Dlaczego sok z buraków musi odstać?

Dlaczego sok z buraków musi odstać
Dlaczego sok z buraków musi odstać
ikona podziel się
Opublikowano: 19.04.2023 r., 18:56 | Autor: Oliwia Gawron

Jeśli przygotowujesz sok z buraków w Twoim domu, koniecznie pamiętaj, aby wypić go jeszcze tego samego dnia, ale nie bezpośrednio po jego przygotowaniu. Świeżo przygotowany sok z buraków powinien odstać około 30 minut dlatego, że będzie on delikatniejszy dla naszego przewodu pokarmowego, szczególnie dla żołądka.

Dlaczego sok z buraków musi odstać? Co jeszcze warto wiedzieć?

Wielu z nas nie używa na co dzień buraków czerwonych i nie włącza ich oraz przetworów z tych cennych warzyw do swojego codziennego jadłospisu, a to duży błąd. Buraki to cenne warzywa, które są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza betalainom. Dzięki nim nasza odporność staje się lepsza, wolniej łapiemy infekcje, dodatkowo wyganiają wolne rodniki z naszego organizmu, co zapobiega tworzeniu się procesom kancerogennym i mutagennym. Już jedna szklanka soku z buraków potrafi uchronić nas przed katarem, uwolni nas od zgagi, a także obniży ciśnienie krwi.

Dlatego zaleca się spożywanie soku z buraków sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, ponieważ są w stanie poprawić wydolność organizmu, ale nie tylko świeży sok z buraka będzie idealny dla każdego z nas. Podczas jego przygotowania w swoim domu warto wiedzieć, że powinien on odstać. Ile czasu powinniśmy odczekać?

Naturalny sok powinien odstać około 30 minut, wtedy on delikatnie zgęstnieje i stanie się bardziej delikatny dla naszego układu pokarmowego.

Buraki są rzadko wykorzystywane przez nas w kuchni, najprawdopodobniej przez ich problematyczne przygotowanie. Wielu z nas kojarzy je z bałaganem w kuchni i zafarbowanymi rękoma. Jeśli decydujemy się na obróbkę buraków, warto pamiętać o zabezpieczeniu ubrania i założenia jednorazowych rękawiczek, dzięki temu nasza skóra nie ucierpi.

Zatem, jak się gotuje buraki i jaki jest czas gotowania. Koniecznie poznaj mój sprawdzony sposób.

  1. Buraki dokładnie umyj i oczyść z piasku i ziemi. Jeśli będą mocno zabrudzone, najlepiej skorzystaj z delikatnej szczotki.
  2. Przełóż buraki w łupinach do garnka i zalej wodą.
  3. Gotuj na niewielkim ogniu przez około godzinę czasu.
  4. Odstaw buraki do ostygnięcia i pozbaw je skóry.

Po tym czasie i takim przygotowaniu nasze buraki czerwone są dobre do spożycia.

Pamiętaj, że buraki do barszczu najpierw obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy dokładnie w taki sam sposób jak buraki w całości, jednak z dodatkiem octu, żeby nie straciły koloru.

Tak przygotowane buraki będą dobre nie tylko do sałatki, dania obiadowego czy barszczu. Jeśli jednak nawet z tymi wskazówkami nie chcesz samodzielnie przygotowywać buraków postaw na kupne buraki, które są już wcześniej ugotowane. Warto włączyć buraki też w formie płynnej, jak np. sok z buraków czy zakwas z buraków, który ostatnio staje się popularny wśród osób, które dbają o swoją odporność.

Zakwas buraczany sprawdzi się też jako dodatek do zupy idealnej na święta, ale nie tylko. Postaw na rozgrzewającą i pełną warzyw zupę na co dzień. Dzięki większej ilości zakwasu buraczanego śmiało przygotujesz szybki i pożywny obiad w krótkim czasie. Warto też postawić na codzienne spożywanie zakwasu w formie napoju, wystarczy, że rozcieńczysz go z odrobiną wody i najlepszy, zdrowy napój jest gotowy. Zachęcam do spożywania zakwasu z buraków szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Będzie to idealny pomysł na zwiększenie swojej odporności, zakwas możesz również podawać swoim dzieciom i najmłodszym członkom rodziny.

Niezależnie w jakiej formie włączysz buraki do swojego jadłospisu, wyjdzie Ci to zdecydowanie na dobre. Są one bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak cynk magnez czy potas. Zawierają one też spore ilości żelaza, które jest niezwykle ważne dla osób z niedokrwistością, zawierają też fosfor oraz wiele witamin z grupy B, witaminy C, A, E, K. Skoro już wiesz, dlaczego sok z buraków musi odstać, koniecznie przygotuj je w swoim domu i przekonaj się, jakie są smaczne.

Polecane przepisy

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto