Sos angielski
- Masło (60 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
- Cebula - 4 nieduże sztuki (350 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
- Wino czerwone wytrawne (200 g)
- Bulion wołowy (600 ml)
Przepis na sos angielski krok po kroku
Cebule obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj.
W rondelku rozpuść masło. Dodaj do niego oliwę.
Dodaj cebulę z czosnkiem do masła i smaż około 4 minuty.
Dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści.
Zmniejsz ogień i wlej wino.
Po około minucie dodaj bulion.
Całość doprowadź do wrzenia i gotuj około 10 minut.
Więcej informacji na temat sosu angielskiego
Sos angielski to smaczny i tradycyjny dodatek do mięsa. Idealnie pasuje do pieczonej wołowiny.
Aby wykonać przepis na sos angielski potrzebujesz kilku składników. Potrzebne będzie masło, oliwa z oliwek, cebula, czosnek, cukier, wino czerwone wytrawne oraz bulion wołowy.
Na początku cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. W rondelku rozpuść masło. Dodaj do niego oliwę. Dodaj cebulę z czosnkiem do masła i smaż około 4 minuty. Dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Zmniejsz ogień i wlej czerwone wino. Po około minucie dodaj bulion. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj około 10 minut. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić sos angielski.
Taki domowy, najlepszy sos angielski to dobry pomysł na dodatek do ziemniaków lub ryżu. Jeśli chcesz, by był jeszcze bardziej smaczny, to, zamiast bulionu wołowego możesz użyć wywaru powstałego z pieczenia mięsa. Wówczas dodaj również szklankę wody i łyżkę mąki, by sos mocniej zagęścić.
W Anglii szczególnie popularny jest sos angielski worcestershire. Pomimo tego, że powstał on już w 1837 roku, to do tej pory nie jest znana jego tajemnicza receptura i jeszcze nikomu nie udało się go podrobić.
Wołowinę otrzymuje się z bydła, które w czasie uboju miało powyżej 6 miesięcy. Jest to jedno z najważniejszych mięs kuchni europejskiej i amerykańskiej. Wołowina jest mięsem o znacznych wymaganiach, jeśli chcesz, by przygotowany z niej posiłek był smaczny. Warto pamiętać o odpowiedniej marynacie np. z oliwy, octu, musztardy i przypraw. Należy unikać soli podczas przygotowania mięsa, by nie stało się twarde podczas obróbki cieplnej.
Chociaż określa się, że mięsa czerwone (w tym wołowina) powinny być unikane, ze względów zdrowotnych to warto maksymalnie raz w tygodniu przygotować dania z wołowiny. Mięso wołowe jest jednym z najlepszych źródeł żelaza hemowego, które jest najlepiej przyswajalne przez nasz organizm. Mięsa warto wzbogacić surówką ze świeżych warzyw bogatych w witaminę C, które dodatkowo zwiększą wchłanianie żelaza. Poza tym składnikiem w wołowinie znajdują się również witamina A, E oraz D.
Alergeny w sosie angielski
Lista alergenów dla sosu angielskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino czerwone wytrawne
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion wołowy
Wartości odżywcze sosu angielskiego
Dania na bazie mięsa warto wzbogacić surówką ze świeżych warzyw bogatych w witaminę C, które dodatkowo zwiększą wchłanianie żelaza. Poza tym składnikiem w wołowinie znajdują się również witamina A, E oraz D.
Energia i białka
(1000g)
Węglowodany
(1000g)
Tłuszcze
(1000g)
Witaminy
(1000g)
Składniki mineralne
(1000g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.