
-
Strucla z powidłami
-
Strucla orzechowa
-
Strucla drożdżowa z powidłami
-
Strucla z serem i budyniem
-
Strucla z kakao
-
Strucla z marmoladą
-
Strucla z jagodami
-
Kerststol
-
Strucla
Więcej informacji na temat strucli z dżemem
Strucla z dżemem to pyszna drożdżowa rolada, którą jesteś w stanie przygotować z dowolnym nadzieniem. Możesz postawić na mak lub tak jak ja na dżem owocowy.
Ciasto najczęściej występuję w formie rulonu. Strucla to bardzo stare ciasto, znane zapewne naszym mamom i babciom, jeśli jeszcze nie wiesz, jak ją przygotować koniecznie poznaj mój przepis na struclę z dżemem.
Do jej przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe składniki na ciasto drożdżowe, czyli: mąka, cukier, jajka, mleko, drożdże i w naszym przypadku dżem lub konfitura owocowa.
Co do drożdży, możesz użyć tak jak ja w przepisie świeżych, ale nic nie stoi na przeszkodzie abyś użył drożdży suchych, tak zwanych instant. Ta szybsza wersja nie wymaga przygotowywania zaczynu, jednak ja zawsze decyduje się na jego przygotowanie. Nie zajmuje to dużo czasu, a zawsze mam pewność, że ciasto wyjdzie tak, jak powinno.
W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Jeśli masz możliwość postaw na domowe przetwory owocowe, które będą nadzieniem naszego ciasta. Wtedy z pewnością nasza strucla będzie smaczna. Jeśli nie masz takie możliwości, przygotuj ją z dżemem owocowym, pamiętaj jednak o wybraniu tego z dobrym składem, bez zbędnego cukru.
Dokładnie jak zrobić struclę z dżemem, opisuję nieco niżej, poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, jak pyszna jest domowa strucla. Będzie to dobry pomysł na ciasto dla całej rodziny lub deser dla przyjaciół.
Alergeny w strucli z dżemem
Lista alergenów dla strucli z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
Wartości odżywcze strucli z dżemem
Strucle podobnie możesz przygotować z makiem.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.