Smażone śledzie w zalewie octowej

Opublikowano: 20.06.2021 r., 9:36 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne danie polskie: śledzie
Smażone śledzie w zalewie octowej
Ciekawy sposób na przygotowanie śledzi to śledzie smażone marynowane w zalewie octowej. Jest to doskonała forma przyrządzenia śledzia, która jest znana na Kaszubach.
Przygotowanie 30 min
538 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Śledź w oleju (700 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (80 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Cebula (200 g)
  • Marchewka (45 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Cukier - 5 łyżek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna, gorczyca, kolendra nasiona
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, miska, słoik 1,2 l, słoik 400 ml

Przepis na smażone śledzie w zalewie octowej krok po kroku

Zacznij od namoczenia śledzi jeżeli są zbyt słone.

Płaty śledziowe przypraw pieprzem i skrop odrobinę sokiem z cytryny.

Obtocz płaty śledzia w mące. Ilość mąki jest orientacyjna.

Na patelni rozgrzej olej. Usmaż płaty śledziowe aż będą pięknie złociste.

Na patelni, na której smażyły się śledzie usmaż pokrojoną w plastry cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą na tarce marchewkę przez około 2 minuty.

Ugotuj w garnku zalewę. Ugotuj: 5 szklanek wody razem z 1 szklanką octu oraz łyżką kolendry, łyżką gorczycy, 10 ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu czarnego, łyżką soli, cukrem i 6 liśćmi laurowymi oraz podsmażonymi warzywami. Gotuj do wrzenia i wyłącz.

Do słoików włóż pionowo smażone śledzie i następnie zalej je zalewą. Ostudź.

Zimne słoiki wstaw do lodówki. Powinny stać minimum 2 dni.

Jak oceniasz przepis na smażone śledzie w zalewie octowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat smażonych śledzi w zalewie octowej

Ciekawy sposób na przygotowanie śledzi to śledzie smażone marynowane w zalewie octowej. Jest to doskonała forma przyrządzenia śledzia, która jest znana na Kaszubach. Ten przepis, który jest bardzo znany na wyżej wymienionych Kaszubach robi się, wbrew pozorom, łatwo i szybko. W dodatku smak tych smażonych śledzi w zalewie octowej jest genialny.

Polecam każdemu, by chociaż raz przyrządzić ten przepis. Podawaj śledzie smażone razem z pysznym, chrupkim pieczywem. Do tych śledzi pasują także ziemniaki.

Ten przepis na śledzie smażone jest wysokokaloryczny oraz zawiera wysoki indeks glikemiczny. Śledzie są panierowane w mące i smażone na oleju. Do panierki nie używa się jajka, wystarczy sama mąka. Przepis można nieco wzbogacić w wartości odżywcze. Jeżeli chcesz dodać więcej składników mineralnych, błonnika i witamin możesz zamiast mąki pszennej typu 500 użyć mąkę żytnią o typie 2000. Jest to o wiele bardziej wartościowa mąka, a smak jest niemalże identyczny. Kolejnym trikiem, który może spowodować obniżenie wartości energetycznej jest użycie oleju w sprayu. Olej w sprayu ogranicza bardzo łatwo podaż tłuszczu. Olej w sprayu jest bardzo wygodny do użycia i ekonomiczny. Jeszcze innym sposobem na zmniejszenie tłuszczu w potrawie, a co za tym idzie – obniżenie kaloryczności potrawy – jest dodanie oleju na patelnię i następnie wytarcie patelni ręcznikiem papierowym. Rozprowadza się w ten sposób olej na patelni i ogranicza ilość tłuszczu, który wsiąknie w smażoną rybę. Można również rybę zapanierowaną upiec. W ten sposób także można obniżyć skutecznie ilość dodanego tłuszczu do potrawy i zmniejszenie wartości energetycznej dania.

Smażone śledzie powinny być zrobione minimum dwa dni wcześniej przed podaniem. Gdy są zrobione minimum dwa dni wcześniej wtedy całe przenikają smakiem i aromatem wszystkich przypraw, których jest naprawdę sporo. Śledzie smażone w zalewie octowej można podawać z pieczywem. Tradycyjny kaszubski sposób podania smażonych śledzi w zalewie octowej to dodatek gotowanych, tłuczonych ziemniaków polanych śmietaną.

Alergeny w smażonych śledziach w zalewie octowej

Lista alergenów dla smażonych śledzi w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź w oleju
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze smażonych śledzi w zalewie octowej

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest wysokokaloryczny. Ryba jest smażona w panierce, więc jeśli ktoś się wystrzega smażenia oraz panierki to ten przepis nie jest dobrą propozycją.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
384.68
538.55
Białko (g)
29.79
41.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
10.45
14.63
Węglowodany przyswajalne (g)
10.00
14.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.44
0.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
25.02
35.03
Tłuszcze nasycone (g)
22.46
31.44
Tłuszcze nienasycone (g)
2.56
3.58

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tiamina (mg)
0.09
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
1.45
2.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Fosfor (mg)
454.45
636.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny smażonych śledzi w zalewie octowej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania smażonych śledzi w zalewie octowej

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź w oleju
700 g
6.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 4
19.09
Za 700 g
Mąka pszenna typ 500
80 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cukier
30 g
5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Koszt składników
45.00