Sok z buraków
- Burak (1000 g)
- Jabłko - 3 duże sztuki (540 g)
Przepis na sok z buraków krok po kroku
Jabłka i buraki umyj i obierz. Pokrój na mniejsze kawałki.
Kawałki jabłek i buraków wrzucaj do sokowirówki.
Sok zbieraj do większego naczynia.
Dodaj do całości odrobinę soku z cytryny.
Wszystko dokładnie wymieszaj i przelej do szklanek.
Więcej informacji na temat soku z buraków
Sok z buraków to wspaniały i bardzo zdrowy napój, który będzie idealnym uzupełnieniem dobrze zbilansowanej diety. Ma świetny smak, dzięki połączeniu buraków z jabłkami, a także odpowiednią konsystencję. Dzięki dużej zawartości owoców i warzyw jest dobrym pomysłem na dodatek do posiłków, nawet dla osób na diecie. Charakteryzuje się pięknym kolorem, który przyciąga wzrok.
Sok buraczany, choć bardzo zdrowy, jest pity niezwykle rzadko. Wiele osób obawia się jego smaku. Jednak w połączeniu z jabłkami, buraki smakują słodko i naprawdę bardzo dobrze. Choć sok wydaje się dość nudny, wcale taki nie jest. Odrobina soku z cytryny przełamuje słodycz napoju i dodaje mu charakteru.
Sok z czerwonego buraka jest niezwykle zdrowym napojem. Buraki to warzywa, które są bogate w wiele cennych składników prozdrowotnych, jednak zwykle jadane są po wcześniejszej obróbce termicznej, co wpływa na zmniejszenie ich właściwości. Jednak w tym wypadku używa się surowych buraków dzięki czemu można skorzystać ze wszystkich witamin i składników mineralnych, które się w nich kryją. Buraki dostarczają sporo witamin, a także pierwiastków, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak wapń, miedź, molibden czy lit. Swój piękny kolor zawdzięczają antyoksydantom, które chronią organizm przed negatywnymi konsekwencjami stresu oksydacyjnego, w tym przed nowotworami. Buraki mają również bardzo dobry wpływ na układ krwionośny. Substancje zawarte w buraku mają również pozytywne działanie na procesy tworzenia czerwonych krwinek w organizmie. Dlatego warto by to warzywo gościło w codziennej diecie jak najczęściej.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sok z buraków do picia, by był smaczny i naprawdę zdrowy, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Napój, który z niego powstaje jest tak dobry, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Sok z buraka ćwikłowego wzbogaci każdą dietę w wiele cennych składników prozdrowotnych, będzie również dobrym wyborem dla najmłodszych. Sok najlepiej robić ze świeżych buraków, dzięki temu ma wspaniały smak i jest bardziej zdrowy.
Alergeny w soku z buraków
Lista alergenów dla soku z buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z buraków
Wartości odżywcze soku z buraków
Ten sok jest niezwykle zdrowy, zwłaszcza dla układu krwionośnego.
Energia i białka
(385g)
Węglowodany
(385g)
Tłuszcze
(385g)
Witaminy
(385g)
Składniki mineralne
(385g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.