Smażone śledzie w zalewie octowej
- Śledź w oleju (700 g)
- Mąka pszenna typ 500 (80 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Cebula (200 g)
- Marchewka (45 g)
- Czosnek (10 g)
- Cukier - 5 łyżek (30 g)
Przepis na smażone śledzie w zalewie octowej krok po kroku
Zacznij od namoczenia śledzi jeżeli są zbyt słone.
Płaty śledziowe przypraw pieprzem i skrop odrobinę sokiem z cytryny.
Obtocz płaty śledzia w mące. Ilość mąki jest orientacyjna.
Na patelni rozgrzej olej. Usmaż płaty śledziowe aż będą pięknie złociste.
Na patelni, na której smażyły się śledzie usmaż pokrojoną w plastry cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą na tarce marchewkę przez około 2 minuty.
Ugotuj w garnku zalewę. Ugotuj: 5 szklanek wody razem z 1 szklanką octu oraz łyżką kolendry, łyżką gorczycy, 10 ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu czarnego, łyżką soli, cukrem i 6 liśćmi laurowymi oraz podsmażonymi warzywami. Gotuj do wrzenia i wyłącz.
Do słoików włóż pionowo smażone śledzie i następnie zalej je zalewą. Ostudź.
Zimne słoiki wstaw do lodówki. Powinny stać minimum 2 dni.
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Rolmopsy
-
Śledzie na wigilię
Więcej informacji na temat smażonych śledzi w zalewie octowej
Ciekawy sposób na przygotowanie śledzi to śledzie smażone marynowane w zalewie octowej. Jest to doskonała forma przyrządzenia śledzia, która jest znana na Kaszubach. Ten przepis, który jest bardzo znany na wyżej wymienionych Kaszubach robi się, wbrew pozorom, łatwo i szybko. W dodatku smak tych smażonych śledzi w zalewie octowej jest genialny.
Polecam każdemu, by chociaż raz przyrządzić ten przepis. Podawaj śledzie smażone razem z pysznym, chrupkim pieczywem. Do tych śledzi pasują także ziemniaki.
Ten przepis na śledzie smażone jest wysokokaloryczny oraz zawiera wysoki indeks glikemiczny. Śledzie są panierowane w mące i smażone na oleju. Do panierki nie używa się jajka, wystarczy sama mąka. Przepis można nieco wzbogacić w wartości odżywcze. Jeżeli chcesz dodać więcej składników mineralnych, błonnika i witamin możesz zamiast mąki pszennej typu 500 użyć mąkę żytnią o typie 2000. Jest to o wiele bardziej wartościowa mąka, a smak jest niemalże identyczny. Kolejnym trikiem, który może spowodować obniżenie wartości energetycznej jest użycie oleju w sprayu. Olej w sprayu ogranicza bardzo łatwo podaż tłuszczu. Olej w sprayu jest bardzo wygodny do użycia i ekonomiczny. Jeszcze innym sposobem na zmniejszenie tłuszczu w potrawie, a co za tym idzie – obniżenie kaloryczności potrawy – jest dodanie oleju na patelnię i następnie wytarcie patelni ręcznikiem papierowym. Rozprowadza się w ten sposób olej na patelni i ogranicza ilość tłuszczu, który wsiąknie w smażoną rybę. Można również rybę zapanierowaną upiec. W ten sposób także można obniżyć skutecznie ilość dodanego tłuszczu do potrawy i zmniejszenie wartości energetycznej dania.
Smażone śledzie powinny być zrobione minimum dwa dni wcześniej przed podaniem. Gdy są zrobione minimum dwa dni wcześniej wtedy całe przenikają smakiem i aromatem wszystkich przypraw, których jest naprawdę sporo. Śledzie smażone w zalewie octowej można podawać z pieczywem. Tradycyjny kaszubski sposób podania smażonych śledzi w zalewie octowej to dodatek gotowanych, tłuczonych ziemniaków polanych śmietaną.
Alergeny w smażonych śledziach w zalewie octowej
Lista alergenów dla smażonych śledzi w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź w oleju
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze smażonych śledzi w zalewie octowej
Przepis jest wysokokaloryczny. Ryba jest smażona w panierce, więc jeśli ktoś się wystrzega smażenia oraz panierki to ten przepis nie jest dobrą propozycją.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.