Sok z buraków

Opublikowano: 19.07.2021 r., 10:21 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dekoracyjne szklanki z sokiem buraków.
Sok z buraków
Sok z buraków, to świetna i bardzo zdrowa przekąska, która dobrze sprawdzi się dla osób na diecie. Ma wspaniały smak i fantastycznie działa na układ krwionośny.
Przygotowanie 10 min
184 kcal
Kcal w porcji
385 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Burak (1000 g)
  • Jabłko - 3 duże sztuki (540 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
szklanka, sokowirówka

Przepis na sok z buraków krok po kroku

Jabłka i buraki umyj i obierz. Pokrój na mniejsze kawałki.

Kawałki jabłek i buraków wrzucaj do sokowirówki.

Sok zbieraj do większego naczynia.

Dodaj do całości odrobinę soku z cytryny.

Wszystko dokładnie wymieszaj i przelej do szklanek.

Jak oceniasz przepis na sok z buraków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,2% osób

Więcej informacji na temat soku z buraków

Sok z buraków to wspaniały i bardzo zdrowy napój, który będzie idealnym uzupełnieniem dobrze zbilansowanej diety. Ma świetny smak, dzięki połączeniu buraków z jabłkami, a także odpowiednią konsystencję. Dzięki dużej zawartości owoców i warzyw jest dobrym pomysłem na dodatek do posiłków, nawet dla osób na diecie. Charakteryzuje się pięknym kolorem, który przyciąga wzrok.

Sok buraczany, choć bardzo zdrowy, jest pity niezwykle rzadko. Wiele osób obawia się jego smaku. Jednak w połączeniu z jabłkami, buraki smakują słodko i naprawdę bardzo dobrze. Choć sok wydaje się dość nudny, wcale taki nie jest. Odrobina soku z cytryny przełamuje słodycz napoju i dodaje mu charakteru.

Sok z czerwonego buraka jest niezwykle zdrowym napojem. Buraki to warzywa, które są bogate w wiele cennych składników prozdrowotnych, jednak zwykle jadane są po wcześniejszej obróbce termicznej, co wpływa na zmniejszenie ich właściwości. Jednak w tym wypadku używa się surowych buraków dzięki czemu można skorzystać ze wszystkich witamin i składników mineralnych, które się w nich kryją. Buraki dostarczają sporo witamin, a także pierwiastków, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak wapń, miedź, molibden czy lit. Swój piękny kolor zawdzięczają antyoksydantom, które chronią organizm przed negatywnymi konsekwencjami stresu oksydacyjnego, w tym przed nowotworami. Buraki mają również bardzo dobry wpływ na układ krwionośny. Substancje zawarte w buraku mają również pozytywne działanie na procesy tworzenia czerwonych krwinek w organizmie. Dlatego warto by to warzywo gościło w codziennej diecie jak najczęściej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sok z buraków do picia, by był smaczny i naprawdę zdrowy, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Napój, który z niego powstaje jest tak dobry, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Sok z buraka ćwikłowego wzbogaci każdą dietę w wiele cennych składników prozdrowotnych, będzie również dobrym wyborem dla najmłodszych. Sok najlepiej robić ze świeżych buraków, dzięki temu ma wspaniały smak i jest bardziej zdrowy.

Alergeny w soku z buraków

Lista alergenów dla soku z buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z buraków

Wartości odżywcze soku z buraków

na 100g gotowej potrawy

Ten sok jest niezwykle zdrowy, zwłaszcza dla układu krwionośnego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(385g)
Energia (kcal)
47.91
184.45
Białko (g)
1.14
4.40
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(385g)
Węglowodany (g)
10.98
42.26
Węglowodany przyswajalne (g)
8.32
32.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.66
10.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(385g)
Tłuszcz (g)
0.16
0.63
Tłuszcze nasycone (g)
0.10
0.40
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.23
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(385g)
Witamina A (µg (mcg))
2.35
9.05
Witamina B6 (mg)
0.06
0.24
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.09
0.34
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.10
Ryboflawina (mg)
0.04
0.14
Niacyna (mg)
0.25
0.95
Foliany (µg (mcg))
71.83
276.55
Beta karoten (µg (mcg))
21.75
83.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(385g)
Sód (mg)
51.35
197.70
Potas (mg)
246.10
947.50
Wapń (mg)
12.49
48.10
Fosfor (mg)
29.48
113.50
Magnez (mg)
16.69
64.25
Żelazo (mg)
0.57
2.18
Cynk (mg)
0.24
0.93
Miedź (mg)
0.06
0.24
Mangan (mg)
0.23
0.88
Szacunkowy indeks glikemiczny soku z buraków 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania soku z buraków

Koszt składników
4.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
1000 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Jabłko
540 g
3 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.50
Za 540 g
Koszt składników
4.50