Sos chrzanowy na zimno

Opublikowano: 31.03.2023 r., 16:59 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zimny sos chrzanowy w słoiku
Sos chrzanowy na zimno
Przepis na sos chrzanowy na zimno to najlepszy pomysł na dodatek do jajek na Wielkanoc. Ten szybki i niezwykle łatwy w przygotowaniu sos wykorzystacie nie tylko podczas Świąt.
Przygotowanie 10 min
710 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Śmietana 18% (75 g)
  • Majonez (75 g)
  • Chrzan (100 g)
  • Sok z cytryny (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, cukier
Sprzęt kuchenny
tarka, miska

Przepis na sos chrzanowy na zimno krok po kroku

Korzeń chrzanu obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż do miski.

Dodaj śmietanę, majonez oraz sok z cytryny.

Dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sos chrzanowy na zimno
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat sosu chrzanowego na zimno

Przepis na sos chrzanowy na zimno to najlepszy pomysł na dodatek do jajek na Wielkanoc. Ten szybki i niezwykle łatwy w przygotowaniu sos wykorzystacie nie tylko podczas Świąt.

Chrzan stanowi również ważny element polskiej kuchni. Obok cebuli i czosnku dodaje się go by wzbogacić smak potraw o esencjonalną nutę. Tarty chrzan podaje się oddzielnie do mięs, wędlin, kiełbas, pasztetów czy jajek. Stanowi również smaczny dodatek do kanapek, sałatek, past jajecznych, ryb lub sosów czy zup np. żurku. Liście chrzanu można dodawać do sałatek na surowo lub poddusić na maśle i również stosować jako dodatek do dań. Bardzo smaczna jest również grillowana ryba owinięta w liście chrzanu.

Chrzan jest rośliną zaliczaną do rodziny kapustowatych. Występuje w Europie, Azji, Nowej Zelandii i w Ameryce Północnej. W Polsce chrzan jako roślina rośnie dość pospolicie, przez co często uznawana jest jako chwast. Według zapisów historycznych uprawiano go już XI wieku w Europie. Na początku jego zastosowanie ograniczało się do terenów duńskich i niemieckich, gdzie stanowił przyprawę do sosu rybnego. Z czasem dużą popularnością zaczął cieszyć się również w Anglii.

Chrzan doceniano przede wszystkim za jego właściwości lecznicze. Wykazano, że ma on działanie grzybobójcze, bakteriobójcze, a także wykrztuśne czy lekko moczopędne. Przez te właśnie cechy w medycynie ludowej stanowił podstawę leczenia przeziębienia. Syrop przygotowany z korzenia chrzanu to bardzo dobre leczenie uciążliwego kaszlu.

Dodatkowo doceniano go za pobudzanie wydzielania soków trawiennych, co miało duże znaczenie przy bardzo mięsnej i tłustej diecie naszych przodków. Takie działanie to nie tylko szybsze i łatwiejsze trawienie, ale również poprawa przemiany materii ogólnie. Staropolski zwyczaj umieszczania chrzanu w koszyczku Wielkanocnym również miał za zadanie przyspieszyć metabolizm przed świątecznym biesiadowaniem. W korzeniu chrzanu zawarte są glukozynolany, które powstają z rozkładu izotiocyjaniany. To one odpowiadają za specyficzny ostry smak chrzanu. Oprócz smaku nadają również właściwości leczniczych chrzanu, które mogą zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju choroby nowotworowej.

Bardzo silne bóle i sztywnienie stawów to oznaka reumatoidalnego zapalenia stawów, na które również w chrzanie można znaleźć metodę. Okłady z chrzanu działając drażniąco na skórę, pobudzają przepływ krwi i zwiększają ciepłotę obłożonego miejsca. Dzięki temu ustępują dolegliwości bólowe i przykurcze mięśni.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić sos chrzanowy na zimno. Ten pyszny sos będzie dobry nie tylko w smaku, ale również dla naszego zdrowia.

Alergeny w sosie chrzanowy na zimno

Lista alergenów dla sosu chrzanowego na zimno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sosu chrzanowego na zimno

na 100g gotowej potrawy

Właściwości lecznicze chrzanu mogą zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju choroby nowotworowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
263.30
710.90
Białko (g)
1.41
3.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
6.14
16.58
Węglowodany przyswajalne (g)
4.90
13.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.24
3.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
26.44
71.39
Tłuszcze nasycone (g)
7.67
20.72
Tłuszcze nienasycone (g)
18.77
50.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.00
16.20
Tłuszcze wielonasycone (g)
12.76
34.46
Tłuszcze trans (g)
0.05
0.14
Brak danych dla: śmietana 18%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
28.06
75.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
38.89
105.00
Witamina B6 (mg)
0.04
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.25
Witamina C (mg)
12.34
33.31
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.15
Witamina E (mg)
1.02
2.75
Retinol (µg (mcg))
37.78
102.00
Tiamina (mg)
0.01
0.04
Ryboflawina (mg)
0.06
0.17
Niacyna (mg)
0.18
0.48
Foliany (µg (mcg))
25.65
69.25
Beta karoten (µg (mcg))
9.06
24.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
340.63
919.70
Potas (mg)
139.02
375.35
Wapń (mg)
51.46
138.95
Fosfor (mg)
39.02
105.35
Magnez (mg)
13.50
36.45
Żelazo (mg)
0.24
0.65
Cynk (mg)
0.44
1.20
Miedź (mg)
0.03
0.09
Mangan (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: śmietana 18%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu chrzanowego na zimno 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu chrzanowego na zimno

Koszt składników
10.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietana 18%
75 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 75 g
Majonez
75 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Chrzan
100 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 100 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
10.70