Sok z truskawek
Przepis na sok z truskawek krok po kroku
Truskawki umyj.
Usuń z nich szypułki.
Zblenduj truskawki na gładką masę z połową szklanki wody.
Wypij od razu.
Więcej informacji na temat soku z truskawek
Domowy sok z truskawek jest pyszny i bardzo łatwy w wykonaniu. Wystarczy kilka chwil by podać ten pyszny sok jako deser.
Przepis na sok z truskawek jest niezwykle prosty w wykonaniu. Wystarczy tylko dokładnie umyć truskawki i zblendować z odrobiną wodą. Tak przygotowany, domowy napój należy wypić od razu, by się nie rozwarstwił.
W naszej propozycji wykorzystujemy świeże truskawki, ale można go także przygotować z mrożonych truskawek. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sok z truskawek idealny na lato to polecam dodać kilka listków świeżej mięty. Takie połączenie smacznych, słodkich owoców z orzeźwiającą miętą to bardzo dobry pomysł na zdrowy napój dla dzieci.
Truskawki jako jedne z niewielu owoców nie są wytworem natury. W XVIII w. francuski botanik Antoine Nicolas Duchesne skrzyżował dwie odmiany poziomek chilijskiej oraz wirginijskiej. Efekt jego pracy zachwycił cały świat. Dziś możemy spotkać kilkaset odmian tych pięknych, słodkich owoców. Chociaż każdy doskonale zna te owoce, to mało kto wie, że szypułki truskawek są… jadalne!
Szypułka to zielona część truskawki, którą czerwony owoc przymocowany jest do krzaczka. I choć większość z nas usuwa ją przed spożyciem, to jest to bardzo dobre źródło witaminy C! Dodatkowo zawiera wapń i żelazo, składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z szypułek można przyrządzać sosy à la pesto, koktajle, sałatki lub podawać truskawki z szypułkami polane galaretką. Żeby jak najbardziej cieszyć się smakiem truskawek z szypułkami dokładnie umyjcie je pod bieżącą wodą. Z pomocą szczoteczki delikatnie usuńcie piasek, który może się chować pod listkami. Truskawki same w sobie to bardzo dobre owoce z niskim indeksem glikemicznym, dlatego warto wybierać je, robiąc zakupy. Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.
W codziennej diecie można zastąpić jedną porcję owoców lub warzyw szklanką soku. Jednak ze względu na ubogość soków w błonnik, warto nie przekraczać ilości 200 ml dziennie.
Alergeny w soku z truskawek
Lista alergenów dla soku z truskawek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z truskawek
Wartości odżywcze soku z truskawek
W codziennej diecie można zastąpić jedną porcję owoców lub warzyw szklanką soku. Jednak ze względu na ubogość soków w błonnik, warto nie przekraczać ilości 200 ml dziennie.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.