Sos angielski

Opublikowano: 17.05.2022 r., 21:32 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos angielski w sosjerce.
Sos angielski
Sos angielski to smaczny i tradycyjny dodatek do mięsa. Idealnie pasuje do pieczonej wołowiny.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
841 kcal
Kcal w porcji
1000 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Masło (60 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
  • Cebula - 4 nieduże sztuki (350 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
  • Wino czerwone wytrawne (200 g)
  • Bulion wołowy (600 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
czosnek, cukier
Sprzęt kuchenny
rondelek

Przepis na sos angielski krok po kroku

Cebule obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj.

W rondelku rozpuść masło. Dodaj do niego oliwę.

Dodaj cebulę z czosnkiem do masła i smaż około 4 minuty.

Dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści.

Zmniejsz ogień i wlej wino.

Po około minucie dodaj bulion.

Całość doprowadź do wrzenia i gotuj około 10 minut.

Jak oceniasz przepis na sos angielski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,4% osób

Więcej informacji na temat sosu angielskiego

Sos angielski to smaczny i tradycyjny dodatek do mięsa. Idealnie pasuje do pieczonej wołowiny.

Aby wykonać przepis na sos angielski potrzebujesz kilku składników. Potrzebne będzie masło, oliwa z oliwek, cebula, czosnek, cukier, wino czerwone wytrawne oraz bulion wołowy.

Na początku cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. W rondelku rozpuść masło. Dodaj do niego oliwę. Dodaj cebulę z czosnkiem do masła i smaż około 4 minuty. Dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Zmniejsz ogień i wlej czerwone wino. Po około minucie dodaj bulion. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj około 10 minut. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić sos angielski.

Taki domowy, najlepszy sos angielski to dobry pomysł na dodatek do ziemniaków lub ryżu. Jeśli chcesz, by był jeszcze bardziej smaczny, to, zamiast bulionu wołowego możesz użyć wywaru powstałego z pieczenia mięsa. Wówczas dodaj również szklankę wody i łyżkę mąki, by sos mocniej zagęścić.

W Anglii szczególnie popularny jest sos angielski worcestershire. Pomimo tego, że powstał on już w 1837 roku, to do tej pory nie jest znana jego tajemnicza receptura i jeszcze nikomu nie udało się go podrobić.

Wołowinę otrzymuje się z bydła, które w czasie uboju miało powyżej 6 miesięcy. Jest to jedno z najważniejszych mięs kuchni europejskiej i amerykańskiej. Wołowina jest mięsem o znacznych wymaganiach, jeśli chcesz, by przygotowany z niej posiłek był smaczny. Warto pamiętać o odpowiedniej marynacie np. z oliwy, octu, musztardy i przypraw. Należy unikać soli podczas przygotowania mięsa, by nie stało się twarde podczas obróbki cieplnej.

Chociaż określa się, że mięsa czerwone (w tym wołowina) powinny być unikane, ze względów zdrowotnych to warto maksymalnie raz w tygodniu przygotować dania z wołowiny. Mięso wołowe jest jednym z najlepszych źródeł żelaza hemowego, które jest najlepiej przyswajalne przez nasz organizm. Mięsa warto wzbogacić surówką ze świeżych warzyw bogatych w witaminę C, które dodatkowo zwiększą wchłanianie żelaza. Poza tym składnikiem w wołowinie znajdują się również witamina A, E oraz D.

Alergeny w sosie angielski

Lista alergenów dla sosu angielskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy

Wartości odżywcze sosu angielskiego

na 100g gotowej potrawy

Dania na bazie mięsa warto wzbogacić surówką ze świeżych warzyw bogatych w witaminę C, które dodatkowo zwiększą wchłanianie żelaza. Poza tym składnikiem w wołowinie znajdują się również witamina A, E oraz D.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Energia (kcal)
84.11
841.09
Białko (g)
0.99
9.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Węglowodany (g)
5.24
52.35
Węglowodany przyswajalne (g)
4.74
47.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
4.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Tłuszcz (g)
4.89
48.90
Tłuszcze nasycone (g)
2.87
28.72
Tłuszcze nienasycone (g)
2.02
20.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.77
17.75
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.24
2.44
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
10.45
104.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Witamina A (µg (mcg))
33.23
332.31
Witamina B6 (mg)
0.05
0.49
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.08
Witamina C (mg)
2.35
23.50
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: wino czerwone wytrawne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.24
2.36
Retinol (µg (mcg))
32.60
325.99
Tiamina (mg)
0.02
0.20
Ryboflawina (mg)
0.02
0.24
Niacyna (mg)
0.45
4.55
Foliany (µg (mcg))
6.53
65.26
Beta karoten (µg (mcg))
8.00
80.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Sód (mg)
184.01
1840.12
Potas (mg)
86.94
869.39
Wapń (mg)
13.37
133.72
Fosfor (mg)
18.40
183.97
Magnez (mg)
5.56
55.63
Żelazo (mg)
0.20
2.00
Cynk (mg)
0.07
0.73
Miedź (mg)
0.02
0.23
Mangan (mg)
0.04
0.38
Brak danych dla: cebula, cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu angielskiego 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu angielskiego

Koszt składników
68.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
60 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Cebula
350 g
4 nieduże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Wino czerwone wytrawne
200 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
5.71
Za 200 g
Bulion wołowy
600 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
12.86
Za 600 ml
Koszt składników
68.50